Σούπερ ευρωπαϊκές αναμετρήσεις σε Τορίνο και Λονδίνο

 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  Μπαίνουμε σήμερα στη δεύτερη εβδομάδα των νοκ-άουτ φάσεων, με δύο σούπερ ματσάρες να διεξάγονται το β...


 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ 

Μπαίνουμε σήμερα στη δεύτερη εβδομάδα των νοκ-άουτ φάσεων, με δύο σούπερ ματσάρες να διεξάγονται το βράδυ. Από τη μία, στο "Γιουβέντους Αρίνα", οι φιναλίστ του περσινού τελικού υποδέχονται την Μπάγερν, σε ένα ζευγάρι με "βαριές" φανέλες στο θεσμό, αρκετά τρόπαια, και φυσικά πολλή ιστορία από πίσω. Στον αντίποδα, η Μπαρτσελόνα, στο δρόμο για το repeat, φιλοξενείται στο "Έμιρεϊτς" από την Άρσεναλ, η οποία συχνά-πυκνά ζορίζει αρκετά τους "μπλαουγκράνα". Όπως συμβαίνει, ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις -και αυτό ισχύει για το κάθε ζευγάρι-, μόνο ένας θα χαμογελάσει στο τέλος.

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ - ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

Παρά τις δυο νίκες επί της Σίτι, η... φτωχή εν τέλει συγκομιδή (μόλις 5 βαθμούς) από Γκλάντμπαχ και Σεβίλλη, έφεραν τη "Γιούβε" στη 2η θέση και από εκεί σε μια -πιθανολογικά πάντα- δυσκολότερη πρόκληση. Πέρυσι, στο αντίστοιχο στάδιο, στους "16" είχαν τύχει άλλη μια γερμανική, την Ντόρτμουντ. Το ειδικό βάρος ωστόσο των Βαυαρών δεν είναι προφανώς το ίδιο με των Βεστφαλών. Και αυτό δίνει πάσα για μια ωραία μάχη, αρχής γενομένης σήμερα στο Τορίνο. Η Γιουβέντους άλλωστε θέλει -και φέτος- να αποδείξει πως έχει επανέλθει για τα καλά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο και πως ο περσινός τελικός του Βερολίνου δεν ήταν απλά μια αναλαμπή. Η ένταση που έχει αποκομίσει από αυτό το τρελό ντεμαράζ στη Serie A (έστω και αν το σερί των 15 νικών "έσπασε" την Παρασκευή, με το 0-0 στην Μπολόνια), της έχει ανεβάσει σαφέστατα την ψυχολογία και την πίστη στις δυνατότητες της. Και μπορεί απ' το καλοκαίρι και ύστερα να μην υπάρχει ο Πίρλο και ο Τέβεζ στο Τορίνο, ένας άλλος όμως "λάτιν", ο Ντυμπάλα, παίρνει σιγά-σιγά την μπαγκέτα του μαέστρου των "μπιανκονέρι".

Η Μπάγερν στην Μπουντεσλίγκα τέτοια προβλήματα ως προς την απειλή του τίτλου δεν έχει, οπότε μπορεί να εστιάσει την προσοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί όπου τα τελευταία δύο χρόνια, επί Γκουαρντιόλα... "κολλάει" στα ημιτελικά. Ο Ισπανός προφανώς θέλει να φύγει ως επιτυχημένος από το Μόναχο το καλοκαίρι, με τη συμφωνία του με τη Μάντσεστερ Σίτι να είναι εδώ και καιρό -και επισήμως- γνωστή. Αρκεί να μην επηρεαστεί φυσικά και η ομάδα, διότι τέτοιες καταστάσεις πάντοτε κρύβουν κινδύνους στο πώς θα επηρεαστούν οι παίκτες και πώς επομένως να είναι τους επόμενους μήνες. Οι Βαυαροί δεν αγόρασαν αμυντικό -όπως επιθυμούσε ο Πεπ- αλλά ο Σερντάρ Τάστσι ήρθε (ως δανεικός απ' τη Σπαρτάκ Μόσχας) για να "μπαλώσει" κάποια κενά, κυρίως λόγω των τραυματισμών των Μπόατεγκ και Μπαντστούμπερ. Ριμπερί και Γκέτζε δείχνουν να επανέρχονται και με τον Λεβαντόφσκι να είναι μονίμως on fire, οι Γερμανοί πάνε για μια γερή μάχη στη βόρεια Ιταλία. Είναι άλλωστε η τελευταία ομάδα που κέρδισε -σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις- τη "Γιούβε" μέσα στο σπίτι της, στην τελευταία τους συνάντηση τον Απρίλιο του 2013, αν αυτό λέει κάτι.

