Οι διαφωνίες και τα εμπόδια στο Κυπριακό

  ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Τις τελευταίες μέρες διαπιστώθηκε ότι οι συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού άρχισαν να δυσκολεύο...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Τις τελευταίες μέρες διαπιστώθηκε ότι οι συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού άρχισαν να δυσκολεύουν, εξαιτίας κάποιων έντονων διαφωνιών. Γι’ αυτό το λόγο ο ΟΗΕ αποφάσισε να αυξηθούν οι συναντήσεις μεταξύ των 2 ηγετών μέσα στο Νοέμβριο.

Οι συνομιλίες που διεξάγονται στη Λευκωσία δεν δεσμεύονται από κάποια αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν επ’ αόριστον, γιατί έτσι μπορεί να χαλάσει το κλίμα εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Επίσης, ο χρόνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και δεν βοηθάει την Ε/Κ πλευρά να συνεχίζεται η σημερινή κατάσταση που υπάρχει στην Κύπρο από το 1974. Όσο περνάει ο χρόνος χωρίς να λύνεται το Κυπριακό, οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα μειώνονται αλλά θα αυξάνονται. Ειδικά στα θέματα που αφορούν την επιστροφή περιουσιών και εδαφών. Έχει λεχθεί από πολύ σοβαρούς αναλυτές ότι, αν αποτύχουν και αυτές οι συνομιλίες, υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει η βάση της επιδιωκόμενης λύσης και από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία που συζητάμε σήμερα, να συζητάμε αύριο για κάτι πολύ χειρότερο. Γιατί η επανένωση της Κύπρου και η σταθερότητα στο νησί, θα δημιουργηθούν με τη λύση της ομοσπονδίας. Ένα θετικό στοιχείο που έχουν αυτές οι συνομιλίες είναι, ότι και ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, έχουν δηλώσει ότι δεν θα στείλουν σε δημοψήφισμα ένα σχέδιο με το οποίο διαφωνούν.

Που υπάρχουν λοιπόν οι διαφωνίες που έχουν εκφραστεί τελευταία; Οι διαφωνίες εκφράστηκαν από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, όταν πρόσφατα σε δηλώσεις του ο Τ/Κ ηγέτης κ. Ακιντζί είπε ότι ''μπορεί να υπάρχουν κάποιες προσωρινές αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο μετά τη λύση''. Στο άλλο σημείο που διαφωνεί η Ε/Κ πλευρά είναι ότι, οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να έχουν την πλειοψηφία του πληθυσμού και την πλειοψηφία των περιουσιών στην Τ/Κ συνιστώσα πολιτεία (η Κυπριακή Δημοκρατία θα μετεξελιχθεί σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και θα αποτελείται από δύο συνιστώσες πολιτείες μία Ε/Κ και μία Τ/Κ και θα υπάρχει και η κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση που θα συμμετέχουν και οι Ε/Κ και οι Τ/Κ). Με αυτές τις δύο θέσεις των Τ/Κ, για τις παρεκκλίσεις από το κεκτημένο της Ε.Ε. και για την πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσιών, διαφωνεί έντονα η Ε/Κ πλευρά.

Οι παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο έρχονται σε αντίθεση με τις βασικές ελευθερίες της Ε.Ε. Αν υπάρχουν παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο μετά τη λύση τότε ένας Ελληνοκύπριος δεν θα έχει δικαίωμα εγκατάστασης ή αγοράς περιουσίας στην περιοχή που θα είναι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Αυτό οι Ε/Κ δεν το δέχονται. Όμως κάποιες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο της Ε.Ε. μπορεί να χρειαστούν και σε αυτό να συμφωνήσουν και οι Ε/Κ και οι Τ/Κ. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει μια ρήτρα, ένα όριο, στον αριθμό των Ελλήνων και Τούρκων πολιτών που θα μπορούν να εγκατασταθούν μόνιμα στο νησί μετά τη λύση, ώστε να μην υπάρχει πληθυσμιακή αλλοίωση. Οι Τ/Κ θέλουν τις παρεκκλίσεις από το κεκτημένο, γιατί φοβούνται ότι μετά τη λύση η περιοχή που θα είναι υπό τη διοίκησή τους θα γεμίσει από Ε/Κ που θα εγκατασταθούν και θα αγοράσουν περιουσίες ή θα ανοίξουν επιχειρήσεις και φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο θα κυριαρχήσει η μία κοινότητα επί της άλλης.

