Προημιτελικών συνέχεια σε Βόλφσμπουργκ και Παρίσι

 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  Η σκηνή της προημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ άνοιξε με ματσάρες το βράδυ της Τρίτης και ανάλογο...


 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ 

Η σκηνή της προημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ άνοιξε με ματσάρες το βράδυ της Τρίτης και ανάλογο σκηνικό περιμένουμε να δούμε και απόψε. Στη Γερμανία, η Βόλφσμποργκ, έχοντας την ταμπέλα του αουτσάιντερ, υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία συναντά για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ μερικά χιλιόμετρα πιο δυτικά, στο Παρίσι, δεσπόζει η... αραβική (λόγω ιδιοκτητών) μάχη μεταξύ Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι, με φόντο μία θέση στους "4".

ΒΟΛΦΣΜΠΟΥΡΓΚ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 

Μπορεί στη Μπουντεσλίγκα φέτος οι "Λύκοι" να μην... δαγκώνουν -καθώς μετά την ήττα της Παρασκευής απ' τη Λεβερκούζεν έπεσαν στην 8η θέση- αλλά στην Ευρώπη τα καταφέρνουν και με το παραπάνω. Στη δεύτερη τους συμμετοχή ever στο θεσμό βρίσκονται στους "8" και από τη στιγμή που ξέρουν πως κόντρα σε ένα "βαρύ" όνομα δεν είναι το φαβορί, θα τα δώσουν όλα στη λογική του "ό,τι γίνει". Ειδικά στη "Βόλκσβάγκεν Αρίνα", όπου έχουν νικήσει όλα τα ευρωπαϊκά τους παιχνίδια φέτος στη διοργάνωση (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αϊντχόφεν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γάνδη κατά σειρά), γεγονός που τους δίνει έξτρα ώθηση. Αυτό όμως ίσως να μην φτάνει για το σύνολο του Ντίτερ Χέκινγκ, αν δεν κάνουν και οι παίκτες του την ανάλογη προσπάθεια. Το είπε άλλωστε και ο Ζοσουά Γκιλαβογκί, πως "πρωτίστως πρέπει να αμυνθούμε σκληρά κόντρα σε μια επίθεση που πετάει φωτιές".

Εδώ που τα λέμε, άδικο δεν έχει. Όταν η επιθετική τριπλέτα της Ρεάλ ανεβάζει στροφές, μπορεί να "πατήσει" οποιονδήποτε αντίπαλο, σε οποιοδήποτε ματς. Χαρακτηριστική απόδειξη το "Clasico" του Σαββάτου. Ναι μεν ήταν παιχνίδι που δεν επηρεάζει ουσιαστικά τη μοίρα του φετινού τίτλου στην Ισπανία, όμως κάθε τέτοιο ντέρμπι μπορεί να σου χτίσει ψυχολογία και αυτοπεποίθηση εν όψει της συνέχειας. Ο Ζινεντίν Ζιντάν πήρε το πρώτο του παράσημο ως προπονητής των "Μερέγχες" και πάει με άλλη διάθεση πλέον να κυνηγήσει ό,τι μπορεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κόντρα στη Βόλφσμπουργκ βέβαια δεν θα έχει την αμυντική προσήλωση που είχε στο ματς της Βαρκελώνης, αλλά θα ανοιχτεί περαιτέρω. Πάντα τα παιχνίδια της "Βασίλισσας" με γερμανικούς συλλόγους επιφυλάσσουν ωραίο θέαμα και πολλά γκολ, αποτελούν ωστόσο και έναν καλό οιωνό, όπως π.χ. πρόπερσι: στο δρόμο για τη Λισσαβόνα και το decima (δέκατο τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ), οι Μαδριλένοι έπρεπε να ξεπεράσουν Σάλκε, Ντόρτμουντ και Μπάγερν κατά σειρά για να βρεθούν στον τελικό! 

Ο Ζιντάν σαφώς και ξέρει από τελικούς ως παίκτης, η δοκιμασία ωστόσο από τη θέση του προπονητή τώρα έχει άλλες ιδιαιτερότητες. Για να πείσει πάντως τον Φλορεντίνο Πέρεθ να τον κρατήσει και μετά το καλοκαίρι, χρειάζεται να κάνει αρκετά πράγματα ακόμα. Πιθανώς να μην έχει θέμα κόντρα στους Γερμανούς, όμως η Ρεάλ έχει την ανάγκη να (συνεχίζει να) πείθει και στο αγωνιστικό κομμάτι, τώρα που η σεζόν μπαίνει στην τελική της ευθεία.

