"Κουνάμε σεντόνι" σε Βαρκελώνη και Μόναχο

 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Η προημιτελική φάση του Champions League ξεκινά απόψε με δύο αναμετρήσεις που έχουν σαφώς πολύ μεγάλο ...


 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Η προημιτελική φάση του Champions League ξεκινά απόψε με δύο αναμετρήσεις που έχουν σαφώς πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Βαρκελώνη, όπου η Μπαρσελόνα θα υποδεχθεί την Ατλέτικο Μαδρίτης, και στο Μόναχο, πόλη η οποία θα φιλοξενήσει τη μονομαχία μεταξύ της Μπάγερν και της Μπενφίκα.

ΜΠΑΡΣΕΛΟΝΑ - ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Η κληρωτίδα είχε κέφια. Εδώ που φτάσαμε, βέβαια, οι πιθανότητες ισπανικού "εμφυλίου" με τις τρεις στις οκτώ εναπομείναντες ομάδες να είναι από την ιβηρική χώρα ήταν ουκ ολίγες. Μπαρσελόνα και Ατλέτικο διασταυρώνουν ξανά τη ξίφη τους, δύο χρόνια μετά τη διπλή αναμέτρησή τους και πάλι για τα προημιτελικά του Champions League.

Οι "μπλαουγράνα" δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα γοήτρου στο σαββατιάτικο ντέρμπι με τη Ρεάλ Μαδρίτης, αφού γνώρισαν την ήττα με 1-2 στο "Καμπ Νου", και θέλουν μέσα σε πολύ λίγα εικοσιτετράωρα να το αφήσουν πίσω και να επανορθώσουν απέναντι στην έτερη ομάδα της Μαδρίτης. Εξάλλου, το αποψινό παιχνίδι είναι κι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία μιας και στο πρωτάθλημα το πλεονέκτημα των έξι βαθμών, επτά αγωνιστικές πριν το τέλος δεν είναι εύκολο να χαθεί. Προκρίθηκαν στα προημιτελικά, αποκλείοντας με χαρακτηριστική άνεση την Άρσεναλ, αφού καθάρισαν με 0-2 από το πρώτο ματς, για να ολοκληρώσουν το έργο τους στην έδρα τους, δύο εβδομάδες μετά (3-1).

Στον αντίποδα, η Ατλέτικο χρειάστηκε να ιδρώσει πολύ για να αποκλείσει τελικά στα πέναλτι την Αϊντχόφεν, με τους Ολλανδούς βάσει εικόνας να είναι εκείνοι που έπρεπε να προκριθούν. Έστω κι έτσι, όμως, οι "ροχιμπλάνκος" προχωρούν μακριά για ακόμη μία σεζόν και ευελπιστούν να τιμωρήσουν τους αντιπάλους τους, καθώς έχουν χάσει με 2-1 και τα δύο φετινά παιχνίδια τους για το πρωτάθλημα Ισπανίας. Η επιστροφή από την διακοπή ήταν εντυπωσιακή για την ομάδα του Ντιέγο Σιμεόνε, καθώς αυτή επιβλήθηκε με 5-1 της Μπέτις, μειώνοντας παράλληλα στους έξι από την κορυφή και πάει στη Βαρκελώνη με αρκετά καλή ψυχολογία.

Η σύγκρουσή των Ισπανών είναι αναμφίβολα το hot ζευγάρι, όχι μόνο της σημερινής ημέρας, αλλά και ολόκληρης της προκριματικής φάσης και αναμένεται με ιδιαίτερα μεγάλη ανυπομονησία η έναρξη αυτής.

Προϊστορία:

Η προημιτελική φάση του Champions League της σεζόν 2013/14 ήταν η μοναδική που έφερε αντιμέτωπους τους δύο ισπανικούς συλλόγους στα Κύπελλα Ευρώπης. Τότε, η Ατλέτικο είχε φύγει από το "Καμπ Νου" με το ισόπαλο 1-1, κερδίζοντας τους "μπλαουγράνα" 1-0 στο "Βιθέντε Καλδερόν" και εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για τους "4". Η Ατλέτικο εκείνη τη σεζόν έφτασε μέχρι και τον τελικό.

