Ας ξεκλειδώσουμε την παιδική μας μαγεία

GUEST EDITORS ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΥΗ ΚΑΠΑΣΑΚΑΛΙΔΗ Όταν είμαστε παιδιά, έχουμε μια αίσθηση περιέργειας και δέους τόσο για τον εαυτό μας, ...

GUEST EDITORSΓΡΑΦΕΙ Η ΕΥΗ ΚΑΠΑΣΑΚΑΛΙΔΗ

Όταν είμαστε παιδιά, έχουμε μια αίσθηση περιέργειας και δέους τόσο για τον εαυτό μας, όσο και για ό,τι βρίσκεται γύρω μας. Τα πάντα είναι συναρπαστικά και ενδιαφέροντα. Τα πάντα λάμπουν και αστράφτουν ή μας κάνουν να γελάμε, και αν κάτι δεν μας ενδιαφέρει, απλά προχωράμε μπροστά. Το μυαλό μας είναι στο παρόν, ζούμε πάντα στο εδώ και τώρα. Ριζωμένοι στην παρούσα στιγμή, είτε κοιτάζοντας ένα λουλούδι ή ζωγραφίζοντας, είτε παίζοντας κρυφτό ή κυνηγητό. Δεν βαριόμαστε, δεν είμαστε ποτέ απαθής, πάντα διασκεδάζουμε. Το μυαλό μας είναι παιδικές χαρές για την φαντασία μας και οι παιδικές χαρές είναι βασίλεια όπου παλεύουμε με δράκους, χτίζουμε κάστρα και πλάθουμε άλλους κόσμους. Η ζωή είναι μαγική. Διασκεδαστική. 

Έπειτα μεγαλώνουμε και η διασκέδαση μετατρέπεται σε υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Αν μάθουμε να αξιοποιούμε το εσωτερικό παιδικό μας δέος και θαυμασμό και αναπροσαρμόσουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, μπορούμε να μείνουμε παιδιά. Μπορούμε να ενσωματώσουμε τη μαγεία στην καθημερινότητά μας. 

Μέσα μας μπορούμε να είμαστε πάντα παιδιά, γοητευμένοι με την ομορφιά και τη φύση. Μπορούμε πάντα να είμαστε έκπληκτοι κάθε φορά που βλέπουμε κάτι. Μπορούμε να διασφαλίσουμε τις καρδιές και τα μυαλά μας να είναι πάντα γεμάτα περιέργεια. Μπορούμε πάντα να είμαστε κατάπληκτοι από τη ζωή και να είμαστε ευγνώμονες για τα μικρά, απλά πράγματα. Για τον ήλιο, για τις φιλίες, για την ομορφιά, για τη μουσική, για τη φύση και να κινούμε το σώμα και την φαντασία μας. 

Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε για να ξεκλειδώσουμε την εσωτερική παιδική μας μαγεία;

Να ονειρευόμαστε! "Αν μια μικρή ονειροπόληση είναι επικίνδυνη, η θεραπεία δεν είναι να ονειρευόμαστε λιγότερο, αλλά να ονειρευόμαστε περισσότερο, να ονειρευόμαστε όλη την ώρα" M. Proust 
Να ονειρευόμαστε πολύ και συχνά. Τα όνειρα είναι σημαντικά, ώστε να διατηρήσουμε τη φαντασία μας και ως εκ τούτου τη μαγεία ζωντανή. Όνειρα για το μέλλον, για ταξίδια, για αγάπη, για φαγητό, για παραλίες και για όλα τα πράγματα που θέλουμε. Μόλις αρχίσουμε να ονειρευόμαστε, γινόμαστε ικανοί για τα πάντα. Τα όνειρα είναι η πύλη προς τους στόχους. 

