Πράξη συνείδησης

 ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΝΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ  Έλληνα, ζεις ιστορικές στιγμές… όχι γιατί το γράφουν τα κανάλια με μεγάλα, εντυπωσιακά γράμματα, αλλά γι...


 ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΝΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ 

Έλληνα, ζεις ιστορικές στιγμές… όχι γιατί το γράφουν τα κανάλια με μεγάλα, εντυπωσιακά γράμματα, αλλά γιατί επιτέλους καλείσαι ν’ αποφασίσεις εσύ για το μέλλον το δικό σου, για το μέλλον των παιδιών σου. Πρέπει να σταθείς άξιος των περιστάσεων… όχι γιατί σου το λένε βολεμένοι πολιτικοί, αλλά γιατί ήρθε η ώρα ν’ αποδείξεις σε όλους  και κυρίως στον εαυτό σου, πως δεν είσαι ένα άβουλο πιόνι του συστήματος αλλά ένας πολίτης με ελεύθερο πνεύμα, με γνώση της ιστορίας του τόπου του, μα πάνω απ’ όλα με αξιοπρέπεια. Ότι κι αν επιλέξεις  σ’ αυτή την υπέρτατη στιγμή της δημοκρατίας, να βεβαιωθείς πρώτα πως είσαι γνώστης των συνεπειών της επιλογής σου. Να μην πρυτανεύσει μόνο η λογική όπως σου λένε (τι οξύμωρο, αλήθεια, να μιλούν για λογική την εποχή του παραλόγου) αλλά κυρίως η εσωτερική σου φωνή που λέγεται συνείδηση… αυτή που θα σε καθοδηγήσει να πράξεις το σωστό για την πατρίδα, την οικογένεια, τον συνάνθρωπο.

Όχι, μην βιαστείς να πάρεις μια απόφαση… μην εμπιστευτείς την πληροφόρηση σου στα χέρια προπαγανδιστών… μην αφήσεις τα μικροσυμφέροντα σου να βαρύνουν στη ζυγαριά... μην επιτρέψεις να σε τρομοκρατήσουν είτε για το "ναι" σου είτε για το "όχι" σου... σκέψου με ψυχραιμία αλλά και διορατικότητα... σκέψου το συλλογικό καλό, όχι το ατομικό, αυτό του μικρόκοσμού σου.

Κυρίως όμως μην ξεχάσεις… μην ξεχάσεις τι ζήσαμε όλοι τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορεί να μη θυμάσαι, ήσουν κι εσύ κάπου εκεί. Είδες ανθρώπους ν’ αυτοκτονούν, μη μπορώντας να αντέξουν τον εξευτελισμό, την ανέχεια, την αδικία. Είδες ιδιοκτήτες μικρών, τοπικών επιχειρήσεων να βάζουν λουκέτο μετά από χρόνια σκληρού μόχθου, μην αντέχοντας τους δυσβάσταχτους φόρους και την αναδουλειά.
Είδες ανθρώπους να χάνουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς κι άλλους ν’ αδυνατούν να πληρώσουν τα χαράτσια. Είδες παιδιά να λιποθυμούν πάνω στα θρανία γιατί οι γονείς δεν μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν ούτε το καθημερινό δεκατιανό. Είδες ουρές στα συσσίτια για ένα πιάτο φαγητό, ουρές στον ΟΑΕΔ για ένα επίδομα που δεν καλύπτει ούτε καν τα μισά έξοδα της μέσης οικογένειας... ανθρώπους να περιμένουν πάντα με σκυμμένο το κεφάλι γιατί είχαν μάθει να ζουν με αξιοπρέπεια, χωρίς να "ζητιανεύουν" το αυτονόητο. Είδες νέα παιδιά, με λαμπρό μυαλό κι εργατικότητα, να ξενιτεύονται κι άλλα να μένουν και να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης σε δουλειές που απαιτούσαν τα πάντα κι έδιναν το τίποτα. Είδες συνταξιούχους να ζουν στην απόλυτη εξαθλίωση γιατί η ανταμοιβή για τους κόπους μιας ζωής έδωσε τη θέση της σε συντάξεις πείνας. 

Είδες.. είδες.. είδες…. ή μήπως βρέθηκες κι εσύ στην ίδια θέση; αν όχι, συμπόνεσες τουλάχιστον; Έκανες κάτι ν’ αλλάξεις την κατάσταση; Σκέφτηκες πως σε μια απειροελάχιστη χαραμάδα του χρόνου μπορεί να συμβεί και σε σένα ότι συνέβη και στο διπλανό σου; Γιατί είμαστε ένας ζωντανός οργανισμός, ένα έθνος που όσο κι αν ξεχνά την ένδοξη ιστορία του και επιλέγει τον δρόμο της διχόνοιας, μόνο ενωμένο, μόνο αλληλέγγυο θα τα καταφέρει. Το "διαίρει και βασίλευε", η βασική τους αρχή για να σε χειραγωγήσουν, φάνηκε για άλλη μια φορά αποτελεσματικότατη.  Μα θα είδες τώρα κι εσύ πόσο καταστροφική ήταν.

Σ’ έπεισαν, Έλληνα, πως στο DNA σου δεν υπάρχει πια η λεβεντιά, το φιλότιμο, το ανεξάρτητο πνεύμα σου.. πως δεν είσαι άξιος απόγονος εκείνων που είχαν ιδανικά και αυταπάρνηση για το καλό της πατρίδας. Εκείνους που δεν δέχονταν ν΄ ανταλλάξουν την ελευθερία τους με μερικά "ξεροκόμματα" δήθεν ασφάλειας και επίπλαστης χαράς. 

Οι επόμενες μέρες, ίσως οι σημαντικότερες που μπορεί να βιώσει ένας λαός, ας σε βρουν για μια φορά συνειδητοποιημένο, ώριμο. Αναλογίσου το κοινό μας μέλλον γιατί όσο κι αν δεν το πιστεύεις, η ίδια κλωστή περνάει απ’ τις ζωές όλων μας. Άκου με προσοχή την αντίθετη άποψη και εξήγησε με λογικά επιχειρήματα την δική σου. Με σεβασμό στον εαυτό σου και στο συνομιλητή σου. Και προσπάθησε η επιλογή που θα κάνεις να σου επιτρέψει να έχεις το κεφάλι ψηλά για όλο το διάστημα που θ’ ακολουθήσει. Μην ξεχνάς, εξάλλου, τα λόγια του Θ. Κολοκοτρώνη: 

Εισ 'Ελληνας; Τι προσκυνάς; Σηκώσου Επάνω!
Εμείς και στους Θεούς Ορθοί μιλούμε.

Άννα Ευσταθίου

Related

What's hot? 7694012338726560579

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item