NBA 2015-16: We love this game (Μέρος Α' - Δύση)

 ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΡΑΒΙΑ  Εντάξει, σίγουρα τα ξενύχτια είναι κάπως... βάρβαρα, από τη στιγμή που με τη Δυτική Ακτή έχουμε μια διαφορά...


 ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΡΑΒΙΑ 

Εντάξει, σίγουρα τα ξενύχτια είναι κάπως... βάρβαρα, από τη στιγμή που με τη Δυτική Ακτή έχουμε μια διαφορά 8-9 ωρών. Το θέαμα ωστόσο, είτε καθημερινές είτε -ιδίως- Σαββατοκύριακα, μας ικανοποιεί και με το παραπάνω. Με καλή παρέα, πίτσες και μπυρίτσες, ό,τι καλύτερο. Το ΝΒΑ ξεκινάει απόψε τα ξημερώματα (28/10) στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, και η "άγρια Δύση" έχει πολλά φέτος να μας προσφέρει....

ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ

Έπρεπε να περάσουν 40 ολόκληρα χρόνια (από το 1975) να για στεφθούν ξανά πρωταθλητές οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Χαλάλι τους όμως, διότι με το μπάσκετ που παίξανε πέρυσι σαφώς και το άξιζαν. Οι "Πολεμιστές" από το Όκλαντ της Καλιφόρνια, από τη στιγμή που έχουν σε φόρμα το δίδυμο των "Splash Brothers", Στιβ Κάρι και Κλέι Τόμσον, ενώ παρέμεινε και ο ΜVP των περσινών τελικών Αντρέ Ιγκουοντάλα, αποτελούν αναμφίβολα  ένα από τα μεγάλα φαβορί αυτής της σεζόν. Διατηρώντας τον κόρμο τους ουσιαστικά ίδιο -μόνο ο Ντέιβιντ Λι έφυγε για τους Σέλτικς-, στην "Oracle Arena" θα απολαύσουμε και φέτος μπόλικο "run and gun" με πολλά τρίποντα...

ΟΙ ΔΕΛΦΙΝΟΙ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ

Πολλοί βέβαια παραμονεύουν για να γίνουν... χαλίφηδες στη θέση των χαλίφηδων Ουόριος. Οι Σπερς έκαναν τη μεταγραφή του καλοκαιριού, φέρνοντας στο Σαν Αντονιο τον ΛαΜάρκους Όλνριτζ, όπως και τον Ντέιβιντ Γουέστ, που αποτελεί μια καλή λύση για το "4" από τον πάγκο. Στα συν ότι ανανέωσε και ο Καουάι Λέοναρντ, ο μελλοντικός -όπως φαίνεται- ηγέτης των Τεξανών. Κάθε χρόνο ξεκινούν ως "ξεγραμμένοι", αν όμως φέτος δεν υποφέρουν από αρκετούς τραυματισμούς (διότι τα χρόνια περνούν και για τους "γερόλυκους" Ντάνκαν-Τζινόμπιλι), μπορούν να πάνε μακριά.

Εξίσου επικίνδυνοι και οι Κλίπερς, αφού κατάφεραν να πείσουν τον Ντεάντρε Τζόρνταν να μείνει στο L.A. Ο coach Ντοκ Ρίβερς χρειάζεται να "αποφορτίσει" μια ομάδα που κάθε χρονιά ξεκινάει με πολλές φιλοδοξίες, αλλά κάπου στα δύσκολα θα "σκαλώσει". Mε Πολ, Γκρίφιν, Κρόφορντ και επιπλέον λύσεις από τον πάγκο (Σμιθ, Στίβενσον, Πιρς) για φέτος, η ποιότητα δεν τους λείπει.

Μετά την κακή χρονιά όπου δεν μπήκαν καν στα play-offs, η Οκλαχόμα, με νέο προπονητή πλέον το Μπίλι Ντόνοβαν, ελπίζει σε καλύτερες μέρες από 'δω και πέρα. Σε αντίθεση με πέρυσι, ο Κέβιν Ντουράντ έχει επιστρέψει υγιής, θα έχει "συνοδοιπόρο" του τον πολύ βελτιωμένο Ράσελ Γουέστμρουκ, ενώ αναμένεται να βοηθήσει αρκετά στη ρακέτα ο Ενές Καντέρ.

Επίσης, μην ξεχνάμε και τους Χιούστον Ρόκετς. Οι "Ρουκέτες" φτάσανε στους περσινούς τελικούς της Δύσης, μετά από 18 ολόκληρα χρόνια (επί εποχής Ολάζουον) και φιλοδοξούν να συνεχίσουν αναλόγως την τρέχουσα χρονιά. Ο "Fear the beard" Τζειμς Χάρντεν ως φύσει ηγέτης, μαζί με τους Χάουαρντ, Μπέβερλι, Μοντεγιούνας και τον νεοφερμένο Λόσον συνθέτουν ένα πολύ καλό ρόστερ, στο οποίο φέτος δεν θα βρίσκεται ο "δικός" μας Κώστας Παπανικολάου.

