Ο τελευταίος χορός του Ζιντάν

GUEST EDITORS  Σαν σήμερα ο Γάλλος αρτίστας της μπάλας έδινε την ύστατη ποδοσφαιρική του παράσταση, που έμελλε να "σημαδευτεί&q...

GUEST EDITORS 

Σαν σήμερα ο Γάλλος αρτίστας της μπάλας έδινε την ύστατη ποδοσφαιρική του παράσταση, που έμελλε να "σημαδευτεί" από την κουτουλιά στον Μάρκο Ματεράτσι και την απώλεια του Μουντιάλ για τους "τρικολόρ".
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΟΣ

Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Ιουλίου 2006. Η εθνική Ιταλίας σήκωνε στον γερμανικό ουρανό το "ιερό δισκοπότηρο", κατακτώντας το Μουντιάλ του 2006 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου ενάντια στη Γαλλία, όμως η νίκη της στα πέναλτι επισκιάστηκε από τον Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος πατούσε για τελευταία φορά το χορτάρι των γηπέδων, γνωστοποιώντας πριν την έναρξη της διοργάνωσης το τέλος του από το ποδόσφαιρο.

Η "σκουάντρα ατζούρα" στεφόταν πρωταθλήτρια Κόσμου, ωστόσο την παράσταση έκλεβε ο Ζιζού, μένοντας ανεξίτηλα χαραγμένος στις μνήμες των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων για την κίνησή του να… κουτουλήσει τον Μάρκο Ματεράτσι, παίρνοντας την άγουσα για τα αποδυτήρια, γεγονός που έγραψε τον επίλογο της διαδρομής του και είχε ως συνέπεια την απώλεια του βαρύτιμου τροπαίου για τους Γάλλους. Το άδοξο φινάλε του "γητευτή" της "στρογγυλής θεάς" που υπάκουε στις προσταγές του, δεν θα μπορούσε να καταρρίψει τον μύθο που έχτιζε εντός των τεσσάρων γραμμών. 

Το βερολινέζικο τείχος είχε προ πολλού γκρεμιστεί, όχι όμως και το μπρούτζινο άγαλμα που φιλοτεχνήθηκε από Αλγερινό γλύπτη προς τιμήν του ηγέτη των "τρικολόρ" και τοποθετήθηκε στην καρδιά του Παρισιού, για να θυμίζει την… (περιβόητη) κεφαλιά με αποδέκτη τον σκληροτράχηλο αμυντικό των "ατζούρι", ο οποίος "ασέλγησε" λεκτικά προς τη μητέρα και την αδελφή του Γάλλου σούπερ σταρ. "Η προσπάθεια να φέρει κανείς τον παράδεισο στη γη, οδηγεί αναπόφευκτα στην κόλαση", έλεγε ο Καρλ Πόπερ, με την ποδοσφαιρική εκδοχή της ρήσης του Αυστριακού φιλοσόφου να ταιριάζει στην περίπτωση του 34χρονου τότε άσου, που αναζητούσε το τρίτο του "παράσημο" σε μεγάλη διοργάνωση, ώστε να αποχαιρετήσει τα ποδοσφαιρικά… εγκόσμια, όπως του άξιζε, από την κορυφή. Τελικά το όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη για τον Γαλλοαλγερινό, ο οποίος δεν κατάφερε να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του στη Γη της Επαγγελίας.

Ο πιο λαμπρός αστέρας του γαλλικού ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι μπορεί να χάρισε το προβάδισμα στους "bleus" από την άσπρη βούλα, ωστόσο το τέρμα-απάντηση του Μάρκο Ματεράτσι επανέφερε την αριθμητική ισορροπία των γκολ, δίνοντας παράταση στην αγωνία. Ούτε, όμως στον έξτρα χρόνο λύθηκαν οι διαφορές των δύο μονομάχων στην αρένα του Ολυμπιακού Σταδίου, με αποτέλεσμα η κούπα να κριθεί στη ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι. Ο "Ζιζού" έλαμψε δια της απουσίας του από την ψυχοφθόρο διαδικασία, αφού επέλεξε να απαντήσει με χτύπημα… πάνω από τη ζώνη στις προκλήσεις του Ματεράτσι, ρίχνοντας πρόωρα την αυλαία των παραστάσεών του.

Ο χαμένος τελικός σηματοδοτούσε το "κύκνειο άσμα" του Ζιντάν, ο οποίος φιλοδοξούσε να εμπλουτίσει το ποδοσφαιρικό άλμπουμ της καριέρας του με την φωτογραφία ενός ακόμη τροπαίου. Η… μοίρα, όμως, είχε διαφορετικά σχέδια για τον βιρτουόζο καλλιτέχνη της μπάλας, αφού η κόκκινη που βγήκε από το τσεπάκι του διαιτητή στέρησε από τον αποκαλούμενο και ως "μάγο" την ευκαιρία να γευτεί το νέκταρ του τίτλου, κάνοντας repeat σε Μουντιάλ. "Δεν έχω μετανιώσει. Το να μετανιώσω, θα σήμαινε ότι ο άλλος είχε δίκιο σε αυτά που είπε. Θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντι στα δύο-τρία δισεκατομμύρια κόσμου, που είδαν αυτό που έγινε. Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι' αυτό που συνέβη", σχολίασε ο Ζιζού, σχετικά με το περιστατικό που "αμαύρωσε" το προφίλ του, όμως δεν στάθηκε ικανό να ραγίσει το πορτρέτο ενός ήρωα.

Οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες αποδόθηκαν με ζωγραφιές στον ποδοσφαιρικό καμβά, με τον Zιζού να κατατάσσεται στο ανθολόγιο των "ιερών τεράτων" του "βασιλιά των σπορ". Ο χορός είναι μια μορφή σιωπηλής ποίησης και ο Ζιντάν με τις χορευτικές του φιγούρες επί χόρτου αποδείκνυε περίτρανα πως το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από ένα άθλημα, όπως άλλωστε και ο ίδιος ήταν κάτι περισσότερο από ένας παίκτης.

* Ο Γιάννης Κουλουμπός είναι επί σειρά ετών αθλητικός συντάκτης

Related

What's hot? 1368507698268807766

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item