NBA: Τα ζευγάρια των play-offs στην Ανατολική Περιφέρεια

 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΟΥΣΑΡΗΣ  Το αληθινό πρωτάθλημα τώρα ξεκινά! Η κανονική περίοδος του ΝΒΑ τελείωσε και σειρά έχει το κυρίως πι...


 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΟΥΣΑΡΗΣ 

Το αληθινό πρωτάθλημα τώρα ξεκινά! Η κανονική περίοδος του ΝΒΑ τελείωσε και σειρά έχει το κυρίως πιάτο, αυτό των Playoffs. Οι οχτώ καλύτερες ομάδες της κάθε περιφέρειας θα παλέψουν για μια θέση στον μεγάλο τελικό που θα κρίνει ποια ομάδα θα διεκδικήσει το δαχτυλίδι του Πρωταθλητή. Ακολουθούν τα ζευγάρια του πρώτου γύρου της Ανατολικής Περιφέρειας, τα οποία σίγουρα θα μας χαρίσουν πολύ όμορφες μπασκετικές μάχες που μόνο ο μαγικός κόσμος του ΝΒΑ μπορεί να προσφέρει. 

ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

1. ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ (ΡΕΚΟΡ : 57-25) - 8. ΝΤΙΤΡΟΙΤ ΠΙΣΤΟΝΣ (ΡΕΚΟΡ : 41-41)
         
Στο Κλίβελαντ, η αλήθεια είναι ότι δεν έπαιξαν το μπάσκετ που ήθελαν στη μεγαλύτερη διάρκεια της κανονικής περιόδου. Ο Μπλατ έφυγε στη μέση της σεζόν (αδικαιολογήτως) , ο Λου ανέλαβε, αλλά τα πράγματα έμειναν πάνω-κάτω ίδια. Στην πιο βατή Ανατολή πάντως, οι Καβς ακόμα και με μέτριες εμφανίσεις φιγουράρουν στη θέση του φαβορί για τον τελικό για μια ακόμη χρονιά. Είναι μεγάλη αλήθεια ότι χωρίς τον Λεμπρόν Τζέιμς στο παρκέ, οι Καβαλίερς είναι μια μέτρια ομάδα. Παρότι δεν έκανε και τρομακτική σεζόν -για Λεμπρόν πάντα-, ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Με 25.3 πόντους, 7.4 ριμπάουντ, 6.8 ασίστ, 1.4 κλεψίματα και 0.6 τάπες ανά αγώνα αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη των Καβς όντας το πιο αναπόσπαστο "γρανάζι" της μηχανής της ομάδας από το Οχάιο. 

Έπειτα από 7 χρόνια ξηρασίας, τα "κακά παιδιά" από το Ντιτρόιτ επιστρέφουν στα Playoffs έστω και αν αυτό το επίτευγμα ήρθε αγχωτικά, καθώς χρειάστηκε να φτάσουν στο 79ο αγώνα της σεζόν για να το εξασφαλίσουν. Ο Ρέτζι Τζάκσον, μετά την φυγή του από τους Θάντερ έβγαλε τον καλύτερο εαυτό του στο παρκέ και  ήταν ο κορυφαίος των Πιστονιών τη φετινή σεζόν μετρώντας 18.8 πόντους, 6.2 ασίστ και 3.2 ριμπάουντ αν 30.7 λεπτά συμμετοχής σε 79 αγώνες, όλους στο βασικό σχήμα. Η παρουσία του θηριώδη σέντερ Άντρε Ντράμοντ, ο οποίος "σκέπασε" τα καλάθια, η πολύτιμη προσφορά του "ρούκι" Στάνλεϋ Τζόνσον και η προσθήκη κάποιων ακόμα σημαντικών παιχτών έχουν μετατρέψει τους Πίστονς σε ένα σκληροτράχηλο σύνολο που υπό τις οδηγίες του έμπειρου Σταν Βαν Γκάντι θα διεκδικήσουν ό,τι τους αναλογεί στα Playoffs.

Η σειρά έχει ξεκάθαρο φαβορί. Οι Κλίβελαντ Καβαλίερς καλούνται να επιβεβαιώσουν τις υψηλές προσδοκίες που έχει ο κόσμος γι’ αυτούς. Με όπλο την ποιότητα, το βάθος πάγκου και την εμπειρία, είναι δεδομένο ότι οι Καβς έχουν τον πρώτο λόγο. Από την άλλη, η φρεσκάδα και η "σκληράδα" των Πίστονς τους κάνει άξιους αντίπαλους οι οποίοι θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις να φτάσουν στα άκρα τους περσινούς φιναλίστς.