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΑ PLAY-OFFS ΚΑΙ... ΒΛΕΠΟΥΜΕ

Ανέκαθεν στη δυτική Περιφέρεια, οι θέσεις που δίνουν εισητήρια για την post-season, "κλειδώνουν" μόλις τις τελευταίες αγωνιστικές μέρες. Για τις θέσεις 5-8 θα παλέψουν κυρίως οι Μάβερικς του Ντιρκ Νοβίτσκι (έχοντας πια και τον Ντερόν Γουίλιαμς, αλλά με σημαντικές απουσίες των Έλις και Τσάντλερ), οι -παραδοσιακά "σκληροί" αμυντικά - Γκρίζλις, με τους Μαρκ Γκασόλ και Ζακ Ράντολφ να ξεχωρίζουν, μαζί και οι Πέλικανς της Νέας Ορλεάνης. Παρά το ισορροπημένο τους ρόστερ, με Χόλιντεϊ, Ασίκ, Έβανς κλπ, αυτός που μπορεί να "τραβήξει" τους Πελεκάνους στο κάτι παραπάνω είναι ο 22χρονος σταρ Άντονι Ντέιβις. 

Πιο κάτω, τις πιθανότητες τους θα διεκδικήσουν τόσο οι Φοίνιξ Σανς όσο και οι Σακραμέντο Κινγκς, με τις ελπίδες για 8άδα πάντως να είναι περιορισμένες. Οι "Ήλιοι" της Αριζόνα απέκτησαν τον Τάισον Τσάντλερ, έχασαν ωστόσο τους Ντράγκις -το χειμώνα- και τώρα τον Αϊζέια Τόμας. Πολλή δουλεία στην περιφέρεια για τον δυναμικό Έρικ Μπλέντσο. Για τους "Βασιλιάδες" απ' την άλλη, υπήρξαν αρκετές προσθήκες μες το καλοκαίρι -εκτός των "δυνατών" ονομάτων των Μπελινέλι-Ρόντο και ο Κώστας Κουφός- που σημαίνει ότι, μαζί με τις αμυντικές αδυναμίες, θα χρειαστεί και ένα διάστημα για να "δέσουν" ως σύνολο.

ΤΟ... ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Αναμφίβολα αποτελούν ένα τέτοιο οι Μπλέιζερς. Η ομάδα του Πόρτλαντ άφησε όλα τα μεγάλα ονόματα να φύγουν (Μπατούμ, Μάθιους, Λόπεζ και φυσικά Όλντριζ) για να χτίσει το μέλλον γύρω από τον Ντάμιαν Λίλαρντ. Με τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στο ΝΒΑ -λίγο κάτω από τα 25 έτη-, μοιάζει απίθανο, για φέτος τουλάχιστον, να δούνε στη "Rip City" συνέχεια στα play-offs. Κανά καλό pick στα επερχόμενα drafts πάντως μπορεί.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ

Μια απ' τις ιστορικότερες ομάδες της Αμερικής (και 2η σε "δαχτυλίδια", 16 τον αριθμό) θα παρουσιαστεί γι' ακόμη μια χρονιά αρκετά αποδυναμωμένη απ' όσο την ξέραμε μέχρι μερικά χρόνια πριν. Ο λόγος φυσικά για τους Λος Άντζελες Λέικερς. Στην τελευταία σεζόν του Κόμπε άλλωστε, από τη στιγμή που κάποιο μεγάλο όνομα δεν αποκτήθηκε, είναι πολύ πιθανό να δοκιμαστούν νέα πράγματα για το μεταβατικό στάδιο που έρχεται (καλές προσθήκες ο Ρον Αρτέστ, ενδιαφέροντες οι rookies Ράσελ και Ρατλ).

Λίγα πράγματα επίσης για την φετινή χρονιά και από Ντένβερ, Γιούτα, ομάδες με νεανικά κατά βάση ρόστερ, που θα στοχεύσουν πιθανώς σε μια... τελευταία θέση για να έχουν καλό ποντάρισμα στο κολεγιακά picks του χρόνου. Το φαινόμενο του "tanking", όπως συνηθίζεται να λέγεται στις ΗΠΑ, δεν θα μας λείψει ούτε φέτος, με αρκετούς όμως να εκφράζουν τη δυσπιστία τους για αυτό.

Τέλος, μέγα ερωτηματικό το τι μέλει γενέσθαι στη Μινεσότα. Οι "Λύκοι" μπορούν να συνδυάσουν την ποιότητα (Λαβίν, Τάουνς, Ουίγκινς) με την εμπειρία του Γκαρνέτ, αν και η όλη κατάσταση είναι περίεργη μετά τα άσχημα νέα για τον "Φλιπ" Σόντερς. Ο 60χρονος κόουτς έχασε προχθές τη μάχη με την επάρατη νόσο, σκορπίζοντας τη θλίψη σε όλο το ΝΒΑ και κυρίως στο "στρατόπεδο" των Τίμπεργουλβς...

* Θα ακολουθήσει σχετικό αφιέρωμα για την Ανατολή

Related

NBA 2997400496993266679

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item