Δημοψήφισμα 5ης Ιουλίου

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  Ύστερα από μία εβδομάδα τρομακτικής πόλωσης, πρωτοφανούς οργής, καθηλωτικού φόβου και πραγμα...



 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

Ύστερα από μία εβδομάδα τρομακτικής πόλωσης, πρωτοφανούς οργής, καθηλωτικού φόβου και πραγματικής οικονομικής κατάρρευσης, η ελληνική κοινωνία οδεύει προς το πρώτο δημοψήφισμα εδώ και 41 χρόνια. Ένα δημοψήφισμα που, για τους παραπάνω λόγους, διενεργείται υπό εμφανέστατα κακές προϋποθέσεις. Ένα δημοψήφισμα που έχει χάσει την πρωταρχική του σημασία αφού η πρόταση των δανειστών την οποία καλείται να επικυρώσει ή όχι ο ελληνικός λαός με την επιλογή του, έχει αποσυρθεί. Ούτως ή άλλως, οι τελευταίες καταστροφικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία την καθιστούν εντελώς ξεπερασμένη.

Συνεχίζω να εκτιμώ ότι η Ελλάδα, παρά τις αδυναμίες, τις παθογένειες και τα λάθη της, όπως και τα τραγικά λάθη των εταίρων της βεβαίως, εν τέλει δε θα αφεθεί στην απόλυτη διάλυση που συνεπάγεται η έξοδος από την Ευρωζώνη, καθώς ΄΄δεν είναι απλά μέρος της Ευρώπης αλλά ένα σημαντικό μέρος της Ευρώπης΄΄.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κι εφόσον διαφωνώ με την ίδια την ιδέα του δημοψηφίσματος, θα μπορούσα να αδιαφορήσω για το τελικό αποτέλεσμα και να απόσχω, στην καλύτερη περίπτωση. Δε θα το κάνω όμως.

Η διαδικασία της Κυριακής δεν είναι ανούσια. Για μια πολύ μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσει, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο η ψήφος έχει λάβει τη διάσταση υπέρ ή κατά της ΕΕ.

Υπό αυτό το πρίσμα το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου έχει ένα πρωτόγνωρο ιστορικό, πολιτισμικό, πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο.  

Ιστορικά αφενός μεν η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης αφετέρου δε η ευρωπαϊκή ιστορία δε θα είχε σήμερα την ίδια διαδρομή, τις ίδιες αξίες και το ίδιο περιεχόμενο χωρίς εκείνη. Ο Διαφωτισμός και η Γαλλική Επανάσταση έχουν τις βάσεις τους στην Αρχαία Ελλάδα της Δημοκρατίας, της κριτικής σκέψης και της φιλοσοφίας.

Παράλληλα, η Ελλάδα συνδυάζει με τρόπο άλλες φορές εξαιρετικό άλλες φορές όχι και τόσο, την παράδοση της Ανατολής με εκείνη της Δύσης. Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμά της εμπλουτίζει μοναδικά το μεγάλο ψηφιδωτό της ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας για την οποία οφείλουμε να είμαστε όλοι περήφανοι.

Στο πολιτικό πεδίο τα συμφέροντα της Ελλάδας βρίσκονται διαχρονικά και ξεκάθαρα στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα μικρή για να μην ανήκει σε αυτό το θεσμικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο όσο κι αν ο τρόπος λειτουργίας του ορισμένες φορές, δικαίως, μας προβληματίζει. Από την άλλη πλευρά όμως παρά την ομολογουμένως περιορισμένη έκτασή της, είναι μία χώρα με βαρύ γεωστρατηγικό ρόλο που συνδέει Δύση και Ανατολή και η Ευρώπη την χρειάζεται. Όσοι λοιπόν, εντός ή εκτός χώρας, πιστεύουν ότι η Ευρώπη δύναται να πετύχει χωρίς την Ελλάδα αλλά και η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη, σφάλλουν οικτρά.

Στα πλαίσια της κοινωνικής διάστασης, η κοινωνία του 2015, παρά τις σοβαρές δυσλειτουργίες που παρουσιάζει, δεν έχει σχέση με την αντίστοιχη εικόνα του 1981. Έχει προχωρήσει σε αρκετά σημεία, έχει γίνει περισσότερο ανεκτική και εξωστρεφής όπως και παραγωγική σε νέες ιδέες. Ταυτόχρονα, χιλιάδες νέοι Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην υπόλοιπη Ευρώπη αποτελούν σημαντικό κομμάτι των εκεί κοινωνιών. Αυτή η εποικοδομητική αλληλεπίδραση που συντελείται τις τελευταίες δεκαετίες, με τα θετικά και τα αρνητικά της, οφείλεται στη συμμετοχή της Ελλάδας στον πυρήνα της ΕΕ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και παρά το γεγονός ότι διαφωνώ σφόδρα με την ίδια την ιδέα του συγκεκριμένου δημοψηφίσματος, ως πολίτης έχω υποχρέωση να πάρω θέση και θα πω ΝΑΙ στην Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Γιατί παρά τις ατέλειες, τις δυσλειτουργίες και τις, πολλές φορές, λανθασμένες αποφάσεις που παίρνει, παραμένει η μόνη βιώσιμη και ρεαλιστική επιλογή. Γιατί δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, να αμφισβητήσουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, την επομένη του δημοψηφίσματος, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, εξελίξεων και διαδικασιών το κρίσιμο είναι ο ελληνικός λαός να πορευθεί ενωμένος καθώς η πραγματικότητα που θα έχει να αντιμετωπίσει θα είναι πολύ σκληρή και δε θα έχει καμία σχέση με εκείνη της προηγούμενης Παρασκευής.

Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 2448564170171063778

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη όπου η φωνή των νέων θα έχει βαρύτητα"

FACEBOOK

TWITTER

item