Ποιος στα αλήθεια κυβερνά;

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Η γκάφα ολκής του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, που σε συνέντευξή του π...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Η γκάφα ολκής του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, που σε συνέντευξή του προ ημερών αποκάλεσε τα Σκόπια "Μακεδονία", όχι μόνο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις του λαού και της αντιπολίτευσης, αλλά επέφερε και κρίση στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχηματισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έθετε -και θεωρητικά ακόμη θέτει- εν αμφιβόλω την ακεραιότητα και τη συνοχή του.

Ο Πάνος Καμμένος, γνωστός για τις εθνικιστικές και ολίγον τι λαϊκίστικες αντιλήψεις του, ήταν δεδομένο ότι θα αντιδρούσε πρώτος από όλους, όπως και έγινε. Ο υπουργός Άμυνας έριξε με τον τρόπο του λάδι στη φωτιά, θέτοντας ουσιαστικά ζήτημα "ή εγώ ή αυτός" στην υπόθεση Μουζάλα, επιλέγοντας μάλιστα να εκφράσει δημοσίως τη δυσαρέσκειά του, λέγοντας χαρακτηριστικά στο twitter ότι η παραίτηση του αναπληρωτή Υπουργού αποτελεί "προϋπόθεση". Προϋπόθεση για τι πράγμα βέβαια... Αυτό είναι κάτι που δεν διευκρινίζεται αλλά δεν είναι και δύσκολο να το φανταστεί κανείς.

Η δημόσια τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου και η απειλή με παραίτηση του ίδιου και των υπουργών του σε κοινή θέα φανερώνει ξεκάθαρα κάτι που πάνω-κάτω οι περισσότεροι το είχαμε αντιληφθεί, αλλά έγινε πλέον και ευρέως γνωστό. Ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι δέσμιος από τα τερτίπια και τις ορέξεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, ο οποίος εκτός από απλός κυβερνητικός συνέταιρος, μάλλον έχει και πολλή περισσότερη δύναμη από αυτή που φαίνεται. Μεγαλύτερη ίσως και από τον ίδιο τον Τσίπρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ή τουλάχιστον το πρόσωπο που φαίνεται να κυβερνά, έχει δεσμευθεί εδώ και ένα χρόνο να πηγαίνει με τα νερά του Πάνου Καμμένου, αποφεύγοντας να συνεργαστεί ή να προσπαθήσει να συνεργαστεί με άλλες παρατάξεις που ιδεολογικά τουλάχιστον είναι αρκετά πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι οι ΑΝΕΛ. Κι αυτό έχει δώσει στον Καμμένο το δικαίωμα να... αλωνίζει στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχηματισμού, να βάζει τους δικούς του όρους και να προβαίνει σε σαφείς επιδείξεις δύναμης, γνωρίζοντας βεβαίως ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά.

Ποιος κυβερνά τελικά σε αυτόν τον τόπο; Ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Πάνος Καμμένος, που πανηγύριζε από το βήμα το Σεπτέμβριο, θαρρείς πως κατέκτησε Champions League, έχοντας μαζέψει ένα ποσοστό της τάξεως του 3,7%;

Κι αν η αντίδραση στο θέμα Μουζάλα δεν ήταν επίδειξη δύναμης τότε τι ακριβώς είναι; Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς την δριμύτατη κριτική σε ατόπημα στο οποίο ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει υποπέσει στο παρελθόν; Για όσους δεν θυμούνται, ας ρίξουν μια ματιά ΕΔΩ.

Υ.Γ.: Οι τελευταίες δηλώσεις Καμμένου αποδεικνύουν ότι, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ρίχνει νερό στο κρασί του, μη θέλοντας να υπονομεύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για συμφωνία αναφορικά με το προσφυγικό. Εξελίξεις θα έχουμε πια από την Τρίτη. Αν πάντως σημειωθεί στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα Μουζάλα, καλό θα ήταν ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ να μας κάνουν ένα refresh σχετικά με το τι πραγματικά πρεσβεύουν. Για να ξέρουμε, δηλαδή...

Μάριος Μάντζος

Related

What's hot? 9104011239591662446

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item