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ: Oι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί στην ιστορία τους άλλες τρεις φορές αντιμέτωπες στα Playoffs. Σε σύνολο 17 παιχνιδιών μεταξύ τους, οι Καβαλίερς έχουν την "μερίδα του λέοντος" με 11 νίκες απέναντι στις 6 που έχουν τα "πιστόνια".

Συγκεκριμένα:
2009 Α' Γύρος Playoffs Καβαλίερς 4-0 Πίστονς
2007 Τελικοί Ανατολής Καβαλίερς 4-2 Πίστονς
2006 Ημιτελικοί Ανατολής Καβαλίερς 3-4 Πίστονς

2. ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ (ΡΕΚΟΡ : 56-26) - 7. ΙΝΤΙΑΝΑ ΠΕΙΣΕΡΣ (ΡΕΚΟΡ : 45-37)

Οι "Δεινόσαυροι" πραγματοποίησαν μια εξαιρετική σεζόν και για αρκετό καιρό φλέρταραν και με την πρώτη θέση της Ανατολής. Το σύνολο από τον Καναδά έπαιξε καλό, αν και συχνά προβλέψιμο μπάσκετ και μένει να δούμε αν μπορούν να κάνουν επιτέλους το κάτι παραπάνω στα Playoffs.O πολυτιμότερος παίχτης των Ράπτορς, ο οποίος θα αποτελέσει και το βαρύ όπλο των "Βόρειων" ενόψει Playoffs είναι ο Ντεμάρ Ντερόζαν. Φέτος, σε 35.9 λεπτά συμμετοχής είχε 23.5 πόντους, 4.5 ριμπάουντ, 4.0 ασίστ και 1.0 κλέψιμο σε 78 αγώνες όλους ως βασικός. Υπάρχουν πολλά σενάρια που τον θέλουν να μετακινείται του χρόνου προς Λος Άντζελες μεριά αν η ομάδα δεν του προσφέρει το υψηλότερο δυνατό συμβόλαιο. Με βοηθό τον πολύ βελτιωμένο φέτος Κάιλ Λάουρι, που πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν, έμπειρους ψηλούς και πολλά υποσχόμενους ρούκις, οι Ράπτορς αποτελούν απειλή για οποιοδήποτε αντίπαλο. Με όπλο την καυτή έδρα και την όρεξη για διάκριση δείχνουν αποφασισμένοι να κάνουν τον παγωμένο Καναδά να "ζεσταθεί" και να  πρωταγωνιστήσει.

Έστω και δύο στροφές πριν το τέλος, οι Πέισερς μπήκαν στα Playoffs πραγματοποιώντας νικηφόρο σερί στο τέλος της σεζόν επιστρέφοντας μετά την περσινή τους απουσία. Ο Πολ Τζορτζ επανήλθε μετά τον σοβαρό τραυματισμό του. Και μάλιστα με εμφατικό τρόπο! Έπαιξε  81 αγώνες (ως βασικός) πετυχαίνοντας 23.1 πόντους, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1.9 κλεψίματα ανά αγώνα. Ο ακλόνητος ηγέτης της Ιντιάνα είχε την βοήθεια ενός σκληροτράχηλου και αμυντικογενούς ρόστερ, με καλή έδρα και κατάφεραν να επανέλθουν στην «οχτάδα» της Ανατολικής περιφέρειας, όπου θα παλέψουν για όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία.

Ενδέχεται να δούμε μια "χορταστική" σειρά με σκληρές μάχες και πολλές διακυμάνσεις. Ελαφρύ προβάδισμα στους Ράπτορς εξαιτίας του πλεονεκτήματος έδρας αλλά και της καλής αγωνιστικής φετινής τους κατάστασης. Κανείς όμως δεν μπορεί να ξεγράψει τους Πέισερς, οι οποίοι θα κάνουν τα πάντα για να αποδειχθούν "σκληρό καρύδι".

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ: Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες στα Playoffs και το γεγονός αυτό δίνει επιπλέον ενδιαφέρον στην φετινή μονομαχία τους.