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ - ΜΠΕΝΦΙΚΑ

Ζευγάρι με ξεκάθαρο φαβορί την Μπάγερν, ωστόσο ποιος μπορεί να ξεγράψει έτσι απλά μία φανέλα με το βάρος της Μπενφίκα; Βαυαροί και "αετοί" κοντραροχτυπιούνται με φόντο την πρόκριση, 21 χρόνια μετά την έκτη και τελευταία τους "μονομαχία".

Για τη γερμανική ομάδα, η επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης αποτελεί στοίχημα τόσο για το σύνολο αυτής, όσο και για τον ίδιο τον Πεπ Γουαρδιόλα, που θα ήταν ονειρικό για εκείνον να αποχαιρετήσει το Μόναχο με μία μεγάλη επιτυχία. Τη στιγμή μάλιστα που προπορεύεται στο πρωτάθλημα (+5 από Ντόρτμουντ, έξι αγωνιστικές πριν το τέλος), έχει τουλάχιστον ακόμη το δικαίωμα να δώσει λίγο παραπάνω βάρος στο Champions League. Η πρόκριση στους "8" ήρθε με συγκλονιστικό τρόπο, καθώς η Γιουβέντους λίγο έλειψε να της κάνει "κηδεία" μέσα στο "Allianz Arena", αλλά οι Γερμανοί έστω και στο φινάλε πήγαν το ματς στην παράταση και πήραν εκεί το πολυπόθητο εισιτήριο. Προέρχονται από μία επαγγελματική εντός έδρας νίκη με 1-0 κόντρα στην Άιντραχτ.

Στον αντίποδα, η κατά τον Πεπ Γουαρδιόλα καλύτερη άμυνα της Ευρώπης, μπορεί να βρίσκεται θεωρητικά στη θέση του αουτσάιντερ, αλλά αποτελεί ένα ικανό σύνολο το οποίο δεν μπορείς να μην υπολογίσεις. 

Η παρέα των Μήτρογλου και Σάμαρη προελαύνει στη βαθμολογία της πορτογαλικής λίγκας, τη στιγμή που τα αποτελέσματά της στο Champions League είναι εξαιρετικά. Απέκλεισαν τη Ζενίτ με δύο νίκες και έρχονται με την ψυχολογία σε καλά επίπεδα, αφού το Σάββατο διέσυραν με 5-1 την Μπράγκα. Η συμπαγής άμυνα θα χρειαστεί απέναντι σε μία ομάδα σαν την Μπάγερν, αν θέλουν οι Πορτογάλοι να κυνηγήσουν κάτι από αυτήν τη διπλή αναμέτρηση.

Προϊστορία:

Έξι φορές έχουν αναμετρηθεί στο παρελθόν οι δύο ομάδες. Η αρχή έγινε το 1976 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, όταν η Μπάγερν, στον επαναληπτικό του 0-0 στη Λισαβόνα, αποδεκάτισε με 5-1 την Μπενφίκα και προκρίθηκε στα ημιτελικά, φτάνοντας τελικά στην κατάκτηση του τροπαίου στο τέλος της σεζόν.

Οι δυο τους βρέθηκαν ξανά τη σεζόν 1981-82, για τη φάση των "16" του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, σε ένα remake της διπλής αναμέτρησης του '76. Το ματς στην Πορτογαλία ήρθε και πάλι 0-0, για να πάρει την πρόκριση τελικά η Μπάγερν με 4-1 στο Μόναχο, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ντίτερ Χένες που πέτυχε χατ-τρικ. Οι Βαυαροί έφτασαν τελικά μέχρι τον τελικό, αλλά η Άστον Βίλα ήταν εκείνη που κατέκτησε την ευρωπαϊκή κούπα.

Η τελευταία χρονιά που βρέθηκαν αντιμέτωποι Μπάγερν και Μπενφίκα ήταν τη σεζόν 1995-96, όταν και η κληρωτίδα τούς έφερε στο "τερέν" για τη φάση των "16" του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Γιούργκεν Κλίνσμαν, ο οποίος με τέσσερα γκολ χάρισε τη νίκη με 4-1 στους Γερμανούς στο πρώτο παιχνίδι. Ο ίδιος παίκτης σημείωσε δύο τέρματα και στη Λισαβόνα, όπου η Μπάγερν νίκησε ξανά με 3-1 και προκρίθηκε.

Related

UEFA 4339622548857633369

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item