Let the main event begin...

 ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΡΑΒΙΑ  Τρεις μήνες χωρίς Champions League είναι, όπως και να το κάνουμε, αρκετοί. Υπομονή βέβαια, όχι για πολύ ακόμα...


 ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΡΑΒΙΑ 

Τρεις μήνες χωρίς Champions League είναι, όπως και να το κάνουμε, αρκετοί. Υπομονή βέβαια, όχι για πολύ ακόμα, αφού το βράδυ έχει... σεντόνι! Σέντρα στις 21.45 (ως είθισται) για μια νέα χρονιά με νέα πρόσωπα, δυνατές συγκινήσεις, μεγάλα ματς και φυσικά αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Σε αυτό το πρώτο στάδιο της διοργάνωσης, ξεχωρίζουν φέτος οι απουσίες τεράστιων "θρύλων" του θεσμού, όπως ο Τσάβι, ο Πίρλο αλλά και ο Τζέραρντ (μαζί με τη "δική" του Λίβερπουλ). Ξεχωρίζει προφανώς η επιστροφή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά από διάλειμμα ενός έτους, όπως και των Λυών-Βόλφσμπουργκ στα "αστέρια" μετά από χρόνια, με αισθητή απουσία να αποτελεί αυτή της Ντόρτμουντ και του Κλοπ. Για ακόμα μια χρονιά, θα λείψουν οι δυο "μεγάλες" του Μιλάνου, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού θα εμφανιστεί ομάδα από το Καζακστάν (Αστάνα), καθώς και πενταπλή εκπροσώπηση από μια χώρα (Ισπανία), λόγω του εισητηρίου που πήρε μέσω Γιουρόπα Λιγκ η Σεβίλλη.

Για να δούμε, λοιπόν, τους πρώτους τέσσερις ομίλους:

ΟΜΙΛΟΣ Α
Παρί Σεν Ζερμαίν - Ρεάλ Μαδρίτης - Σαχτάρ Ντόνετσκ - Μάλμε

To νέο σύστημα στις κληρώσεις των ομίλων (με τους 8 πρώτους στην κατάταξη της UEFA πρωταθλητές) θα φέρνει συχνά δυο "μεγαθήρια" μαζί και επομένως σε πρώτο... ρόλο για την πρόκριση. Αλλιώς δεν θα βλέπαμε τη Ρεάλ πχ στο β' γκρουπ δυναμικότητας, δυσκολεύοντας έτσι τις όποιες εκπλήξεις από τους "μικρούς" της διοργάνωσης. Εν προκειμένω, Παρί και Ρεάλ θα παίξουν ουσιαστικά μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει την πρωτιά. Οι Γάλλοι ψάχνουν το παραπάνω βήμα στην Ευρώπη, ώστε να δικαιολογήσουν πλέον τα τόσα χρήματα που σκορπάνε οι Άραβες, εφ' όσον ο τίτλος του Championnat δεν αποτελεί ιδιαίτερο διακύβευμα. Η Ρεάλ απ' την άλλη, ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα, με Μπενίτεθ πλέον στον πάγκο. Κάθε αρχή και δύσκολη, αφού ο συμπαθής - αλλά πιθανώς ανεπαρκής για πρωταθλητισμό - "Ράφα" δέχεται συνεχώς τα δημοσιογραφικά πυρά των Μαδριλένων. Ίσως τους ζορίσει βέβαια η συμπαθέστατη Σαχτάρ, όπου από το... πουθενά σε μια δεκαετία ανέβηκε αρκετά στα ευρωπαϊκά στρώματα. Μαζί με τη Μάλμε ωστόσο θα διεκδικήσει την ευρωπαική συνέχεια μέσω Europa, με τις πιθανότητες προφανώς να είναι υπερ των Ουκρανών, οι οποίοι μάλιστα δεν θα παίξουν ξανά στη φυσική τους έδρα (Ντόνετσκ). Για δεύτερη σερί σεζόν, "κουνάνε σεντόνι" οι Σουηδοί, κλασσική σκληροτράχυλη ομάδα από Σκανδιναβία αλλά μέχρι εκεί. Άμα πάρουν και κανά βαθμό μια χαρά θα 'ναι...

ΟΜΙΛΟΣ Β
Αϊντχόφεν - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Βόλφσμπουργκ

Aρκετά ανοιχτός όμιλος στο θέμα πρόκρισης. Για τον δεύτερο τουλάχιστον, διότι η σοβαρή Γιουνάιτεντ δεν χάνει την πρώτη θέση, έστω και αν ζοριστεί λιγάκι. Ο Φαν Χάαλ θέλει να αφήσει τη 'σφραγίδα' του στους κόκκινους του Μάντσεστερ, έστω και αν ακόμα δοκιμάζει πράγματα και καταστάσεις. Με τέτοιες μεταγραφές που κάνε πάντως το φετινό καλοκαίρι, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για μια πορεία ανάλογη του ονόματος του κλαμπ, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά. Στο CL επιστρέφει και η Βόλφσμπουργκ για πρώτη φορά μετά το 2009. Εξαίρετο σύνολο, καλοδουλεμένο από τον Χέκινγκ, έχοντας όμως χάσει το μεγάλο της αστέρι που ακούει στο όνομα Κέβιν Ντε Μπράινε. Επιθετική ομάδα οι 'Λύκοι', ποιοτική ομάδα και η ΤΣΣΚΑ, με παραστάσεις στο θεσμό- και αφιλόξενη, κρυα για τους περισσότερους έδρα- , θα προσφέρει ωραία ματσάκια αυτός ο όμιλος, με αρκετά γκολ. Θα ήταν ακόμα καλύτερος αν δεν είχε αποδυναμωθεί τόσο και η PSV, λόγω Βαινάλντουμ και Μέμφις Ντεπάι. Μου κάνει δύσκολο τη δεδομένη χρονική στιγμή να αποφύγει την 4η θέση, αλλά στο Τσάμπιονς Λιγκ τόσα έχουμε δει θα μου πείτε. Στα συν συγκαταλέγεται και η (προσωρινή έστω) επιστροφή του Ντεπάι με άλλη φανέλα στο Αϊντχόφεν, μέρος που μεγάλωσε και ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά.