3. ΜΑΙΑΜΙ ΧΙΤ (ΡΕΚΟΡ : 48-34) - 6. ΣΑΡΛΟΤ ΧΟΡΝΕΤΣ  (ΡΕΚΟΡ : 48-34)

Χωρίς να εντυπωσιάσουν μπαίνουν στα Playoffs οι Χιτ, αν και ήταν αρχικά ξεγραμμένοι από πολλούς. Παίζοντας κατά διαστήματα όμορφο μπάσκετ εξασφάλισαν την Τρίτη θέση στην Ανατολική Περιφέρεια έχοντας πλεονέκτημα έδρας (και τι έδρας!)  Με 9/14 παίκτες να μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι και τους μόνους εγγυημένους να είναι οι Ντράγκιτς και ο –μη υγιής- Μπος , τα πράγματα φαντάζουν δύσκολα για την επόμενη σεζόν. Μένει να δούμε το Μαϊάμι να μας εκπλήσσει ξανά! Ο ηγέτης Ντουέιν Γουέιντ, για 12η σεζόν στο Μαιάμι, εξακολουθεί να οδηγεί εκ του ασφαλούς την ομάδα του. Φέτος,  σε 30.5 λεπτά συμμετοχής πετυχαίνει 19.0 πόντους, 4.6 ασίστ, 1.0 κλέψιμο και 4.1 ριμπάουντ ανά αγώνα έχοντας γίνει πιο ώριμος και ποιοτικός από ποτέ. Αλλά η αποκάλυψη της χρονιάς για τους Χιτ ακούει στο όνομα Χασάν Γουάιτσαιντ. Ουσιαστικά συστήθηκε στο ΝΒΑ την προηγούμενη σεζόν, στα 25 του χρόνια. Φέτος, ανέβασε τα στατιστικά του και πλέον θεωρείται από τους κορυφαίους ψηλούς της λίγκας: Σε 29.1 λεπτά συμμετοχής, 14.2 πόντοι, 11.9 ριμπάουντ και 3.6 τάπες! Οι Χιτ διαθέτουν ένα πλήρες σύνολο που συνδυάζει εμπειρία, αθλητικότητα και νιάτα και σε συνδυασμό με την εμπειρία που έχουν στα Playoffs αποτελούν ένα από τα φαβορί για τους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας.

Τρέλανε κόσμο φέτος η Σαρλότ, πραγματοποιώντας μια σπουδαία σεζόν! Συνδύασε βετεράνους με νέους και υποσχόμενους αλλά και έμπειρους παίκτες με φιλοδοξίες να αποδείξουν την αξία τους και το αποτέλεσμα εξέπληξε το ΝΒΑ. Το καλοκαίρι θα είναι καυτό για τις σφήκες, με μόλις 5 παίκτες να έχουν συμβόλαιο. Κέμπα Γουόκερ. Ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Χόρνετς. Ανά 35.6 λεπτά συμμετοχής σε 81 ματς, είχε 20.9 πόντους, 5.2 ασίστ, 4.4 ριμπάουντ. Ομάδα σκληρή, με επιθετικούς προσανατολισμούς που της αρέσει το γρήγορο μπάσκετ με τα πολλά σουτ. Σε αυτό φυσικά βοηθούν και οι παίχτες που στελεχώνουν το ρόστερ. Πολλοί καλοί σκόρερς όπως ο Νικολά Μπατούμ, ο Τζέρεμι Λιν και ο Μάρβιν Γουίλιαμς είναι παίχτες που μπορούν να "σκοτώσουν" οποιαδήποτε άμυνα στην καλή τους βραδιά.

Αμφίρροπη σειρά, η οποία θα προσφέρει όμορφα, γρήγορα και επιθετικά παιχνίδια. Φαβορί οι "μπαρουτοκαπνισμένοι" Χιτ. Όμως με τους φετινούς Χόρνετς, ποιος μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος για οποιαδήποτε πρόβλεψη;

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ: Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί δύο φορές στην ιστορία τους στα Playoffs με την ομάδα από τη Σάρλοτ μάλιστα το 2014 να λέγονται Μπόμπκατς. Ο απολογισμός στις σειρές είναι 1-1 με τους Χιτ να έχουν κερδίσει τα 4 από τα 7 παιχνίδια που έχουν γίνει.

