Euro 2016: Β' Όμιλος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Απομένουν εννέα ημέρες για την έναρξη του Euro 2016 και ως εκ τούτου το "The Columnist" έχει ...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Απομένουν εννέα ημέρες για την έναρξη του Euro 2016 και ως εκ τούτου το "The Columnist" έχει μπει στο... mood. Ήδη ο Χρήστος Γραβιάς μάς παρουσίασε τον Α' Όμιλο και το preview συνεχίζεται σήμερα με τον Β' Γκρουπ, όπου ναι μεν υπάρχει το μεγάλο φαβορί, αλλά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί, ειδικά όσων αφορά τη δεύτερη και την τρίτη θέση. Αγγλία, Ρωσία, Ουαλία και Σλοβακία, σε έναν όμιλο αρκετά ενδιαφέροντα.

ΑΓΓΛΙΑ

Η χώρα που έφερε και εξέλιξε το ποδόσφαιρο στον κόσμο, η χώρα με το κορυφαίο πρωτάθλημα στον πλανήτη, αλλά με την Εθνική της Ομάδα πάντα σε χαμηλές πτήσεις. Τα "λιοντάρια" παραδοσιακά ξεκινούν τις μεγάλες διοργανώσεις με αξιώσεις και στόχους, το σύνηθες όμως είναι να προκαλούν απογοήτευση στο φίλαθλο κοινό. Κάθε Euro ή Μουντιάλ αποτελεί ένα στοίχημα για τους Άγγλους και το φετινό Ευρωπαϊκό είναι άλλο ένα για εκείνους.

Η ομάδα του Ρόι Χόντζσον αυτήν τη φορά, ναι, έχει ένα πολύ ποιοτικό ρόστερ, με πολλούς παίκτες που πρωταγωνίστησαν φέτος στην Premier League. ενώ μόνες σοβαρές απώλειες είναι ο αριστερός μπακ Λουκ Σο και ο Ντάνι Γουέλμπεκ που αμφότεροι υπέστησαν τραυματισμούς. Στην προκριματική φάση ήταν η μόνη Εθνική που πέτυχε το απόλυτο σε 10 αγώνες και πάνω σε αυτήν την επίδοση θέλει να χτίσει μία πορεία αντάξια του μεγέθους της, είκοσι χρόνια μετά την τελευταία σοβαρή της παρουσία σε μεγάλη διοργάνωση και τους ημιτελικούς στο Euro του 1996. Στον όμιλο είναι αντικειμενικά δύσκολο να έχουν θέμα, ωστόσο το ζήτημα είναι τι γίνεται μετά. Με τη νοοτροπία των Βρετανών ποτέ δεν μπορείς να είσαι βέβαιος.

Η αποστολή των Άγγλων

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Χαρτ (Μάντσεστερ Σίτι), Χίτον (Μπέρνλι), Φόρστερ (Σαουθάμπτον)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Ρόουζ (Τότεναμ), Γουόκερ (Τότεναμ), Κέιχιλ (Τσέλσι), Κλάιν (Λίβερπουλ), Σμόλινγκ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Στόουνς (Έβερτον), Μπερτράντ (Σαουθάμπτον)

ΜΕΣΟΙ: Άλι (Τότεναμ), Ντάιερ (Τότεναμ), Στέρλινγκ (Μάντσεστερ Σίτι), Γουίλσιρ (Άρσεναλ), Μπάρκλεϊ (Έβερτον), Χέντερσον (Λίβερπουλ), Λαλάνα (Λιβερπουλ), Μίλνερ (Λίβερπουλ)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Κέιν (Τότεναμ), Ράσφορντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ρούνεϊ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Στάριτζ (Λίβερπουλ), Βάρντι (Λέστερ)


ΡΩΣΙΑ

Από τότε που διαδέχθηκε τη Σοβιετική Ένωση και την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών, η Εθνική Ρωσίας έχει απουσιάσει μονάχα από το Euro του 2000, ωστόσο μόνο το 2008 κατάφερε να περάσει τους ομίλους και να φτάσει μέχρι και τα ημιτελικά με την φοβερή εκείνη φουρνιά του Αρσάβιν, του Ζιριάνοφ, του Παβλιουτσένκο και των λοιπών φορμαρισμένων τότε Ρώσων. Μετά και από την απογοητευτική τους παρουσία στα γήπεδα της Βραζιλίας, όταν και είδαν την πλάτη των Αλγερινών και αποκλείστηκαν κιόλας από τη φάση των ομίλων, θα κυνηγήσουν κάτι καλύτερο αυτό το καλοκαίρι.

Πορεύεται από τον Αύγουστο του '15 με τον coach της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Λεονίδ Σλούτσκι, ο οποίος αντικατέστησε τον Φάμπιο Καπέλο και υπό την ηγεσία του οποίου πέτυχε νίκες στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια του προκριματικού ομίλου, με κυριότερη το 1-0 επί των Σουηδών, που της χάρισε τη 2η θέση πίσω από τους Αυστριακούς που δεν κατάφερε να τους ανταγωνιστεί. Ο 45χρονος προπονητής πηγαίνει στο Euro με τακτική 2008, δηλαδή με παίκτες αποκλειστικά και μόνο από το ρώσικο πρωτάθλημα.