ΟΜΙΛΟΣ Γ
Μπενφίκα - Ατλέτικο Μαδρίτης - Γαλατάσαραϊ - Αστάνα

Απ' τους ήδη υπάρχοντες, είναι ο όμιλος που φέρνει πιο πολύ σε... Europa League! Λείπει το τεράστιο όνομα, αυτό δηλαδή που ο "Τσόλο" προσπαθεί να κάνει την Ατλέτικο τα τελευταία χρόνια. Σε μεγάλο βαθμό, ευρωπαϊκώς τουλάχιστον τα καταφέρνει αρκετά καλά, και πιθανώς θα πάρει την πρωτιά άμα παρουσιαστεί σοβαρή. Το "αμα" πάει στο ότι υπάρχουν σε αυτή την κούρσα δυο μαύρα άλογα που κρύβουν κινδύνους. Η Μπενφίκα των δύο "δικών" μας Σάμαρη και Μήτρογλου (χωρίς Ζόρζε Ζέσους πλέον) και η Γαλατά, με Ποντόλσκι και -μέχρι τον χειμώνα ως δανεικό- Αρντά Τουράν. "Μάχη" για τη δεύτερη θέση πρωτίστως μεταξύ Τούρκων και Πορτογάλων με αρκετό ενδιαφέρον, αφού τόσο οι μεν πέρυσι αποδείχθηκαν τραγικοί στους ομίλους (μόλις δύο βαθμοί και φυσικώς αποκλεισμός από νωρίς) όσο και οι δε τα τελευταία χρόνια χάνουν -σχετικά εύκολα- τους "16". Πολλά θα κριθούν πάντως από το ποιος θα "κόψει" βαθμούς από την παρέα του Σιμεόνε, αλλά και από την "σταχτοπούτα" του θεσμού Αστάνα. Οι Καζάκοι απέκλεισαν τον ΑΠΟΕΛ στα προκριματικά και όπως κάθε "πρωτάρα" σε αυτό το επίπεδο, θα στηριχθεί στον ενθουσιασμό της και στη δύναμη της έδρας. Από τα πλέον "εξωτικά" και επικίνδυνα ταξίδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ.

ΟΜΙΛΟΣ Δ
Γιουβέντους - Μάντσεστερ Σίτι - Σεβίλλη - Γκλάντμπαχ

Για πολύ κόσμο, είναι ο "όμιλος του θανάτου". Όλο το νόημα συμπυκνωμένο σε μια φράση-κλισέ, κάπως υπερβολική πάντως βάσει της εικόνας των συγκεκριμένων ομάδων. Είναι μεγάλη η τωρινή ευκαιρία της Σίτι να πάρει επιτέλους μια πρωτιά και να μην πετύχει πάλι, ως δεύτερη, καμιά Μπάρτσα στους "16"! Με τα μέχρι στιγμής δείγματα, δεν έχει και λίγες πιθανότητες να το πετύχει, ειδικά άμα ξεκινήσει με νίκη κόντρα στη Γιούβε. Οι Τορινέζοι βιώνουν τη δική τους μεταβατική περίοδο (όπως φαίνεται και από την πορεία της στην Ιταλία), ενώ και η Γκλάντμπαχ μέχρι τώρα είναι... φάντασμα του περσινού καλού τους εαυτού. Το "σεντόνι" βέβαια έχει άλλη χάρη για τον καθένα, γι' αυτό και κρατάμε μικρό καλάθι, μήπως η συμμετοχή σε αυτό δώσει στην Μπορούσια του Μένχενγκλάντμπαχ κάποια ώθηση ή μήπως... ξυπνήσει η βαριά ευρωπαική φανέλα των "μπιανκονέρι". Ερωτηματικό μεγάλο στην όλη εξίσωση και η Σεβίλλη, η οποία επιστρέφει στο Τσάμπιονς Λιγκ μετά από πέντε χρόνια, σίγουρα όχι για να περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου. Ενισχύθηκε αρκετά μεν, αλλά οι πίστες του "Τσου-Λου" είναι συγκριτικά άλλο επίπεδο, πολύ πιο απαιτητικό από το αντίστοιχο του Europa. Αρκετά "ανοιχτή" η υπόθεση της πρόκρισης, δεν αποκλείεται να ξεκαθαρίσει -κυρίως για τη 2η θέση- μέχρι και την τελευταία στιγμή (και αγωνιστική).

Χρήστος Γραβιάς

Θα ακολουθήσει αύριο ανάλυση των υπόλοιπων τεσσάρων ομίλων

Related

Champions League 7781640283684497050

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item