Να γελάμε! "Η πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι εκείνη που δεν γελάσαμε" N.Chamfort 
Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο. Η ικανότητά μας να γελάμε, να κάνουμε αστεία και να βλέπουμε με χιούμορ τη ζωή είναι αυτό που μας κρατά υγιής. Το γέλιο είναι μεταδοτικό, καλό για την ψυχή και μας κάνει να ζούμε περισσότερο. Βλέποντας το καλό στους ανθρώπους και την ανοησία σε καταστάσεις μπορεί να μας σώσει. Η μαγεία βρίσκεται στις στιγμές που μεταφέρουμε μακριά από τη σοβαρότητα της ζωής και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να βρούμε αυτή τη μαγεία, από το γέλιο. Αν μάθουμε να γελάμε η ζωή θα γίνει πιο εύκολη. 

Να περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας! "Να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου κάθε ημέρα" Πλάτωνας Όταν ήμασταν παιδιά, φτιάχναμε το δικό μας κόσμο, καθόμασταν και ζωγραφίζαμε, παίζαμε έξω και μιλάγαμε με φανταστικούς φίλους, όλα μόνοι μας χωρίς να φοβόμαστε ή να νοιαζόμαστε. Όταν μεγαλώνουμε, νιώθουμε άσχημα να είμαστε μόνοι μας, θεωρούμε ότι είμαστε μοναχικοί ή δυστυχισμένοι. Όμως, το να περνάμε χρόνο μόνο με τον εαυτό μας είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της εσωτερικής μαγεία μας. Όταν είμαστε μόνοι μπορούμε να ξεκουραστούμε και να έρθουμε κοντά με τον εσωτερικό μας κόσμο, με την εσωτερική παιδική φύση μας. 

Να παίζουμε! "Το παιχνίδι είναι το ξεφάντωμα του εφικτού" M. Buber 
Το παιχνίδι δεν είναι προνόμιο μόνο των παιδιών. Έχουμε κάθε δικαίωμα να παίζουμε σε όλη μας τη ζωή. Είτε είμαστε σε δημόσιο χώρο ή κατ ‘ιδίαν, το παιχνίδι είναι μια όμορφη αναγνώριση του εσωτερικού παιδιού μας και μία έκφραση της δημιουργικότητας και της φαντασίας μας. Το παιχνίδι είναι διασκέδαση και η διασκέδαση δεν έχει ηλικία. Μπορούμε να μάθουμε πολλά από την ανεμπόδιστη ικανότητα των παιδιών να παίζουν μόνο και μόνο για να απολαύσουν τη στιγμή. 

Να χορεύουμε! "Και εκείνους που τους είδαν να χορεύουν, τους πέρασαν για τρελούς, εκείνοι που δεν μπορούσαν να ακούσουν τη μουσική" F. Nietzsche 
Όπως τα παιδιά, ας χορεύουμε χωρίς να μας ενδιαφέρει τι θα πει ο κόσμος. Όταν είμασταν παιδιά δεν υπήρχε ντροπή. Η μαγεία ξυπνάει στο σώμα και τις καρδιές μας όταν κινούμαστε, όταν το σώμα μας λύνει τα δεσμά των πρέπει και της λογικής και μεταφερόμαστε στη σφαίρα της ενστικτώδης κίνησης. Όταν κλείνουμε τα μάτια μας και αφήνουμε το σώμα μας να κινείται με όποιο τρόπο θέλει, αισθανόμαστε την ελευθερία και την απελευθέρωση. 

Ας βρούμε το δικό μας ρυθμό και ας χορέψουμε με τη δική μας μουσική, ακόμα κι αν είμαστε στην κρεβατοκάμαρά ή το σαλόνι μας. Ας κρατάμε ζωντανή τη μαγεία, ας παραμένουμε έκπληκτοι για ό,τι είναι μπροστά μας και ας βρίσκουμε πάντα το χιούμορ και το χρώμα στη ζωή. 

* Η Εύη Καπασακαλίδη είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας-ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ε.Ε.Σ. και ιδιοκτήτρια της Ψυχορροπίας

Related

What's hot? 8014457812534562544

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item