Εθνική Ελλάδος: Η απόδειξη ότι η ελληνική τηλεόραση δε "φιλοξενεί" μόνο σκουπίδια

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ  Ήταν Ιανουάριος του 2015 όταν ανακοινώθηκε η πρεμιέρα της νέας σειράς του Γιώργου Καπουτζίδη, ο οποί...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ 

Ήταν Ιανουάριος του 2015 όταν ανακοινώθηκε η πρεμιέρα της νέας σειράς του Γιώργου Καπουτζίδη, ο οποίος, δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία που έκανε με το "Παρά 5", έγραψε εκ νέου σενάριο για χάρη του Mega. Όλοι περίμεναν, μεταξύ τους και ο γράφων, μια νέα κωμωδία. Ένα σήριαλ το οποίο θα κινείται στην ίδια κλίμακα με τις "Σαββατογεννημένες" και το "Παρά 5". Σειρά δηλαδή με καλογραμμένη υπόθεση, που θα κρατάει σε εγρήγορση τον τηλεθεατή και ποιοτικό χιούμορ με ατάκες που θα μένουν χαραγμένες στον δέκτη ακόμα και χρόνια μετά την πρώτη προβολή των επεισοδίων. 

Ωστόσο από την πρεμιέρα κιόλας της σειράς φάνηκε πως η νέα απόπειρα του ταλαντούχου σεναριογράφου, δε θα είναι κάτι τέτοιο. Θα είναι κάτι πιο "βαρύ" και, ας μου επιτραπεί η έκφραση, πιο ουσιώδες. Φάνηκε ότι θα είναι ένας "καθρέπτης" της καθημερινότητας κάθε πολίτη στην Ελλάδα του 2015. Διαπραγματεύεται θέματα όπως η δυσκολία μιας γυναίκας να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά της ως μάνα, ως υπάλληλος και ως αδελφή. Η αντιμετώπιση μιας συζύγου απέναντι στον ακραία εθνικιστή άντρα της, ο κίνδυνος να "χάσει" το παιδί της και η διατήρηση των ισορροπιών ανάμεσα στην οικογένεια και τις αλλοδαπές φίλες της. Ακόμα, ο ρατσισμός κάθε είδους, αλλά κυρίως προς τους ομοφυλόφιλους και τα άτομα με αναπηρίες στην "ευρωπαϊκών προδιαγραφών" χώρα μας και, φυσικά, η διαφθορά που μαστίζει την κοινωνία, με το κρατικό χρήμα που εκμεταλλεύθηκαν χιλιάδες συμπατριώτες μας να καταλήγει σε πολυτελή αυτοκίνητα και άλλες νεοπλουτίστικες συνήθειες, αντί να αξιοποιείται παραγωγικά. Παράλληλα, προάγει και την σημασία της επίτευξης στόχων αλλά και την αξία του να αγωνίζεται κανείς για να καταλάβει ότι όποιος ονειρεύεται, μπορεί... Και ίσως και να αποτελέσει πρότυπο και για τους γύρω του.

Όλα αυτά τα θέματα φυσικά γράφονται με τον πλέον κατάλληλο τρόπο ώστε να μην "τραβούν από τα μαλλιά" την πραγματικότητα. Το χιούμορ δε λείπει από το σενάριο, μάλιστα υπάρχουν και ουκ ολίγες ατάκες που έχουν προκαλέσει άφθονο γέλιο. Για να καταλήξω, είναι μια σειρά η οποία καταφέρνει να φέρει τον τηλεθεατή στο ρόλο των πρωταγωνιστών. Να προβληματίσει τον δέκτη, να τον αφυπνίσει, να τον κάνει να ενδιαφερθεί για τους γύρω του και, φυσικά, να αναρωτηθεί αν πρέπει να είναι τόσο πολύ περήφανος για την Ελλάδα του 2015. 

Ορμώμενος λοιπόν από το αποψινό επεισόδιο, το οποίο θα είναι και το τελευταίο του πρώτου κύκλου της σειράς, αποφάσισα μέσα από αυτό το κείμενο να αποδώσω φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο ο οποίος, αντί να επαναπαύεται στο να γράφει απλά κωμωδίες για να περνάει ευχάριστα η ώρα του τηλεθεατή, ανεβάζει πιο ψηλά τον πήχη. Γράφει για θέματα που "χτυπούν στο ψαχνό" της αρρωστημένης ελληνικής κοινωνίας και θίγει γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά, δυστυχώς, σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Ίσως αυτή να είναι και η αρχή για να σταματήσουν πλέον τα κανάλια να προβάλουν μόνο εύπεπτα προϊόντα και να γίνει η τηλεόραση ένα πιο ουσιαστικό μέσο μαζικής ενημέρωσης. 

Αν θέλετε μπορείτε να δείτε και δύο σκηνές, οι οποίες πραγματικά προκαλούν πολλούς εσωτερικούς προβληματισμούς:


Οι επαναστάτες υπάρχουν ανάμεσά μας:
https://www.youtube.com/watch?v=5GoRTYxhnkA&list=PL_AVbb8Ku5p9xepzz3Y27aq-8OMYLqVtG&index=47

Γιώργος Αναγνώστου

Related

What's hot? 2363857534463384975

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item