Σιλβέστερ Σταλόνε: Για πάντα αουτσάιντερ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Μας συστήθηκε το 1976 ως το μεγάλο αουτσάιντερ σε αγώνα πυγμαχίας απέναντι στον παγκόσμιο πρωταθλητή....


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μας συστήθηκε το 1976 ως το μεγάλο αουτσάιντερ σε αγώνα πυγμαχίας απέναντι στον παγκόσμιο πρωταθλητή. Σαράντα χρόνια μετά, τίποτα δεν άλλαξε καθώς παραμένει ''the underdog'' στην κούρσα για το Όσκαρ Β΄Ανδρικού Ρόλου με την ερμηνεία του στην ταινία ''Creed''. Ο λόγος φυσικά για τον Rocky Balboa ή κατά κόσμον Σιλβέστερ ''Sly'' Σταλόνε.

Ο Σιλβέστερ Σταλόνε γεννήθηκε το 1946 στη Νέα Υόρκη και σε ηλικία 15 χρονών έφυγε από την Αμερική για να σπουδάσει υποκριτική στο Αμερικανικό Κολέγιο της Ελβετίας. Επιστρέφοντας, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε. Η συμμετοχή του σε μερικές, χαμηλού μπάτζετ και επιπέδου, ταινίες ήταν το μόνο που είχε καταφέρει με αποτέλεσμα η οικονομική του κατάσταση να δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αναγκάστηκε να πουλήσει τον σκύλο του καθώς δεν μπορούσε πια να τον συντηρεί.

Όλα όμως άλλαξαν στις 24 Μαρτίου του 1975 όταν παρακολούθησε από κοντά τον αγώνα ανάμεσα στον Μοχάμεντ Άλι και τον Τσάκ Γουέπνερ. Το νόκ-ντάουν που κατάφερε ο άσημος Γουέπνερ κατά του πρωταθλητή στον ένατο γύρο, έμελλε να αποτελέσει την αφορμή για τη δημιουργία όχι μόνο της δημοφιλέστερης και πιο αναγνωρίσιμης σειράς ταινιών μετά το "Star Wars" αλλά και του χαρακτήρα ο οποίος θα ενέπνεε ολόκληρες γενιές.

Τρεις μέρες μετά τον αγώνα, ο Σταλόνε είχε κιόλας ολοκληρώσει το σενάριο του "Rocky". Στη συνέχεια κατάφερε, μετά κόπων και βασάνων, να πείσει τους παραγωγούς της ταινίας και τον σκηνοθέτη να ενσαρκώσει ο ίδιος το ρόλο του θρυλικού, πλέον, Rocky Balboa με τα αποτελέσματα έκτοτε γνωστά. Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ σε δέκα κατηγορίες κερδίζοντας τις τρείς: καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερης εικόνας και καλύτερου μοντάζ. Ο ίδιος ο Σταλόνε ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου δικαιωμένος για την επιμονή του να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία.

Το μεγάλο κέρδος όμως για τον ''Sly'' δεν ήταν μόνο η δόξα και τα χρήματα. Ήταν η καριέρα η οποία έχτισε πάνω σε αυτό το ρόλο και τον αντίκτυπο που είχε αυτός ο χαρακτήρας στην κοινωνία και ιδιαίτερα στα χαμηλά στρώματα. Ο Rocky έγινε σύμβολο για όλους εκείνους οι οποίοι έχουν αδικηθεί από τη ζωή ή έχουν οι ίδιοι αδικήσει τον εαυτό τους και το μόνο που ζητούν είναι μια δεύτερη ευκαιρία για να αποδείξουν ότι αξίζουν και μπορούν κάτι καλύτερο. Εξέφρασε όλους αυτούς που ποτέ δεν το έβαλαν κάτω, πόνεσαν, έκλαψαν, πληγώθηκαν και όταν τους δόθηκε η ευκαιρία μετέτρεψαν όλα αυτά τα συναισθήματα σε πείσμα και δύναμη δίνοντας τα πάντα για να τα καταφέρουν. ''Το μόνο που θέλω είναι να αντέξω μέχρι το τέλος για να αποδείξω ότι δεν ήμουν απλά άλλος ένας αλήτης από τη γειτονιά'' εκμυστηρεύεται στην Adrian το βράδυ πριν τον αγώνα του με τον Apollo Creed και σε αυτά τα λόγια συνοψίζεται όλη η ουσία και ο χαρακτήρας του Rocky Balboa.

Ακριβώς σαράντα χρόνια μετά, σοφότερος και πιο έμπειρος από ποτέ, ο Σιλβέστερ Σταλόνε ενσαρκώνει για μια τελευταία φορά τον ''καλύτερό του φίλο'', όπως ο ίδιος χαρακτήρισε τον Rocky στον ευχαριστήριο λόγο του κατά την απονομή Χρυσής Σφαίρας για Β΄ Ανδρικό Ρόλο, στην ταινία ''Creed''. Εκεί όπου ο "Sly" επιστρέφει στο ρίνγκ ως προπονητής του γιου του Apollo Creed δίνοντας παράλληλα τη δική του μάχη με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και παραδίδοντας ταυτόχρονα, για ακόμα μια φορά, μαθήματα καρδιάς. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία από τις καλύτερες ερμηνείες στην καριέρα του, αν όχι για την καλύτερη. Ο νεαρός και πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης Ryan Coogler, δημιουργός του καταπληκτικού ''Fruitvale station'' και η ερμηνεία του Michael B. Jordan στο ρόλο του εξώγαμου γιου του Αpollo Creed συμπληρώνουν το παζλ μιας εκπληκτικής ταινίας που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές.


Το 1976 ένας ασήμαντος ηθοποιός κατάφερε να κάνει το κοινό στις κινηματογραφικές αίθουσες στην Αμερική να σηκωθεί από το κάθισμα του και να φωνάζει ρυθμικά ''ROCKY, ROCKY''.

Το 2016 ένας ολοκληρωμένος πλέον ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος διεκδικεί στα Όσκαρ, όχι την επιβράβευση αλλά την επιβεβαίωση για να μπορεί στο τέλος να φωνάξει για μια τελευταία φορά ''Yo Adrian I did it!!!''.

Related

What's hot? 8500221574934973160

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item