Το ρόστερ των Ρώσων χαρακτηρίζεται από εμπειρία, ενώ δεν λείπει και η ποιότητα με παίκτες όπως ο Ντενίσοφ που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Απουσιάζουν πάντως από τη λίστα ονόματα όπως οι Τσερίσεφ, Ζιρκόφ και Κερζάκοφ. Η πρόκριση τους "16" είναι πολύ πιθανό να έρθει. Από εκεί και πέρα, όμως, τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ.

Η αποστολή των Ρώσων

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ίγκορ Ακινφέεβ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Γιούρι Λοντίγκιν (Ζενίτ), Γκιλιέρμε Μαρινάτο (Λοκομοτίβ Μόσχας)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Σεργκέι Ιγκνασέβιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Βασίλι Μπερεζούτσκι (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Αλεκσέι Μπερεζούτσκι (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Ντμίτρι Κομπάροβ (Σπαρτάκ Μόσχας), Ίγκορ Σμολίκοβ (Ζενίτ), Ρομάν Σίσκιν (Λοκομοτίβ Μόσχας), Γκεόργκι Σενίκοβ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Ρομάν Νόιστεντερ (Σάλκε)

ΜΕΣΟΙ: Ρομάν Σιρόκοβ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Ίγκορ Ντενίσοβ (Ντινάμο Μόσχας), Ντένις Γκλουσάκοβ (Σπαρτάκ Μόσχας), Αλεκσάντρ Σαμέντοβ (Λοκομοτίβ Μόσχας), Ντμίτρι Τορμπίνσκι (Κρασνοντάρ), Ολέγκ Σάτοβ (Ζενίτ), Πάβελ Μαμάεβ (Κρασνοντάρ)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Αλεκσάντρ Κοκόριν (Ζενίτ), Αρτιόμ Τζιούμπα (Ζενίτ), Φιόντορ Σμόλοβ (Κρασνοντάρ)


ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας, η Εθνική Σλοβακίας αυτή καθεαυτή ετοιμάζεται να κάνει την πρώτη της εμφάνιση σε Euro, ενώ από τελικά μεγάλης διοργάνωσης, η μόνη της εμπειρία είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, όπου είχε αξιοπρεπή παρουσία της περνώντας τον όμιλο ως δεύτερη πίσω από την Παραγουάη και μπροστά από Νεοζηλανδούς και Ιταλούς!

Στον προκριματικό όμιλο έκανε ένα φανταστικό ξεκίνημα παίρνοντας διπλό στο Κίεβο από τους Ουκρανούς και νικώντας στη Ζίλινα τους Ισπανούς και πάνω σε αυτό έχτισε την πορεία της μέχρι την κατάκτηση της 2ης θέσης, που λίγο έλειψε να χαθεί, όταν ηττήθηκε εντός από τους Λευκορώσους, αλλά στην τελευταία αγωνιστική τα κατάφερε και άφησε πίσω της την Ουκρανία, έχοντας μπροστά της την Ισπανία.

Ο προπονητής Γιαν Κόζακ, που βρίσκεται μία τριετία στον πάγκο των Σλοβάκων, έχει καλό υλικό, προσπαθεί να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο και σίγουρα μπορεί να κυνηγήσει μία πρόκριση. Εξάλλου, ποιος αντίπαλος μπορεί να αισθάνεται ήσυχος όταν στην από τη μέση και μπροστά υπάρχουν ονόματα όπως του σταρ Χάμσικ, του Μακ, του Στοχ και του Βάις; Ο ιστορικός φορ των Σλοβάκων Ρόμπερτ Βίτεκ έμεινε εκτός λόγω ηλικίας, άρα το βάρος της αιχμής του δόρατος θα επωμισθεί ο Μίχαλ Ντούρις.

Η αποστολή των Σλοβάκων

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Μάτους Κόζατσικ (Βικτόρια Πλζεν), Γιάν Μούχα (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Γιάν Νόβοτα (Ραπίντ Βιέννης)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Πέτερ Πέκαρικ (Χέρτα Βερολίνου), Μίλαν Σκρίνιαρ (Σαμπντόρια), Μάρτιν Σκρτελ (Λίβερπουλ), Νόρμπερτ Γκιόμπερ (Ρόμα), Γιάν Ντούριτσα (Λοκομοτίβ Μόσχας), Κόρνελ Σάλατα (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Τόμας Χούμποτσαν (Ντιναμό Μόσχας), Ντούσαν Σβέντο (Κολονία)

