Euro 2016: Οι πρωτάρηδες, οι μεγάλοι και οι απογοητεύσεις

  ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ O προκριματικός "μαραθώνιος" των τελευταίων 14 μηνών τελείωσε μόλις χθες, και έχουμε πλέον...


  ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ

O προκριματικός "μαραθώνιος" των τελευταίων 14 μηνών τελείωσε μόλις χθες, και έχουμε πλέον μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις ομάδες που θα ταξιδέψουν στη Γαλλία το ερχόμενο καλοκαίρι. Yπενθυμίζουμε πως σε αυτή την τελική φάση θα βρεθούν για πρώτη φορά 24 χώρες (τις τελευταίες 4 θα τις μάθουμε στα μπαράζ του Νοεμβρίου), κάτι που προβλημάτισε πολλούς σχετικά με το επίπεδο της εν λόγω διοργάνωσης.

Η διεύρυνση του Πανευρωπαϊκού Κυπέλλου, με κατά κύριο λόγο μεσαίου βεληνεκούς -αν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε έτσι- εθνικές, υποστηρίζεται πως θα ρίξει το βαθμό δυσκολίας των ομίλων, ενώ πλέον θα λιγοστέψουν και οι όποιες πιθανές εκπλήξεις (αφού θα περνούν στα νοκ-αουτ και οι καλύτεροι τρίτοι βάσει βαθμολογίας). Ένα εγχείρημα που ναι μεν στέκει, αλλά τη σήμερον ημέρα, στην Ευρώπη των 54 εθνικών ομοσπονδιών, η διοργάνωση των εθνών της δεν μπορεί να περιορίζεται σε μόλις 16 συμμετέχοντες. Δεν είναι μόνο τα τηλεοπτικά ή τα εισιτήρια που θα φέρουν περαιτέρω κέρδη από τις παραπάνω ομάδες, αλλά και οι συνθήκες τέτοιες. Κάτι τέτοιο άλλωστε αργά ή γρήγορα θα γινόταν, φαινόταν δε ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 90' και μετά, όταν ο διαμελισμός τόσο της Σοβιετικής Ένωσης όσο και της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, δημιούργησε πολλά μικρά κράτη κατά μήκος της ηπείρου, γεγονός που επέφερε εξελίξεις (εκτός των άλλων και) σε ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Το καλό της νέας φόρμουλας των προκριματικών πάντως -απευθείας οι δύο πρώτοι των ομίλων και οι 3οι μπαράζ- ήταν ότι έδωσε την ευκαιρία σε αρκετές χώρες να παλέψουν και να δικαιωθούν εν τέλει, με ένα εισιτήριο για τη Γαλλία το καλοκαίρι. Ντεμπούτο σε τελικά Πανευρωπαϊκού θα κάνουν τώρα πέντε χώρες, οι οποίες ύπο άλλες συνθήκες δεν θα είχανε τόσες ελπίδες για διάκριση! Ξεχωρίζουν ως όνομα οι Ουαλοί, λόγω Μπέιλ και μιας πλειάδας παικτών "ανδρομένων" στην Πρέμιερ Λιγκ, όπως άλλωστε και οι Βορειοϊρλανδοί που διαθέτουν το "πολυβόλο" Κάιλ Λάφερτυ. Aυτό που δεν κατάφεραν ποτέ άλλοι αστέρες του παρελθόντος, σαν τον Ράιαν Γκιγκς ή τον Τζόρτζ Μπεστ, θα έχει την ευκαιρία να το κάνει τώρα ο άσσος της Ρεάλ με το νέο σύστημα. Θα ακολουθήσουν επίσης οι αρκετά ποιοτικοι Σλοβάκοι (Χάμσικ, Σκρτελ, Βάις, Μακ κλπ) για πρώτη φορά ως ανεξάρτητη χώρα μετά τη δίασπαση της Τσεχοσλοβακίας το 1991, οι Αλβανοί, με μια καλή φουρνιά παικτών που έχει εμπειρίες από μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και διαφορετική ποδοσφαιρική νοοτροπία, ενώ οι Ισλανδοί των 340.000 κατοίκων θα γίνουν η μικρότερη πληθυσμιακά χώρα που παίρνει μέρος σε Πανευρωπαϊκό. Παρά το μικρό πληθυσμό πάντως, το ταλέντο, όπως φάνηκε στα προκριματικά, δεν τους λείπει.