Είναι λογικό η κάθε πλευρά να έχει τις ανησυχίες της και τις κόκκινες γραμμές της. Εδώ είναι που πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν. Ο συμβιβασμός για να βρεθεί μια σωστή λύση είναι να δεχτούν οι Ελληνοκύπριοι την πολιτική ισότητα με τους Τουρκοκυπρίους (που αυτό έχει σχέση και με την εκ περιτροπής προεδρία του κράτους) και οι Τουρκοκύπριοι να δεχτούν την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την Κύπρο, ώστε ο κάθε Κύπριος να έχει ελεύθερα το δικαίωμα αγοράς περιουσίας, μόνιμης εγκατάστασης, ίδρυσης επιχείρησης κλπ σε όλη την επικράτεια του νησιού. Παίρνει λοιπόν η Τ/Κ κοινότητα την πολιτική ισότητα που είναι για αυτήν κόκκινη γραμμή και η Ε/Κ κοινότητα παίρνει την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι κόκκινη γραμμή για τους Ε/Κ.

Παράλληλα, είναι δεδομένο ότι για να περάσει ένα σχέδιο λύσης και να ψηφιστεί από τους Ε/Κ και τους Τ/Κ, θα πρέπει να τους παρέχει ασφάλεια. Για τους Ελληνοκύπριους συγκεκριμένα, αν το επόμενο σχέδιο λύσης έχει: α) αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, β) συνέχιση του συστήματος των Εγγυήσεων όπως είναι σήμερα με το δικαίωμα επέμβασης που έχουν οι Εγγυήτριες δυνάμεις και γ) παραμονή Τούρκων στρατιωτών μετά τη λύση, ένα τέτοιο σχέδιο είναι πολύ δύσκολο να περάσει από την Ε/Κ κοινότητα και να ψηφιστεί από τους Ε/Κ. Όμως και οι Τ/Κ για να στηρίξουν ένα σχέδιο λύσης, θα πρέπει να τους διασφαλίζει την πολιτική τους ισότητα με τους Ε/Κ.

Το γεγονός ότι έχουν δυσκολέψει τα πράγματα στις συνομιλίες έχει και τη θετική του πλευρά, γιατί δείχνει πως προχωράνε σε πιο ουσιαστικά ζητήματα. Για να φτάσεις στο λιμάνι της λύσης του Κυπριακού, πρέπει πρώτα να κολυμπήσεις στα βαθιά νερά των δύσκολων ζητημάτων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Μην περιμένει κανείς ότι η Τ/Κ πλευρά δεν θα διεκδικήσει τίποτα ή ότι προτείνει η Ε/Κ πλευρά θα το δεχθεί η Τ/Κ χωρίς διαφωνίες. Δεν γίνεται αυτό. Στη διαπραγμάτευση γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι για να πάρεις κάτι πρέπει και να δώσεις κάτι... 

Related

What's hot? 7289184542137656232

Δημοσίευση σχολίου

  1. Γιάννη,
    Αυτό το ΄/αρθρο να το στείλεις στον Καμμένο, που όταν έρχεται στην Κύπρο συμπέριφέρεται με τέτοιο τρόπο λες και η Κύπρος είναι ελληνικό νησί. Δεν κατάλαβε ακόμα ότι προσπαθούμε εδώ και μισό αιώνα να λύσουμε ένα πρόβλημα, που δημιουργήσαμε εμείς οι Κύπριοι που μιλάμε ελληνικά, γιατί δεν θέλαμε ανεξαρτησία, αλλά ένωση με την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item