Champions League Final: Preview

 ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ  Η καρδιά της ποδοσφαιρικής Ευρώπης "χτυπά" σήμερα στο Βερολίνο. Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη σε έκτα...


 ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ 

Η καρδιά της ποδοσφαιρικής Ευρώπης "χτυπά" σήμερα στο Βερολίνο. Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη σε έκταση πόλη της Γερμανίας φιλοξενεί απόψε για πρώτη φορά τον τελικό του Champions League, εννέα χρόνια μετά το ιστορικό ματς Ιταλίας-Γαλλίας, που έδωσε το τρόπαιο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στην "squadra azzurra". Σήμερα, οι Ιταλοί επιστρέφουν στο "Olympiastadion", αυτή τη φορά εκπροσωπούμενοι από τη Γιουβέντους, η οποία θα παίξει τον πρώτο της τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μετά από 12 χρόνια. Απέναντί της, η Μπαρσελόνα, που στερείτο εδώ και τρεις σεζόν τη συμμετοχή της στον τελικό. Αμφότερες θα αναζητήσουν απόψε τη νίκη που θα τους χαρίσει το τρόπαιο του Champions League, κάνοντας παράλληλα και το tremble, καθώς τόσο οι Καταλανοί όσο και οι "μπιανκονέρι" έχουν ήδη στεφθεί πρωταθλητές και κυπελλούχοι στις χώρες τους.

Ο Νεϊμάρ χαρακτήρισε το ματς ως το σημαντικότερο έως τώρα στην καριέρα του, λέγοντας πως ήταν ένα όνειρο παιδικό για εκείνον, παρά το γεγονός ότι μεγάλωσε σε μία εντελώς διαφορετική ήπειρο. Από την άλλη, ο Λεονάρδο Μπονούτσι εύχεται να βρει την ψυχική διάθεση να κάνει χαρούμενο τον γιο του Λορέντζο, στον οποίο έχει υποσχεθεί μια βουτιά στη θάλασσα. "Μπαμπά, που πας;", τον ρώτησε βλέποντάς τον με τη βαλίτσα στο χέρι. "δεν θα πάμε για μπάνιο;". "Πήγαινε με τη μαμά", του αποκρίθηκε ο Ιταλός αμυντικός, "πρέπει να πάω στο Βερολίνο για δουλειά".

Το παιχνίδι για πολλούς... αναλυτές αναμένεται να είναι μία "μάχη" ανάμεσα στην καταιγιστική επίθεση της Μπαρσελόνα (Μέσι-Νεϊμάρ-Σουάρεζ έχουν μόνοι τους βάλει 120 γκολ φέτος) και στην κλασσική ιταλική, βγαλμένη από τα παλιά και συνήθως αποτελεσματική άμυνα της Γιουβέντους. Κακά τα ψέματα, το παιχνίδι των δύο ομάδων διαφέρει αισθητά και το ερώτημα για την ομάδα του Τορίνο είναι το με ποιον τρόπο θα καταφέρει να βάλει stop στον επιθετικό οργασμό της Barca. Η απουσία του Κιελίνι (που δεν θα αντιμετωπίσει τελικά τον Σουάρεζ, μετά το επεισόδιό τους στο περσινό Μουντιάλ) είναι ασφαλώς ένα μεγάλο πλήγμα για τη "Γιούβε", ωστόσο η "Μεγάλη Κυρία" έχει την ποιότητα να τα καταφέρει και χωρίς αυτόν.

Ποιος όμως μπορεί να υποτιμήσει την απειλή των Τέβες και Μοράτα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που πίσω τους βρίσκονται ο βιονικός Πίρλο και οι περιζήτητοι σε όλη την Ευρώπη Βιδάλ και Πογκμπά; Εξάλλου, ο θρυλικός Τζιανλουίτζι Μπουφόν ήταν ξεκάθαρος: "Δεν θα παίξουμε το ρόλο του θύματος".

Από την άλλη, βέβαια, η Μπάρτσα διψάει για την επιστροφή της στην κορυφή της Γηραιάς Ηπείρου. "Ενενήντα λεπτά μας χωρίζουν από την τελειότητα", επεσήμανε ο Ζεράρ Πικέ, με τον προπονητή του, τον άνθρωπο που αμφισβητήθηκε όσο κανείς στη Βαρκελώνη, αλλά έκλεισε τα αυτιά του και έφερε την ομάδα στο δρόμο της δόξας, τον Λουίς Ενρίκε, να αισθάνεται έτοιμος να γράψει ιστορία.

