Τα πρώτα θετικά σημάδια στις συνομιλίες για το Κυπριακό
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Με τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί την Παρασκευή 15 Μαΐου, φαίνεται ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν...
http://www.thecolumnist.gr/2015/05/blog-post_94.html
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Με τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί την Παρασκευή 15 Μαΐου, φαίνεται ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν πολύ θετικά. Οι δύο ηγέτες δείχνουν ότι έχουν τη θέληση και το κοινό όραμα για μία ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο. Αποφασίστηκε στη συνάντησή τους με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, να συναντιούνται 2 φορές το μήνα και στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα θα συναντιούνται οι 2 διαπραγματευτές. Ο διαπραγματευτής της Ε/Κ πλευράς είναι ο πρέσβης κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Τ/Κ διαπραγματευτής είναι ο κ. Οζντίλ Ναμί (ο κ. Ναμί ήταν διαπραγματευτής της Τ/Κ πλευράς από το 2008 – 2010, όταν διεξάγονταν οι συνομιλίες μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ).
Αξίζει να επισημανθεί ότι, όπως φαίνεται μέχρις στιγμής, οι Αναστασιάδης και Ακιντζί, έχουν τη θέληση να προχωρήσουν θετικά τις συνομιλίες και έχουν καλή επικοινωνία μεταξύ τους. Ένα κοινό χαρακτηριστικό που έχουν οι δύο ηγέτες, είναι ότι κατάγονται από τη Λεμεσό. Μάλιστα πολλοί στην Κύπρο έλεγαν ότι "αφού δεν έλυσαν το Κυπριακό στο παρελθόν 2 πολιτικοί της Αριστεράς, ο Χριστόφιας με τον Ταλάτ, θα το λύσουν 2 Λεμεσιανοί, ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί". Αυτά για την ιστορία, τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πράξη.
Κάτι που έχει επίσης μεγάλη σημασία, είναι ότι τελευταία αρχίζει στο νησί να υπάρχει ένας αέρας αισιοδοξίας, ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις μπορούν να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί η θετική ανταπόκριση πολλών πολιτών στις τελευταίες εξελίξεις, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία την περασμένη Δευτέρα, πολλοί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συγκεντρώθηκαν έξω από αυτό κρατώντας πανό που έγραφαν "Επανένωση τώρα", "Ναι στο μέλλον – Λύση τώρα". Αυτό δείχνει ότι υπάρχει κόσμος που επιθυμεί πραγματικά να λυθεί το Κυπριακό.
Σε όλα τα παραπάνω, να προστεθεί και το γεγονός ότι την επανέναρξη των συνομιλιών στήριξαν με δηλώσεις τους ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος ενθάρρυνε τους 2 ηγέτες να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Υπουργός Ευρώπης της Μεγάλης Βρετανίας κ. Λίντινγκτον, ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, καθώς και πολλοί άλλοι. Επίσης, ο τουρκοκυπριακός Τύπος πρόβαλε πολύ θετικά την πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί.
Από τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μ. Ακιντζί, προέκυψαν και τα παρακάτω νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.). Αυτά είναι τα εξής: 1) καταργείται η υποχρέωση συμπλήρωσης εγγράφων (visa) για τους Ε/Κ που θα περνούν από τα Τ/Κ οδοφράγματα. Η διέλευση των Ε/Κ από τα Τ/Κ οδοφράγματα θα γίνεται στο εξής μόνο με την επίδειξη ταυτότητας. 2) Ο κ. Αναστασιάδης παρέδωσε ως Μ.Ο.Ε. τους χάρτες με τα 28 ναρκοπέδια στον Πενταδάκτυλο και 3) συμφωνήθηκε η σύσταση επιτροπής για τη διενέργεια κοινών πολιτιστικών γεγονότων από τις 2 Κοινότητες, ένα γεγονός πολύ σημαντικό. Ο πολιτισμός ενώνει και η σύσταση αυτής της επιτροπής μπορεί να αναδείξει περισσότερο τα στοιχεία της κοινής κυπριακής ταυτότητας που έχουν οι Ε/Κ με τους Τ/Κ. Άλλωστε, Κύπριοι δεν είναι μόνο οι Ε/Κ, αλλά είναι και οι Τ/Κ και οι Μαρωνίτες και οι Αρμένιοι που ζουν στην Κύπρο. Όλοι αυτοί, άσχετα από την καταγωγή τους, τη γλώσσα τους και το πως αυτοπροσδιορίζονται, είναι πάνω από όλα Κύπριοι και πρέπει να βρουν τα στοιχεία εκείνα που τους ενώνουν, ώστε να ζήσουν ειρηνικά σε μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο.
Τα παραπάνω Μ.Ο.Ε. όπως έχει ξαναγραφτεί είναι σημαντικά, αλλά δεν είναι αυτά που θα λύσουν ένα μακροχρόνιο πολιτικό πρόβλημα σαν το Κυπριακό. Είναι σημαντικά, γιατί δείχνουν καλή θέληση. Άλλωστε, τα δύσκολα κεφάλαια του Κυπριακού, θα ξεπεραστούν όταν λυθεί το Κυπριακό, με μία λύση που θα προκύψει με συμβιβασμό και με τις απαραίτητες αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Είναι γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο, 41 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, δεν ωφελεί κανέναν. Αυτό είναι δεδομένο. Όπως, επίσης, είναι γεγονός ότι η λύση που θα έρθει (η οποία θα περιέχει και κάποια θετικά αλλά και κάποια αρνητικά σημεία για όλους) θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Να μην το ξεχνάμε αυτό. Οι συνομιλίες δεν έχουν κάποια χρονοδιαγράμματα για το πότε πρέπει να τελειώσουν, όμως είναι κατανοητό πως δεν μπορούν να συνεχίζονται για μια ολόκληρη ζωή. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα χαθεί το καλό κλίμα που υπάρχει τώρα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρχει ένα σαφές αποτέλεσμα.
Στην παρούσα χρονική στιγμή, η Ελλάδα, μέσω της πολιτικής της ηγεσίας και του Υπουργείου Εξωτερικών, το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να στηρίξει τη διαδικασία και να βοηθήσει σε διπλωματικό επίπεδο, όπου και όταν της ζητηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση. Δεν πρέπει διάφοροι πολιτικοί της Ελλάδας, είτε σε επίσημες επισκέψεις τους στην Κύπρο είτε σε δηλώσεις τους στην Αθήνα, να κάνουν μικροπολιτική γύρω από το Κυπριακό και να επηρεάσουν αρνητικά τις συνομιλίες. Έτσι θα βοηθήσουν και τους Κυπρίους και την κυπριακή κυβέρνηση, στο δύσκολο έργο των διαπραγματεύσεων. Γιατί όσες φορές κατά το παρελθόν το Κυπριακό έγινε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα, η Κύπρος βγήκε χαμένη και το πλήρωσε.
* Ο κ. Γιάννης Παγανόπουλος είναι πολιτικός επιστήμονας