Το αλφάβητο ενός θρύλου

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΟΥΣΑΡΗΣ Δυστυχώς σήμερα συνέβη ένα γεγονός που οι απανταχού φίλοι του μπάσκετ απεύχονταν. Ο σπουδαίος Τim Dunc...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΟΥΣΑΡΗΣ

Δυστυχώς σήμερα συνέβη ένα γεγονός που οι απανταχού φίλοι του μπάσκετ απεύχονταν. Ο σπουδαίος Τim Duncan, μετά από καριέρα 19 χρόνων στο ΝΒΑ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση. Το παρακάτω αλφαβητάρι θα προσπαθήσει να χωρέσει σε 24 γράμματα την καριέρα και τη ζωή του τεράστιου αυτού παίκτη – θρύλου του αθλήματος.

Α: Όπως λέμε Απρίλιος. Στις 26 Απριλίου του 1976 γεννήθηκε ένα αγόρι το οποίο έμελλε να σημαδέψει την ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ μια για πάντα. Και το όνομα αυτού Τim Duncan. 

Β: Όπως λέμε Βασιλιάς. Ο καλύτερος μπασκετμπολίστας του κόσμου αυτή την εποχή, ο "βασιλιάς" Lebron James δήλωσε πως ο Duncan είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος που έχει αντιμετωπίσει και σε μια φωτογραφία που ανάρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης μαζί του, εξέφρασε τον σεβασμό και την απόλαυση που νιώθει κάθε φορά που "μονομαχούν" στο γήπεδο. Δυστυχώς αυτή η εικόνα δεν θα υπάρξει ξανά… 

Γ: Όπως λέμε Γουέικ Φόρεστ. Αυτό ήταν το όνομα του κολλεγίου που φοίτησε ο Duncan πριν μεταπηδήσει στο ΝΒΑ το 1997. 

Δ: Όπως λέμε Δαχτυλίδια. Ο Duncan στην 19χρονη καριέρα του στέφθηκε 5 φορές πρωταθλητής (1999,2003,2005,2007,2014), ενώ έχασε και μια φορά από τους Μαιάμι Χιτ το 2013. 

Ε: Όπως λέμε Είκοσι Ένα. Αυτός είναι ο αριθμός της φανέλας του σε όλη την καριέρα του στο ΝΒΑ. Μια φανέλα που "ίδρωσε", τίμησε όσο κανένας και πλέον, μετά την απόσυρση του θα αποσυρθεί και θα στέκεται περήφανα στην κορυφή του ΑΤ&T Center. 

Z: Όπως λέμε Ζωή. Ο Duncan δεν απασχόλησε ποτέ τα μέσα με την προσωπική του ζωή προστατεύοντας την με μεγάλη επιτυχία από το φακό της δημοσιότητας. Για την ιστορία είναι πατέρας δύο παιδιών και χωρισμένος από το 2013. 

Η: Όπως λέμε Ηρεμία. Το μεγάλο του χαρακτηριστικό. Το όπλο που τον έκανε πανίσχυρο και παραξένευε τους αντιπάλους του. Ολύμπια ψυχραιμία και τεράστια συγκέντρωση. Νεύρα και έντονες αντιδράσεις δεν είχαν θέση στο "εγκεφαλικό" παιχνίδι του, πράγμα που τον έκανε αξιοζήλευτο και πολύ… επικίνδυνο. 

Θ: Όπως λέμε Θίοντορ. Το μεσαίο του όνομα που ποτέ κανείς δεν χρησιμοποίησε καθώς για όλους ήταν ο "Timmy D". 

Ι: Όπως λέμε Ισοτιμία. Ένας παίκτης που πάντα έβαζε το "εγώ" του κάτω από την ομάδα και προσέφερε τα μέγιστα για το κοινό καλό. Δάσκαλος για τους νέους, καλός φίλος για τους συμπαίχτες του και εργαλείο στα χέρια του προπονητή του. Πάντα με σεβασμό και δουλειά. Γι’αυτόν το όνομά του δεν τον διαφοροποιούσε από τους υπόλοιπους. Όλοι ήταν ίσοι μαζί του, κι ας ήταν στην πραγματικότητα τεράστιος. 

Κ: Όπως λέμε Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ. Ο θρυλικός ψηλός και πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ έχει δηλώσει ότι ο Duncan είναι ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών. Και για να το λέει ένα τόσο μεγάλο μέγεθος, κάτι θα ξέρει παραπάνω… 

Λ: Όπως λέμε Λέξεις. Ποτέ δεν του άρεσαν τα πολλά και μεγάλα λόγια. Ούτε οι αινιγματικές και βαρυσήμαντες δηλώσεις. Προσπαθούσε πάντα να μιλάει με τα κατορθώματα του μέσα στο γήπεδο και τα κατάφερνε περίφημα. Μότο της ζωής του ήταν η φράση: "Kαλό, καλύτερο, το πιο καλό. Μην το αφήνεις ποτέ στην τύχη του. Πάλεψε μέχρι το καλό σου να γίνει καλύτερο και το καλύτερο σου να γίνει το πιο καλό απ’όλα". 