Οι λεγόμενοι "μικροί" βρήκαν χώρο και γιατί οι παραδοσιακές δυνάμεις της Γηραιάς Ηπείρου πάτησαν κάπως το... φρένο, από τη στιγμή που εύκολα ή δύσκολα θα προκρίνονταν. Η Γερμανία, παρότι πρωταθλήτρια κόσμου δυσκολεύτηκε -για τα δεδομένα της- να "καθαρίσει" τον όμιλο, οι Ιταλοί έπαιξαν κλασσικά όσο χρειάστηκε για να περάσουν, οι Ισπανοί πάλι ήθελαν να δοκιμάσουν αρκετά πρόσωπα και πράγματα μετά την αποτυχία του Μουντιάλ. Μόνη εξαίρεση οι Άγγλοι, οι οποίοι έχοντας το 10/10 πάνε (όπως πάντα) με μεγάλες φιλοδοξίες στο Euro. Υπάρχει μπόλικο ταλέντο, αλλά πλέον όχι μεγαλές προσωπικότητες εκτός του Ρούνεϊ. Θα τους δούμε πάντως όλους εν καιρώ πώς θα προετοιμάζονται. Αυτό που δεν θα δούμε είναι το ανέκδοτο της Ολλανδίας, διότι ουδέποτε εμφανίστηκε σοβαρή στη συγκεκριμένη προκριματική διαδικασία. Ίσως η τωρινή αποτυχία να δώσει περαιτέρω κίνητρο για ανανέωση μεγάλου μέρους του ρόστερ των "Οράνιε" στο μέλλον.

Από εκεί και πέρα, οι ομάδες που επέδειξαν σταθερότητα και ομοιογένεια ως σύνολα δεν δυσκολεύτηκαν να προκριθούν στα τελικά της Γαλλίας. Οι Πορτογάλοι, "κλασσική" ομάδα Σάντος πλέον που παίζει (και) για την άμυνα, αλλά και οι Ρώσοι, που επί Σλούτσκι "σουλουπώθηκαν" και δε θυμίζουν σε τίποτα το χάλι του Καπέλο, θα είναι σκληρά καρύδια για όλους. Μαζί με τους Πολωνούς του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και φυσικά τους ποιοτικότατους Βέλγους, αποτελούν μια τετράδα "underdogs" που μπορούν να ευελπιστούν σε μια καλή πορεία και -γιατί όχι- μέχρι τα προημιτελικά/ημιτελικά της διοργάνωσης. Στο Πανευρωπαϊκό Κύπελλο επίσης επιστρέφουν οι Τούρκοι (προκρίθηκαν απευθείας ως οι καλύτεροι 3οι των ομίλων των προκριματικών), οι Ρουμάνοι, καθώς και οι Αυστριακοί και οι Ελβετοί μετά το 2008 και τη συνδιοργανωσή τους.

Όσο για την Εθνική μας; Υπήρξε -μετά τους Ολλανδούς- η μεγαλύτερη απογοήτευση της προκριματικής φάσης. Πώς αλλιώς δηλαδή να χαρακτηρίσεις την τελευταία θέση σε έναν γενικά βατό όμιλο, πίσω κίολας από τα Νησιά Φερόε; Απογοήτευση, διότι η κατάσταση φαινόταν... στραβή απ' την αρχή, δεν ήταν μια αποτυχία που απλώς συνέβη ή "έκατσε" τελευταία στιγμή. Το θέμα πλέον είναι να δούνε οι υπεύθυνοι τι έφταιξε και πώς μπορεί να διορθωθεί, εν όψει τών επόμενων επίσημων υποχρεώσεων. Εκτός των γνωστών θεμάτων (ΕΠΟ, προπονητής κλπ), το πρόβλημα παραμένει και αγωνιστικό, αφού η Εθνική δεν έπαψε να είναι μια καλή ομάδα. Αν βρεθεί τελικώς τι φταίει, τότε θα μπορούμε να πούμε πως "πάμε παρακάτω" ή "γυρίζουμε σελίδα"...

Related

What's hot? 6368848491590186845

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item