ΜΕΣΟΙ: Βίκτορ Πεκόφσκι (Ζίλινα), Ρόμπερτ Μακ (ΠΑΟΚ), Γιουράι Κούτσκα (Μίλαν), Πάτρικ Χροσόφσκι (Βικτόρια Πλζεν), Γιάν Γκρέγκους (Γιάμπλονετς), Μάρεκ Χάμσικ (Νάπολι), Οντρέι Ντούντα (Λέγκια Βαρσοβίας), Μίροσλαβ Στοχ (Μπούρσασπορ), Βλάντιμιρ Βάις (Αλ Γκαράφα)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μίχαλ Ντούρις (Βικτόρια Πλζεν), Άνταμ Νέμετς (Βίλεμ), Στάνισλαβ Σέστακ (Φερεντσβάρος)


ΟΥΑΛΙΑ

Γιορτή για τους Ουαλούς το Euro 2016, το οποίο συνιστά την παρθενική παρουσία της Εθνικής τους Ομάδας σε τελικά του Πανευρωπαϊκού και τη δεύτερη ever συμμετοχή της σε μεγάλη διοργάνωση μετά το Παγκόσμιο του πολύ μακρινού 1958 (το πρώτο τουρνουά του Πελέ!) φτάνοντας μέχρι και τα προημιτελικά. 

Με μπροστάρη τον Γκάρεθ Μπέιλ, που πέτυχε 7 γκολ στα προκριματικά, η Ουαλία πήρε την πρόκριση ως δεύτερη στο +4 από τους Βόσνιους και στο -2 από τους πρώτους Βέλγους, με μοναδική ήττα το 2-0 στη Ζένιτσα.

Με τον Κρις Κόουλμαν στην τεχνική ηγεσία από το 2012 και μετά όταν εκείνος έφυγε από τον πάγκο της Λάρισας, οι Ουαλοί εξελίχθηκαν σε ένα ιδιαίτερα καλό σύνολο, που ξεχωρίζει για την ομαδικότητα των παικτών της. Μπέιλ, Ράμσεϊ και Άλεν θεωρούνται τα πιο μεγάλα ονόματα, τα οποία έχουν στο πλευρό τους ικανούς συμπαίκτες που θα παίξουν ελεύθερα, απελευθερωμένοι από το άγχος της πρόκρισης. Κι αυτό είναι που μπορεί να τους οδηγήσει σε αυτήν, καθώς τέτοιες ψυχολογίες καθιστούν μία ομάδα επικίνδυνη. Και αν αναλογιστούμε ότι, με εξαίρεση τους Άγγλους, οι άλλοι δύο δεν είναι ομάδες μεγαθήρια, όλα παίζονται.

Η αποστολή των Ουαλών

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Γουέιν Χένεσι (Κρίσταλ Πάλας), Οβέιν Φον Γουίλιαμς (Ινβερνές), Ντάνι Γουόρντ (Ντάνι Γουόρντ)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Κρις Γκούντερ (Ρέντινγκ), Άσλεϊ Γουίλιαμς (Σουόνσι), Τζέιμς Κόλινς (Γουέστ Χαμ), Νιλ Τέιλορ (Σουόνσι), Μπεν Ντέιβις (Τότεναμ), Τζέιμς Τσέστερ (Γουέστ Μπρομ), Τζαζ Ρίτσαρντς (Φούλαμ)

ΜΕΣΟΙ: Τζο Λέντλεϊ (Κρίσταλ Πάλας), Ντέιντιβ Βον (Νότιγχαμ Φόρεστ), Άαρον Ράμσεϊ (Άρσεναλ), Άντι Κινγκ (Λέστερ), Ντέιβιντ Έντουαρντς (Γουλβς), Τζο Άλεν (Λίβερπουλ), Ντέιβιντ Κότεριλ (Μπέρμιγχαμ), Τζόναθαν Γουίλιαμς (Κρίσταλ Πάλας)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Γκάρεθ Μπέιλ (Ρεάλ), Σαμ Βόουκς (Μπέρνλι), Σάιμον Κραντς (Μίλτον Κέινς Ντονς), Χαλ Ρόμπσον-Κανού (ελεύθερος), Τζορντ Γουίλιαμς (Φούλαμ)


ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Μηδενική. Ουδέποτε Άγγλοι και Ρώσοι βρέθηκαν σε κοινό όμιλο Πανευρωπαϊκού, ενώ Σλοβακία και Ουαλία συμμετέχουν για πρώτη φορά, όπως προαναφέθηκε, σε τελική φάση Euro.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Β' ΟΜΙΛΟΥ

1η αγωνιστική
11/06, 19:00 Ουαλία - Σλοβακία
11/06, 22:00 Αγγλία - Ρωσία

2η αγωνιστική
15/06, 16:00 Ρωσία - Σλοβακία
16/06, 16:00 Αγγλία - Ουαλία

3η αγωνιστική
20/06, 22:00 Σλοβακία - Αγγλία
20/06, 22:00 Ρωσία - Ουαλία

Related

What's hot? 2508210945120721914

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item