Θα έχει πλάκα πάντως που σήμερα, ο Μάριο Μάντζουκιτς υποδέχεται την ομάδα που υπηρέτησε για δυο χρόνια (2012-14) και έφυγε με παράπονα από τον Γκουαρντιόλα, ενώ οι Αρτούρο Βιντάλ και Κίνγκσλει Κομάν επιστρέφουν στο γήπεδο όπου αγωνίζονταν μέχρι και την περσινή σεζόν.

Προϊστορία:

Σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ, οι δύο ομάδες τέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωπες τη σεζόν 2004-05, στο πλαίσιο των ομίλων. Τότε, οι Γιουβεντίνοι είχαν επικρατήσει και τις δυο φορές με το ίδιο σκορ (1-0), περνώντας ως πρώτοι και με τους Βαυαρούς να ακολουθούν (τον όμιλο συμπλήρωναν οι Άγιαξ και Μακάμπι Τελ Αβίβ). Παρόμοιο σκηνικό και την επόμενη χρονιά, ξανά για τους ομίλους, με τους γηπεδούχους να επικρατούν σε κάθε ματς. 2-1 στο Τορίνο η Γιούβε, πάλι 2-1 στο Μόναχο για την Μπάγερν, αν και σε όμιλο με Κλαμπ Μπρίζ και Ραπιντ Βιέννης αμφότεροι δεν είχανε θέμα πρόκρισης.

Oι δυο τους έμελλε να ξαναβρεθούν το 2009-10, σε έναν... περίεργο όμιλο. Mε την Μπορντό τότε να μπαίνει δυνατά στο κόλπο για την πρώτη θέση, Μπάγερν και Γιούβε (μετά από το 0-0 της Γερμανίας) έδιναν το κρίσιμο ματς στην τελευταία αγωνιστική στην Ιταλία. Το τελικό 1-4 ήταν ένας απ' τους μεγαλύτερους θριάμβους της Μπάγερν εκτός έδρας σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ, σε μια χρονιά μάλιστα που έφτασε μέχρι τον τελικό και έχασε το τρόπαιο από την Ίντερ.

Πιο πρόσφατη αναμέτρηση τους πάντως έχουμε στα προημιτελικά του θεσμού, τη χρονιά του 2012-13. Πριν φτάσουν στην κατάκτηση του "Γουέμπλει" τον Μάιο, οι Βαυαροί επικράτησαν και στα δυο παιχνίδια επί των "μπιανκονέρι" με 2-0, σε μια άνετη πρόκριση. Τρία χρόνια ωστόσο δεν είναι λίγα, καθώς έχουνε μεσολαβήσει αρκετά πράγματα, και θα περιμένουμε να δούμε σήμερα αν θα υπάρξει διαφορετικό σκηνικό.

ΑΡΣΕΝΑΛ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

"Καμία ομάδα δεν είναι τέλεια, αλλά η Μπαρτσελόνα δεν απέχει πολύ απ' την τελειότητα", δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο Βενγκέρ. Όχι άδικα, θα λέγαμε. Βρίσκεται στο +8 και στο +9 από την Ατλέτικο και τη Ρεάλ αντίστοιχα, στον τελικό του Copa Del Rey θα βρει απέναντι της τη Σεβίλλη, και γενικά η ιδέα για ένα ακόμα treble σχηματίζεται σταδιακά στο μυαλό των Καταλανών. Για αρχή όμως, το εμπόδιο της Άρσεναλ. Ακόμα μια φορά αντίπαλοι και η αλήθεια είναι πως το γρήγορο, στρωτό ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα απ' το Λονδίνο σε "ψήνει" πως μπορεί να χτυπήσει -έστω και με λιγότερες προς το μέρος της πιθανότητες- την αρμάδα του Λουίς Ενρίκε. Ναι μεν τα κενά στην άμυνα "κάνουν μπαμ" (λέγε με Μερτεζάκερ), από τη μέση και μπροστά ωστόσο η ποιότητα είναι δεδομένη.