Συγκεκριμένα
2014 A’ Γύρος Ανατολής Μαϊάμι Χιτ 4-0 Σάρλοτ Μπόμπκατς
2001 Α’ Γύρος Ανατολής Μαϊάμι Χιτ 0-3 Σάρλοτ Χόρνετς

4. ΑΤΛΑΝΤΑ ΧΟΚΣ (ΡΕΚΟΡ : 48-34)  - 5. ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ  (ΡΕΚΟΡ : 48-34)

Έπειτα από τη μαγική περσινή Regular Season όπου ήταν η αποκάλυψη, περιμέναμε κάτι παραπάνω που δεν ήρθε για τα «γεράκια. Ο Πολ Mίλσαπ αποτελεί σίγουρα τον ακρογωνιαίο λίθο της ομάδας στα 31 του. Ο φόργουορντ των γερακιών είναι ο ηγέτης τους για άλλη μια χρονιά. Ένας από τους καλύτερους και ίσως πιο υποτιμημένους παίκτες του πρωταθλήματος με 17.1 πόντους, 9.0 ριμπάουντ, 3.3 ασίστ, 1.8 κλεψίματα και 1.7 κοψίματα ανά 32.7 λεπτά συμμετοχής. Οι έμπειροι Αλ Χόρφορντ, Τζεφ Τιγκ και Τάμπο Σεφολόσα «δένουν» αρμονικά μεταξύ τους και δημιουργούν ένα πολύ ομοιογενές σύνολο με επιθετικές αλλά και αμυντικές αρετές, οδηγούμενο από έναν πολύ έξυπνο και ικανό προπονητή. Στοχεύουν να επαναλάβουν την πολύ καλή παρουσία της προηγούμενης χρονιάς και να φτάσουν ξανά στους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας αποσκοπώντας σε καλύτερη κατάληξη από την περσινή "σκούπα".

Ανέλπιστα καλά η σεζόν για τους Κέλτες του Στίβενς, ένα νεανικό κατά βάση σύνολο από ρολίστες που όμως ξέρουν τι να κάνουν στο παρκέ. Γρήγορος ρυθμός, μαζική άμυνα και αυταπάρνηση είναι τα χαρακτηριστικά των φετινών Σέλτικς, οι οποίοι υπήρξαν παιχνίδια που ήταν χάρμα οφθαλμών.  Όλοι μένουν και όλοι φεύγουν για την Βοστόνη αφού ο ιδιοκτήτης της ομάδας έχει δηλώσει ότι θα κάνει τα πάντα για να φέρει ξανά τους καλύτερους στους «πράσινους». Πολυτιμότερος παίχτης; Θέλει και ρώτημα; Αϊζέια Τόμας! O βραχύσωμος γκαρντ των Κελτών διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του ανεβάζοντας επίπεδο την ομάδα του. Σε 32.2 λεπτά ανά αγώνα σημειώνει 22.2 πόντους μαζί με 3 ριμπάουντ, 1.1 κλέψιμο και 6.2 ασίστ. Οι ιστορική κληρονομιά της ομάδας, η θρυλική έδρα και το απαράμιλλο πάθος που διακατέχει την ομάδα από τη Βοστώνη την κάνουν πολύ επικίνδυνη.

Μακράν η πιο αμφίρροπη σειρά της Ανατολικής Περιφέρειας! Παιχνίδια με υψηλό σκορ, πολλή τακτική και διακυμάνσεις. Καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει. Ένα είναι σίγουρο. Ότι οι δύο ομάδες θα τα δώσουν όλα για να περάσουν στον επόμενο γύρο χαρίζοντάς σε όλους υπέροχες μπασκετικές στιγμές.

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ: Ένα απίστευτο στατιστικό στοιχείο προκύπτει από τις σειρές των δύο ομάδων στα Playoffs. Έξι στις έξι νίκες έχουν οι Σέλτικς! Στα 36 παιχνίδια, οι Κέλτες έχουν κερδίσει τα 24. Μένει να δούμε αν η παράδοση θα επιβεβαιωθεί ή οι αν οι Χοκς θα ανατρέψουν τα δεδομένα.

Συγκεκριμένα:
2012 Α’ Γύρος Σέλτικς 4 -2 Χοκς
2008 Α’ Γύρος  Σέλτικς 4-3 Χοκς
1988 Ημιτελικοί Σέλτικς  4-3 Χοκς
1986 Ημιτελικοί Σέλτικς  4-1 Χοκς
1983 Α’ Γύρος  Σέλτικς 4-1 Χοκς
1973 Ημιτελικοί Σέλτικς  4-2 Χοκς

Στον δεύτερο γύρο των Playoffs έχουμε τις εξής διασταυρώσεις: η ομάδα που θα περάσει από το ζευγάρι  Kαβαλίερς-Πίστονς θα παίξει με Χοκς ή Σέλτικς, ενώ ο νικητής του ζευγαριού Ράπτορς -Πέισερς θα αντιμετωπίσει Χιτ ή Χόρνετς. 

Καλή απόλαυση με πολλά μπασκετικά ξενύχτια!

Related

What's hot? 494663627826032650

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item