Τακτικές αναλύσεις δεν χωρούν εδώ. Όπως και προγνωστικά. Δεν έχουν καμία θέση σε έναν τελικό Champions League, ειδικά όταν οι δύο αντίπαλοι κουβαλούν στην πλάτη τους πολύ βαριά κληρονομιά. Στον τελικό δεν πας ποτέ για να παίξεις μπάλα. Δεν πας ποτέ για να προσφέρεις θέαμα. Στον τελικό πας μονάχα για να κερδίσεις. Γιουβέντους και Μπαρσελόνα λοιπόν έχουν έναν στόχο και μόνο: τη νίκη. Ας είναι και με μισό-μηδέν. Αυτό μαρτυρούν και τα λόγια του αποψινού μεγάλου απόντα, Τζιόρτζιο Κιελίνι: "Η νίκη δεν είναι το πιο σημαντικό. Είναι το μοναδικό πράγμα που έχει σημασία στη ζωή για απόψε".


Η Γιουβέντους επιστρέφει στον τελικό του Champions League, 12 χρόνια μετά το χαμένο στα πέναλτι ματς στο "Ολντ Τράφορντ" από τη Μίλαν (0-0, 2-3 πεν.), τη φανέλα της οποίας φορούσε τότε ο νυν "μαέστρος" της, Αντρέα Πίρλο. Το κορυφαίο ευρωπαϊκό τρόπαιο αγνοείται από τους Γιουβεντίνους εδώ και 19 ολόκληρα χρόνια, καθώς ο τελικός του 1996 στη Ρώμη κόντρα στον Άγιαξ, ο οποίος μόλις πριν είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό, είναι και ο τελευταίος νικηφόρος (1-1, 4-2 πεν.). Πριν το 2003, μεσολάβησαν άλλοι δύο (σερί) χαμένοι τελικοί, το 1997 στο Μόναχο από την Μπορούσια Ντόρτμουντ (3-1) και το 1998 από τη Ρεάλ Μαδρίτης (1-0) στο Άμστερνταμ. Οι "μπιανκονέροι" κυνηγούν το τρίτο τους Κύπελλο Πρωταθλητριών σήμερα, καθώς πέραν από το 1996, ακριβώς 30 χρόνια πριν (1985) είχαν κερδίσει με 1-0 τη Λίβερπουλ (επίσης είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά), στον τραγικό τελικό του Χέιζελ, όπου έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι. Επίσης, η Γιουβέντους μετρά ακόμη δύο χαμένους τελικούς (πέντε σε σύνολο επτά παρουσιών), από τον Άγιαξ το 1976 στο Βελιγράδι και από το τρομερό Αμβούργο του Χάπελ το 1983 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας (αμφότεροι με 1-0).


Στον αντίποδα, η Μπαρσελόνα μετρά και αυτή επτά παρουσίες σε τελικό Champions League και πάλαι ποτέ Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με τη διαφορά όμως ότι έχει βγει νικήτρια από τους τέσσερις εξ αυτών, καθώς η τρομακτική της άνοδο κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα της έχει επιτρέψει να πανηγυρίσει αρκετές φορές. Παρθενικό τρόπαιο το 1992 με τη Σαμπντόρια (1-0) στο Γουέμπλεϊ, για να χρειαστεί να φτάσουμε στο 2006 και τον τελικό του Σταντ ντε Φρανς για να κάνει δικό της το βαρύτιμο τρόπαιο νικώντας 2-1 την Άρσεναλ. Το 2009, στη Ρώμη, 2-0 κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και επικρατώντας της ίδιας ομάδας με 3-1 στο Γουέμπλεϊ έφτασε τις κατακτήσεις στον αριθμό 4. Όσον αφορά στους χαμένους τελικούς, το 1961 ήταν η Μπενφίκα (3-2) εκείνη που στέρησε τα πανηγύρια από τους Καταλανούς στη Βέρνη, ενώ το 1986 στη Σεβίγια, η Στεάουα Βουκουρεστίου επικράτησε στα πέναλτι της τρομερά άστοχης εκείνο το βράδυ Μπάρσα (0-0, 2-0 πεν.). Η τελευταία ομάδα που στέρησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών από τους "μπλαουγράνα" σε τελικό ήταν η Μίλαν το 1994, η οποία τότε τη διέλυσε με 4-0 στην Καλογρέζα.

Related

Champions League 293771009493699421

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item