Αν και ξεκίνησαν άσχημα στον όμιλο, στις δυο τελευταίες "στροφές" με Ντιναμό και Ολυμπιακό έδειξαν γιατί -όχι τυχαία- βρίσκονται στα νοκ-άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ εδώ και 16 σερί χρόνια, από το 2000 μέχρι σήμερα, μοναδικό αν μη τι άλλο στοιχείο για το θεσμό. Θετικό το γεγονός ότι επέστρεψε ο Γουέλμπεκ (ώστε να απελευθερωθεί και λίγο στην επίθεση ο Ζιρού), διαθέσιμος είναι και ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Ελνενί, που αποκτήθηκε τον Γενάρη από τη Βασιλεία, ενώ εκτός λόγω τραυματισμών παραμένουν οι Καθόρλα, Γουίλσερ και Γκάμπριελ. Στην άλλη μεριά, οι Αλέις Βιδάλ και Αρντά Τουράν διευρύνουν πλέον το ρόστερ των "μπλαουγκράνα", καθώς τα τόσα συνεχόμενα ματς λογικό είναι να φέρνουν και κούραση και προφανώς χρειάζονται στιγμές ανανέωσης. Στον όμιλο πάντως πέρασαν άνετα πρώτοι -και αήττητοι- με 14 βαθμούς, κόντρα σε Ρόμα, Λεβερκούζεν και ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ.

Ο Μέσσι παρεμπιπτόντως δεν έχει σκοράρει ποτέ απέναντι στον Πετρ Τσεχ, ο οποίος είναι εκ των βασικών συντελεστών της Άρσεναλ στην προσπάθεια της να φτάσει με αξιώσεις στον τίτλο της Πρέμιερ. Το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί η δική του (υπερ)προσπάθεια ώστε να φύγουν αλώβητοι οι Λονδρέζοι σε αυτό το πρώτο σκέλος των νοκ-άουτ.

Προϊστορία:

Η πρώτη συνάντηση των εν λόγω ομάδων χρονολογείται τη σεζόν 1999-2000, στους ομίλους. Μετά το 1-1 στο "Καμπ Νου" ακολούθησε μια νίκη της Μπάρτσελόνα με 2-4 στο "Χάιμπουρι" (έδρα τότε των Λονδρέζων). H ήττα αυτή βοήθησε εμμέσως τότε την Φιορεντίνα να προκριθεί μαζί με την Μπάρτσα, όντας μάλιστα ο τελευταίος χρονικά αποκλεισμός σε επίπεδο ομίλων για την Άρσεναλ.  

To πλέον μεγάλο ραντεβού πάντως δόθηκε στον τελικό του Παρισίου το 2006. Παρότι η Άρσεναλ είχε προηγηθεί με τον Κάμπελ, η Μπαρτσελόνα έκανε την ανατροπή (με Ετό'ο και Μπελέτι) και πανηγύρισε το δεύτερο -μετά από εκείνο του 1992- τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτός μάλιστα είναι ο μοναδικός "σεντονάτος" τελικός για το σύλλογο του Βόρειου Λονδίνου μέχρι και σήμερα.

Πέρασαν τέσσερα χρόνια και οι δύο σύλλογοι αναμετρήθηκαν ξανά τη σεζόν 2009-10, αυτή τη φορά για την προημιτελική φάση της διοργάνωσης. Οι "μπλαουγκράνα", υπερασπιστές τότε του τίτλου της προηγούμενης χρονιάς, προσέφεραν με τους "κανονιέρηδες" ένα χορταστικό 2-2 στο "Έμιρεϊτς", αλλά στον επαναληπτικό της Βαρκελώνης το βαρύ 4-1 δεν άφηνε περαιτέρω αμφιβολία για το ποιος άξιζε την πρόκριση. Όπως ακριβώς συνέβη και την επόμενη χρονιά, το 2011. Αντιμέτωποι στους "16", πάλι με την Άρσεναλ ως γηπεδούχο στο πρώτο παιχνίδι, η νίκη με 2-1 δεν έφτανε στους Gunners (χάσανε αργότερα με 3-1), με την Μπαρτσελόνα να φτάνει μέχρι το τέλος της διαδρομής τον Μάιο, σε ένα ακόμα τρόπαιο.

Related

Champions League 4025273623315478001

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item