4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου από 28 Ιουλίου μέχρι 1η Αυγούστου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Για 4η συνεχόμενη χρονιά θα διεξαχθεί φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύ...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Για 4η συνεχόμενη χρονιά θα διεξαχθεί φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) επιβεβαιώνοντας την μετατροπή του από μία αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια των τελευταίων ετών σε ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό καλλιτεχνικό θεσμό. Το φεστιβάλ, το οποίο θα διοργανωθεί στην "Αρχόντισσα των Κυκλάδων" από τις 28 Ιουλίου μέχρι και την 1η Αυγούστου, στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα διαδοχικών αποκλειστικά προβολών όπου το κοινό θα ταξιδεύει από ταινία σε ταινία και από εμπειρία σε εμπειρία. 

Το πρόγραμμα ταινιών και παραστάσεων θα επιμεληθούν διαφορετικοί καλλιτέχνες, συγκεντρώνοντας έργα που προέρχονται από διαφορετικού τύπου κινηματογραφικές παραγωγές, συνδυάζοντας το χθες με το σήμερα και την Ελλάδα με τον κόσμο σε ένα μοναδικό σκηνικό. 

Για άλλη μια χρονιά, το SIFF συνδέεται με τον τόπο της Σύρου, χρησιμοποιώντας για τις προβολές του μια σειρά από πολλούς διαφορετικούς χώρους του νησιού, μέσα και έξω από την Ερμούπολη. Οι χώροι προβολών φέτος θα είναι, μεταξύ άλλων: Το ναυπηγείο του Ταρσανά, το θέατρο Απόλλων, η παραλία Κόμητο, η αποβάθρα του Φοίνικα, ο θερινός κινηματογράφος Παλλάς, η αυλή της εκκλησίας του Αγίου Αθανάσιου, το Drive-In στη Ποσειδωνία και άλλα. 

ΤΑΙΝΙΕΣ/ΔΡΩΜΕΝΑ

Το πρόγραμμα του SIFF 2016 επικεντρώνεται στο θέμα της αναθεώρησης στον κινηματογράφο. Καθώς το φεστιβάλ εξελίσσεται και αλλάζει, η έννοια αυτή χρησιμοποιείται ως αφετηρία για την διερεύνηση πιο ενεργών χαρακτηριστικών του κινηματογράφου, ως ένα είδος ζωντανής παράστασης. Μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους ταινίες αναμιγνύονται δημιουργικά στα προγράμματα προβολών. 

Μία γεύση από τις προβολές, τις παραστάσεις και τα δρώμενα που θα λάβουν χώρα φέτος το καλοκαίρι στο φεστιβάλ μπορούμε να πάρουμε παρακάτω: 

• Για τη βραδιά έναρξης στο θέατρο Απόλλων, η διεθνούς φήμης ομάδα διευρυμένου κινηματογράφου από τη Γαλλία, οι Metamkine, θα συνδυάσουν μια παράσταση με ζωντανή επεξεργασία κινηματογραφικών προβολών, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία. 

• Ένα σεμινάριο κι ένα πρόγραμμα ταινιών με την επιμέλεια του πρωτοποριακού σκηνοθέτη Pip Chodorov

• Ένα προγραμμα κλασσικών και αβαντ γκαρντ ταινιών επιστημονικής φαντασίας επιλεγμένων από τον ανερχόμενο σκηνοθέτη πειραματικού κινηματογράφου Peter Lichter

• Ένα αφιέρωμα σε έναν από τους σπουδαιότερους επικονιαστές του αβαντ γκαρντ κινηματογράφου και μουσικής, Tony Conrad, με μια βραδιά θερινών προβολών και ζωντανής μουσικής. 

• Παρουσίαση της δουλειάς γνωστών καλλιτεχνών και σκηνοθετών όπως η Αθηνά Τσαγκάρη και η Εύα Στεφανή

 • Χαμένες εικόνες: Δίνοντας εικόνα στη μνήμη- ταινίες που χρησιμεύουν ως αναπαράσταση μιας ανάμνησης ενός μέρους, γεγονότος ή χρόνου για τους σκηνοθέτες. 

"Ταξίδι στο φεγγάρι"- Διαφορετικές εκδοχές αυτού του ουράνιου αντικειμένου. 

Ένας κόσμος τελειώνει/ Νέα ξεκινήματα- μια ματιά στις εξαφανιζόμενες παραδόσεις και στην ανάδειξη νέων πολιτισμών. 

• Ντοκιμαντερ found footage (αποσπασματικές λήψεις) - Μια σειρά ταινιών που αμφισβητούν την έννοια του "αυθεντικού". 

• Και άλλα πολλά. 

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ιδρύθηκε το 2013 και προβάλλει μια ευρεία γκάμα κινηματογραφικών ειδών σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους του νησιού. Διεξάγεται στο μέσο του καλοκαιριού και τοποθετείται πέρα από τις συνηθισμένες απαιτήσεις και ιεραρχίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το SIFF ενσωματώνει εκδηλώσεις, στυλ και προγράμματα – πειραματικά και αφηγηματικά, σύγχρονα και με αναδρομικό χαρακτήρα, ελληνικά και διεθνή, εργαστήρια και εκδηλώσεις διευρυμένου κινηματογράφου– στο δικό του μοναδικό σκηνικό. 

Κύριος χορηγός του φεστιβάλ είναι η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Το φεστιβάλ βασίζεται επίσης στην ευγενική υποστήριξη και συνεργασία τοπικών και διεθνών φορέων όπως ο δήμος της Σύρου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγιαίου, η Αμερικάνικη πρεσβεία της Αθήνας, το Γαλλικό Ινστιτούτο , η κοινότητα της Σύρου καθώς και μεμονωμένοι δωρητές.

 Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com
Facebook

Related

What's hot? 204557257193961256

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item