Μ: Όπως λέμε ΜVP. Ο Duncan κέρδισε το βραβείο του καλύτερου παίκτη της χρονιάς 2 φορές (2002,2003) και το βραβείο του καλύτερου παίχτη των τελικών του ΝΒΑ 3 φορές (1999,2003,2005). 

N: Όπως λέμε Ντραφτ. Ο Duncan όπως ήταν λογικό επιλέχθηκε σαν νούμερο 1 στο Ντραφτ του 1997 καθώς το ταλέντο και οι ικανότητες του είχαν φανεί από νωρίς. Φυσικά την ίδια χρονιά κέρδισε και το βραβείο του καλύτερου νέου παίχτη της χρονιάς (Rookie of the Year). 

Ξ: Όπως λέμε Ξαφνικά. Αναπάντεχη και πολύ απρόσμενη ήταν η ανακοίνωση της απόφασης του να αποσυρθεί από το ΝΒΑ. Όλοι πίστευαν ότι θα έμενα μια χρονιά ακόμα να υπηρετήσει την ομάδα της καρδιάς του. Εκείνος όμως έκρινε πως ο κύκλος αυτός έκλεισε. 

Ο: Όπως λέμε Ομάδα. Ο Duncan ήταν ο ορισμός του "παίκτη ομάδας". Χωρίς αλαζονεία και βεντετισμούς αγωνιζόταν για το καλό του συνόλου και κατάφερε να γίνει ο δομικός λίθος πάνω στον οποίο χτίστηκε το μεγαλοπρεπές οικοδόμημα των Σαν Αντόνιο Σπερς την τελευταία 20ετία. 

Π: Όπως λέμε Πόποβιτς. Ο προπονητής που αγάπησε τον Duncan όσο κανείς. Ο μοναδικός προπονητής που είχε στην καριέρα του. Ένας πραγματικός μαέστρος των πάγκων που συμβούλευε, ηρεμούσε και νουθετούσε τον Τιμ. Μπορεί να τσακώνονταν και να διαφωνούσαν πολύ συχνά, όμως η αγάπη που έτρεφε ο ένας για τον άλλον ήταν βαθιά. Μαζί κατάφεραν να διαπρέψουν και να πανηγυρίσουν πολλές επιτυχίες γράφοντας την δική τους ιστορία στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου. 


Ρ: Όπως λέμε Ρόμπινσον. Ο σπουδαίος ψηλός των Σπερς αποτέλεσε τον μέντορα και δάσκαλο του νεαρού Τim. Μαζί αποτέλεσαν ένα εκπληκτικό ζευγάρι, τους λεγόμενους "Δίδυμους Πύργους" που σκορπούσαν φόβο στους αντιπάλους τους. 

Σ: Όπως λέμε Σαν Αντόνιο Σπερς. Η μόνη ομάδα για την οποία αγωνίστηκε ο Duncan. "H αγάπη της ζωής του" όπως έχει δηλώσει. Τον βοήθησε να δείξει το ταλέντο του και αυτός σαν ευχαριστώ έγινε ένα μαζί της και την έκανε παραδοσιακή δύναμη του ΝΒΑ. 

Τ: Όπως λέμε Τεσσάρι. Ίσως το καλύτερο τεσσάρι στην ιστορία του ΝΒΑ. Τόσο απλό αλλά και τόσο αξιοθαύμαστο κατόρθωμα. 

Υ: Όπως λέμε Υστεροφημία. Ο Duncan μπορεί να σταμάτησε από την ενεργό δράση αλλά το όνομα του δεν θα ξεχαστεί καθώς έχει γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία του μπάσκετ. 

Φ: Όπως λέμε Φανταμένταλς. Η αγγλική λέξη, που ήταν και το προσωνύμιο του, σημαίνει "τα βασικά". Και ναι. Ο Tim Duncan ήξερε καλύτερα από τον καθένα τα βασικά του μπάσκετ. Ένας υπερπλήρης και χαρισματικός παίχτης. 

Χ: Όπως λέμε Χρήματα. Ποτέ δεν ήταν αυτό που τον ενδιέφερε αν και κέρδισε πολλά στην καριέρα του. Έκανε πίσω στις οικονομικές του απαιτήσεις όταν η ομάδα το χρειάστηκε. Πάντως σίγουρα έχει εξασφαλίσει μια άνετη ζωή γι’ αυτόν και την οικογένεια του. 

Ψ: Όπως λέμε Ψηλός. Ένας διαρκής κίνδυνος για το αντίπαλο καλάθι. Ένας αμυντικός ογκόλιθος. Ένα μεγάλο μυαλό στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Ένας πραγματικός ηγέτης. Ένας ξεχωριστός αθλητής. Αυτά είναι ο Tim Duncan. 

Ω: Όπως λέμε Ώρα. Ώρα για ξεκούραση μεγάλε Τιμ. Τίμησες όσο λίγοι το άθλημα και την ομάδα που αγάπησες. Και έφυγες την ώρα που έπρεπε. Χωρίς ανακοινώσεις, φανφάρες και τυμπανοκρουσίες. Ήρεμα, περήφανα και με μεγαλοπρέπεια. Όπως ακριβώς ήσουν σε όλη σου τη ζωή… 

Θα μας λείψεις Timmy D…

Related

What's hot? 564214648591785091

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item