Μόνο ο Βαράν βρίσκεται στο απουσιολόγιο του coach των Ισπανών, ενώ για τους Γερμανούς ο Γιουνγκ είναι δεδομένα εκτός, ενώ αμφίβολη είναι τόσο η συμμετοχή του Νάλντο όσο και του Καλιτζόυρι.

ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ - ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

To βράδυ της 3ης Δεκέμβριου του 2008 πρέπει να φαντάζει πολύ μακρινό και για τους δυο μονομάχους. Τότε για τους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (τελευταία χρονιά μάλιστα πριν η διοργάνωση αλλάξει φορμάτ και μετονομαστεί σε Γιουρόπα Λιγκ), Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι είχαν μείνει ισόπαλες στο 0-0. Από εκείνο το παιχνίδι, και με 7,5 περίπου χρόνια να έχουν μεσολαβήσει, μόνοι οι Χαρτ, Ζαμπαλέτα και Κομπανί έχουν... επιβιώσει στο ρόστερ των "Πολιτών", ενώ από τους Παριζιάνους ουδείς παίκτης από το δυναμικό εκείνης της περιόδου βρίσκεται σήμερα στο Παρίσι!

Το σίγουρο είναι πως και οι δύο σύλλογοι έκαναν αρκετά βήματα μπροστά, αλλάζοντας τόσο το οικονομικό τους στάτους -ελέω των εξ' Αραβίας μεγαλομετόχων τους- όσο και το αντίστοιχο αγωνιστικό. Μανσούρ απ' τη μια, Κελαϊφί από την άλλη. Μεγάλα ονόματα εκατέρωθεν, αφού τα πετροδόλλαρα ρέουν, είτε με κινήσεις-ματ (όπως ο Ιμπραΐμοβιτς) είτε με... φούσκες ολκής (βλ. Ρομπίνιο). Η ποιότητα των δυο ομάδων ανέβηκε σταδιακά και ακολούθως άρχισαν να έρχονται οι εγχώριοι τίτλοι. Η Σίτι κατέκτησε την κορυφή της Πρέμιερ το 2012 και το 2014, ενώ η Παρί από το 2013 και ύστερα, μετράει τέσσερις συνεχόμενες κατακτήσεις του Σαμπιονά. Από τις παρουσίες στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, στο πιο λαμπερό φυσικά Τσάμπιονς Λιγκ και στα προημιτελικά. Εκεί όπου οι Γάλλοι βρίσκονται για τέταρτη σερί χρονιά, χωρίς να μπορούν να πάνε παρακάτω. Τώρα που δεν έτυχαν πάλι τον κακό του δαίμονα, την Μπαρσελόνα, μπορούν να ελπίζουν. Όπως άλλωστε και η Σίτι. Βρίσκεται φέτος για πρώτη φορά στους "8" του Τσάμπιονς Λιγκ, ξεπερνώντας χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα το εμπόδιο της Ντινάμο Κιέβου προηγουμένως στους "16", και αφού απέφυγε και αυτή με τη σειρά της κάποια εκ των Ρεάλ/Μπάγερν/Μπάρσα, γιατί να μην ελπίζει; 

H είδηση της έλευσης του Πεπ Γκουαρντιόλα στον πάγκο εδώ και λίγους μήνες έχει αναστατώσει -όπως αποτυπώνεται και αγωνιστικά στην Πρέμιερ Λιγκ- τους "Πολίτες", με τις ελπίδες για τίτλο να γίνονται πια ελπίδες για τετράδα! Ωστόσο, ο Μανουέλ Πελεγκρίνι είναι έξυπνος προπονητής: δεν μπορεί εξάλλου να θυσιάσει το Τσάμπιονς Λιγκ, τώρα που υπάρχει η προοπτική για τα ημιτελικά. Και ο ίδιος άλλωστε "ψάχνεται" για το επόμενο μεγάλο συμβόλαιό του, οπότε θέλει να αφήσει τους Γαλάζιους του Μάντσεστερ στην καλύτερη δυνατή κατάσταση! Με τους πρωταθλητές Γαλλίας συνθέτουν ένα ενδιαφέρον ζευγάρι -και ένα απ' τα ακριβότερα στη διοργάνωση, αν όχι το ακριβότερο- το οποίο αναμένεται να χαρίσει δύο απολαυστικές ποδοσφαιρικές μάχες. Και επιτέλους έστω ένας εκ των δυο θα αρχίσει να κάνει και (κάποια) απόσβεση των όσων έχει δώσει, λέγοντας πως θα 'χει "πατήσει" στα ημιτελικά του θεσμού.

Χωρίς Παστόρε και Βεράτι θα παρατάξει την ομάδα του ο Λοράν Μπλαν, ενώ ο Μάνουελ Πελεγκρίνι δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες των Στέρλινγκ και Κομπανί.

Related

UEFA 8880766135372409665

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item