Η Euroleague τώρα αρχίζει

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  Η αυλαία της πρώτης φάσης για την Ευρωλίγκα έπεσε μόλις χθες, με κύριο "μπαμ" τον αποκλεισμό τ...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ 

Η αυλαία της πρώτης φάσης για την Ευρωλίγκα έπεσε μόλις χθες, με κύριο "μπαμ" τον αποκλεισμό της -προπέρσινης πρωταθλήτριας- Μακάμπι, αλλά και της Αρμάνι. Το ότι Ισραηλινοί και Ιταλοί έμειναν εκτός τόσο νωρίς σε συνδυασμό με την άνοδο δυνάμεων από το πιο κάτω... ράφι (πχ Λοκομοτίβ/Χίμκι), δείχνει το πόσο ανεβαίνει το επίπεδο της διοργάνωσης. Στους ομίλους βέβαια, το διακύβευμα είναι απλά η πρόκριση, κάτι που οι "αιώνιοι", με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πήραν εν τέλει. Από τη στιγμή που δεν μεταφέρονται αποτελέσματα ή βαθμοί, ό,τι έγινε μέχρι στιγμής ξεχνιέται εδώ.

Πλέον, στο Top-16, τα... ζόρια αλλάζουν. Διότι εδώ ουσιαστικά ξεκινά η διοργάνωση! Με δυο ομίλους-γίγαντες των 8 ομάδων, σε μια μακρά διαδρομή από τις 29 Δεκεμβρίου μέχρι και τις αρχές Απριλίου. Ο συνωστισμός πολλών μεγάλων ομάδων φυσικά και δημιουργεί σασπένς και μάχες κάθε εβδομάδα, όμως δεν παύει να κρύβει ερωτηματικά. Αρκετοί "μικροί" χάνουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους, αφού οι ελπίδες τους λιγοστεύουν παιχνίδι με παιχνίδι, φτάνοντας παράλληλα σε τελείως αδιάφορα ματς με την λήξη της δεύτερης φάσης.

Όπως και να 'χει, το έργο των δικών μας "αιωνίων" θα είναι άκρως συναρπαστικό, σε διαφορετικό για τον καθέναν μέτρο. Παρότι τερμάτισε άνετα πρώτος και με ρεκόρ 8-2, το χθεσινό "καμπανάκι" από την Εφές ήχησε σαν ξυπνητήρι για τον Ολυμπιακό, ο οποίος έπεσε σε όμιλο με ομάδες που θα μπορούσε εύκολα να απαρτίζουν την τετράδα του Final Four! Μαζί με την ΤΣΣΚΑ και το ισπανικό "δίπολο" των Ρεάλ-Μπαρτσελόνα, θα γίνει... σφαγή για τις δύο πρώτες προνομιούχες θέσεις που δίνουν πλεονέκτημα στα νοκ-άουτ. Με εξαίρεση κάπως τους Ρώσους όμως, οι υπόλοιποι τα έχουν τα θέματά τους. Η Ρεάλ, παρότι τροπαιούχος, προκρίθηκε με τα... χίλια ζόρια, η Μπάρτσα συνεχίζει (όπως πέρυσι) να μην εντυπωσιάζει, χωρίς να βγάζουμε εκτός συζήτησης τα πολλά προβλήματα των Πειραιωτών από άποψη τραυματισμών/χημείας (μάλλον... βουντού πρέπει να κάνει ο Σφαιρόπουλος). Όλα αυτά βέβαια σε θεωρητικό επίπεδο, γιατί σε τέτοιους αγώνες μετράει –όταν έρθει η ώρα– και το μέταλλο της ομάδας και η φανέλα. Ενδεχομένως και η έδρα. Εκεί δυστυχώς χάνει η άδεια αρένα της Χίμκι, η οποία διαθέτει μια εξαιρετική ομάδα και ψάχνει φέτος με αξιώσεις το βήμα παραπάνω. Εξίσου επικίνδυνη πάντα και η Λαμποράλ του Γιάννη Μπουρούση (αν και δύσκολα θα παλέψει μέχρι τέλους για πρόκριση), ενώ τον όμιλο συμπληρώνουν οι -φιλότιμες μεν, με ταβάνι δε- Μπάμπεργκ του Ζήση και Ζαλγκίρις Κάουνας.

Στην αντίπερα όχθη, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε έναν όμιλο από όπου απουσιάζουν τα μεγάλα ονόματα, αλλά υπάρχουν αντίπαλοι με ποιότητα που μπορούν να του κάνουν τη ζημιά. Όπως -καλή ώρα στους ομίλους- η Λοκομοτίβ Κούμπαν του Γιώργου Μπαρτζώκα, η πάντα υπολογίσιμη Μάλαγα και προφανώς (περισσότερο απ' τον καθένα) η "ατσαλωμένη" Φενέρ, που δίνει στον Ομπράντοβιτς την ευκαιρία να ξαναβρεθεί στο ΟΑΚΑ. Γενικά πάντως, τα δύσκολα σε αυτόν τον όμιλο θα είναι έξω. Τρία παιχνίδια σε τουρκικές έδρες (εκτός της ομάδας του Ζέλικο, στις έδρες της Εφές και της πρωτάρας Νταρουσάφακα), συν το -ειδικών συνθηκών- παιχνίδι στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα. Ό,τι κάνουν στην έδρα τους κυρίως οι Σέρβοι, γιατί δεν έχουν την απαιτούμενη ποιότητα. Αν ξεπεραστεί το εκτός συνόρων σύνδρομο και σημειωθούν λίγες προσθήκες, οι "πράσινοι" μπορούν να ευελπιστούν μέχρι και για πρώτη δυάδα. Αγώνας δρόμου κυρίως με τους "κουμπάρους" απ' την Πόλη και τους Ρώσους, οι οποίοι πάντως υστερούν σε εμπειρίες από μεγάλες παραστάσεις. Ικανή για... εκπλήξεις η Μάλαγα, αλίμονο σε όποιον την πατήσει από την Τσεντεβίτα, που θα απολαύσει χωρίς άγχος την πρώτη της συμμετοχή σε  Τοp-16. Τα τρανταχτά λάθη πλέον δεν συγχωρούνται αλλά και κοστίζουν.

Υ.Γ.: Τα... "μαγειρέματα" της τελευταίας αγωνιστικής, όταν όλα τα παιχνίδια δεν διεξάγονται την ίδια ώρα (και διάφοροι χάνουν με... κίνητρο, αναλόγως το πού τους βολεύει να πάνε), όπως και σκηνικά σαν τα τελευταία λεπτά του Νταρουσάφακα-Μακάμπι, μόνο κακό κάνουν στην Ευρωλίγκα και τους ιθύνοντές της. Εκτός των ομάδων, καταντά να αμφισβητείται -αγωνιστικά ή εμπορικά- και το ίδιο το προϊόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Χρήστος Γραβιάς

Related

Top-16 2915773461472000623

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item