Euro 2016: Η ώρα των μπαράζ

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  "Διάλειμμα" από την αγωνιστική δράση των συλλόγων αυτές τις μέρες, καθώς έχουμε τα μπαράζ για ...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ 

"Διάλειμμα" από την αγωνιστική δράση των συλλόγων αυτές τις μέρες, καθώς έχουμε τα μπαράζ για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016. Τα τελευταία τέσσερα εισιτήρια για Γαλλία ψάχνουν κάτοχο, μέσα από πολύ ενδιαφέροντα και ισορροπημένα ζευγάρια.

ΣΟΥΗΔΙΑ - ΔΑΝΙΑ

Ντέρμπι με άρωμα ... Σκανδιναβίας! Οι Σουηδοί του Ιμπραΐμοβιτς (και των "δικών" μας Μπεργκ και Ντουρμάζ) απ' τη μια, και οι ποιοτικοί, αλλά χωρίς το μεγάλο όνομα Δανοί, θα δώσουν ωραίες μάχες. Αμφότεροι στους ομίλους τους δεν εντυπωσίασαν, οπότε έχουν τώρα μια ύστατη ευκαιρία για να παίξουν το καλοκαίρι στο Euro. O Zλάταν πάντως θεωρεί πως "... Euro χωρίς εμένα δεν γίνεται", και επομένως έχει τώρα μια ευκαιρία να πετύχει ό,τι δεν κατάφερε δυο χρόνια πριν, στα μπαράζ για το Μουντιάλ, όταν και αποκλείστηκε η χώρα του από τους Πορτογάλους...

Πιο διάσημη αναμέτρηση των δυο Σκανδιναβών γειτόνων είναι αναμφίβολα αυτή για τους ομίλους τότε του Euro 2004. Με ισοπαλία περνούσαν τότε και οι δυο -αφήνοντας εκτός τους Ιταλούς- και εν τέλει το 2-2 έκανε και τους δυο χαρούμενους. Αλλά τώρα, αναγκαστικά, μόνο ένας θα φύγει χαρούμενος από το γήπεδο...

ΒΟΣΝΙΑ - ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Μετά το Μουντιάλ του 2014, όπου ήταν και η πρώτη τους διοργάνωση ως ανεξάρτητο κράτος από το 1995 και μετά, οι Βόσνιοι θέλουν να βρεθούν και στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό. Παρότι δεν εντυπωσίασαν στα προκριματικά, κατάφεραν να "κλειδώσουν" την 3η θέση τελευταία στιγμή μέσω Κύπρου και να έχουν τώρα μια ακόμα ευκαιρία. Έχοντας υπ' όψιν την ποιότητα του ρόστερ τους, με τους Ντζέκο, Πιάνιτς, Κολάσινατς και αρκετούς ακόμα να ξεχωρίζουν, σαφώς και μπορούν να περάσουν.

Οι Ιρλανδοί, στον αντίποδα, βρέθηκαν μετά από χρόνια σε Euro (του 2012) και θέλουν να επαναλάβουν το τότε κατόρθωμά τους. Παρουσίασαν μια δυνατή, σκληροτράχηλη θα λέγαμε ομάδα, που μπορεί ωστόσο να παίξει και ποδόσφαιρο όταν χρειάζεται, όπως έδειξε και στη νίκη με τους Γερμανούς στο Δουβλίνο. Η πλειοψηφία των παικτών αγωνίζεται σε ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ (Κόουλαμν, Μακγκίντι, Λονγκ κλπ), άρα έχει τα φόντα να "κοντράρει" τους Βόσνιους σε δύο ματς που πιθανώς να κριθούν οριακά.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Φυσιολογικά ήρθε η 3η θέση στον προκριματικό όμιλο για τους Σλοβένους, όχι γιατί δεν είχαν καλή ομάδα, αλλά γιατί δύσκολα θα μπορούσαν να βάλουν από κάτω Άγγλους και Ελβετούς. Σε Euro έχουν να εμφανιστούν από το 2000 και είναι σημαντικό το ότι θα διεκδικήσουν μια ακόμα πρόκριση μετά από χρόνια. Το... αστείο πάντως είναι ότι και τότε, έπρεπε να περάσουν από τους Ουκρανούς, τους οποίους και απέκλεισαν με συνολικό σκορ 3-2 ώστε να βρεθούν στα γήπεδα του Βελγίου και της Ολλανδίας!

Οι Ουκρανοί μετρούν γενικώς 5/5 σε αποκλεισμούς στα μπαράζ, είτε της ΦΙΦΑ είτε της ΟΥΕΦΑ! Και φέτος έχουν την ευκαιρία να σπάσουν και αυτή την παράδοση κατά τους, αλλά και να πάρουν το αίμα τους πίσω από τους Σλοβένους. Έχουν σαφώς πιο δυνατή ομάδα, με παίκτες κυρίως από Σαχτάρ-Ντιναμό (πχ Πυατόφ, Κούχερ, Χαρμάς, Κράβετς) και τον Κονοπλιάνκα της Σεβίλλης ως το μεγάλο αστέρι. Αν μπορέσουν να διαχειριστούν την πίεση του φαβορί, ίσως δεν θα 'χουν θέμα, αν και υπάρχει ήδη αρκετή πίεση για πρόκριση στη χώρα τους.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Ok, σίγουρα δεν σε... ξετρελαίνει σα ζευγάρι, αλλά τουλάχιστον θα είναι αμφίρροπο. Τόσο η μια όσο και η άλλη έχουν χρόνια να δουν από κοντά μεγάλη διοργάνωση, οπότε αυτό και μόνο δίνει το κίνητρο για να πέσουν κορμιά. Περνώντας από τον όμιλο της εθνικής μας, οι Ούγγροι μπορούσαν, αλλά δεν κατάφεραν εν τέλει να προκριθούν απευθείας. Τελευταία φορά που συμμετείχαν σε Euro ήταν το (πολύ) μακρινό 1972, εποχές που οι Μαγυάροι αποτελούσαν σοβαρό ποδοσφαιρικό μέγεθος. Τα μπαράζ πάντως, έστω και τώρα, είναι μια καλή αρχή για να κάνουν βήματα μπροστά.

Οι Νορβηγοί απ' τη μεριά τους μετρούν μια μόνο συμμετοχή σε τελική φάση ευρωπαϊκού, 16 χρόνια πριν. Βρισκόμενοι στην αφάνεια εδώ και πολλά χρόνια, οι εμφανίσεις τους στον όμιλο (κόντρα σε Ιταλούς και Κροάτες) τους έδωσαν αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια και για τέτοια ματς, όπως το σημερινό στο "Ούλεβαλ". Mε αρκετούς καλούς παίκτες πλέον, πολλοί βέβαια προερχόμενοι από παιδιά πρώτης ή δεύτερης γενιάς μεταναστών, σαν τον Ελγιουνούσι, τον Τετέι, τον Ελαμπντελαουί του Ολυμπιακού. Πιθανότητες αρκετές για κλειστά ματς, αφού και οι δυο -ιδίως οι Ούγγροι- θα κοιτάξουν πως θα προστατέψουν τα μετόπισθεν τους λόγω ένδειας στην επίθεση...


Χρήστος Γραβιάς

Related

What's hot? 1636746402677936048

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item