Muse live in Athens: Ναι μεν, αλλά...

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Η συναυλία των Muse στην Πλατεία Νερού ήταν εξ αρχής και δίχως καμία αμφιβολία το μουσικό event όχι μόνο ...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Η συναυλία των Muse στην Πλατεία Νερού ήταν εξ αρχής και δίχως καμία αμφιβολία το μουσικό event όχι μόνο του καλοκαιριού, αλλά ολόκληρης της χρονιάς στην Ελλάδα. Το πέρας εννέα ολόκληρων ετών από την τελευταία τους επίσκεψη στη χώρα μας, η εξαιρετική δισκογραφική τους δουλειά πριν αλλά και μετά από τότε, τα δυναμικά live που δικαίως είχε διατυμπανιστεί ότι κάνουν, καθώς και η ραγδαία αύξηση του αριθμού των Ελλήνων fans τους, δημιούργησαν σαφώς προσδοκίες και ενέτειναν την προσμονή του μουσικού κοινού της χώρας.

Στο καθαρά μουσικό κομμάτι, οι Muse θα χρειαζόταν να... προσπαθήσουν για να μην ικανοποιήσουν. Οι φωνητικές ικανότητες του Matthew Bellamy, οι εκτελέσεις των κομματιών και φυσικά αυτά καθεαυτά τα τραγούδια απέδειξαν για άλλη μία φορά το γιατί οι Βρετανοί βρίσκονται στην ελίτ της παγκόσμιας μουσικής. Δείχνουν (και είναι) μία πολύ καλά δουλεμένη μπάντα. Τα σκηνικά ήταν αρκετά όμορφα και σε έκαναν να έχεις μπροστά σου μία πολύ ωραία και χαρούμενη εικόνα, βλέποντας παράλληλα τρεις μονάχα ανθρώπους να παίζουν μουσική αλλά να καταφέρνουν να ξεσηκώνουν ένα πλήθος ολόκληρο (ήταν αδύνατο να εκτιμηθεί ο αριθμός). Δυστυχώς, η συναυλία ήταν στο πλαίσιο του Ejekt Festival και όχι της Drones World Tour με αποτέλεσμα να μην απολαύσουμε εξ ολοκλήρου το φαντασμαγορικό show και την καταπληκτική σκηνή 360 μοιρών, που σίγουρα θα ανέβαζαν το event πολλά σκαλιά πιο πάνω.

Κάνοντας, όμως, μέσα μου ένα review κατά την αποχώρησή μου από την Πλατεία Νερού, ομολογώ ότι δεν ένιωθα 100% πλήρης. Προσπάθησα να το ξανασκεφτώ, αλλά τίποτα δεν άλλαξε. Ίσα-ίσα που η κουβέντα με παρευρισκόμενους φίλους μου μας οδήγησε σε συμφωνία απόψεων, καθώς λίγοι ήταν αυτοί που πραγματικά ένιωσαν ότι η συναυλία κάλυψε στο έπακρο τις προσδοκίες τους. Και το κρίμα είναι στο ότι ενώ οι Muse ήταν εξαιρετικοί και δεν κινήθηκαν καν στο επίπεδο του καλού, αλλά μονάχα από το πολύ καλό και πάνω, σε ορισμένους η βραδιά άφησε γλυκόπικρη γεύση.

Το κυριότερο είναι πως, ειδικά για συγκροτήματα τέτοιου βεληνεκούς, περιμένεις πως "ό,τι πληρώνεις, παίρνεις". Δίνοντας, χωρίς να έχουμε άλλη επιλογή για φθηνότερο εισιτήριο, μισό κατοστάρικο, αναμέναμε να δούμε ένα show το οποίο θα διαρκούσε σίγουρα παραπάνω από ό,τι ένας ποδοσφαιρικός αγώνας και χωρίς παράταση. Το 90λεπτο ξένισε, κακά τα ψέματα. Όχι ότι σε όλη την υπόλοιπη περιοδεία τους παίζουν παραπάνω ώρα, αλλά όταν η τιμή ειδικά σε μία τέτοια εποχή και σε μία χώρα με ένα κάρο προβλήματα την οποία μάλιστα έχουν να την επισκεφθούν κοντά μια δεκαετία, ελπίζεις ότι θα γίνει μία καλύτερη... προσφορά. Για να είμαστε ειλικρινείς, 50 ευρώ για μιάμιση ώρα ΔΕΝ δικαιολογείται οποιοδήποτε κι αν είναι το μέγεθος ενός συγκροτήματος. Εξάλλου, οι Muse -που θα μπορούσαν επίσης να είχαν λίγο περισσότερο interaction με το κοινό, πράγμα που έλειψε- άφησαν εκτός setlist βασικά και λατρεμένα κομμάτια όπως το Resistance, το Map Of The Problematique και το Stockholm Syndrome, που μάνι-μάνι, αν συμπεριλαμβάνονταν, το διωράκι θα το έφταναν.

Άλλα παράπονα που ακούστηκαν, πέραν σαφώς της διάρκειας και της μη εκτέλεσης κάποιων κομματιών, ήταν η απουσία encore, που προκάλεσε εντύπωση σε όλους και μάλιστα μπέρδεψε αρκετούς στο φινάλε, καθώς και η ολίγον τι εκνευριστική καθυστέρηση ενός τετάρτου στην εμφάνιση της μπάντας. Οι Muse ανέβηκαν στη σκηνή στις 22:30 και όχι στις 22:15 όπως ήταν προγραμματισμένο, γεγονός που ενέτεινε την ταλαιπωρία αρκετών θεατών που είχαν υπολογίσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους με τα τελευταία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της ημέρας. Βλέποντας, βέβαια, τους τεχνικούς να τρέχουν από δω και από κει ακόμη και μετά τις 22:15, οι υποψίες αφορούν κάποια απρόβλεπτα και ξαφνικά προβλήματα της τελευταίας στιγμής.

Για όλα αυτά δεν μπορείς να κατηγορήσεις ευθέως την μπάντα, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν γνωρίζεις το παρασκηνιακό κομμάτι της ιστορίας. Δεν εγγυάται κανείς ότι δεν έχει και η ίδια η ελληνική διοργανώτρια αρχή του φεστιβάλ μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Εσύ απλώς, όταν έχεις δαπανήσει ένα ευκαταφρόνητο ποσό, περιμένεις να δεις το ανάλογο αποτέλεσμα. Όταν δεν το βλέπεις, σε ξενίζει κάπως.

Το show πάντως αυτό καθεαυτό ήταν υπέροχο και τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι ικανό να το ακυρώσει ή να το υπερκαλύψει. Οι Muse μουσικά (όχι ότι δεν το γνωρίζαμε) είναι world class επιπέδου συγκρότημα και πολλά από τα κομμάτια τους είναι αντικειμενικά δύσκολο να εκτελεστούν live. Εκείνοι όμως το κάνουν να φαίνεται τόσο απλό και τόσο εύκολο. Γιατί για εκείνους είναι. Η ποιότητά τους τούς το επιτρέπει να είναι. Ας ελπίσουμε η επόμενη επίσκεψή τους να γίνει στο πλαίσιο καθαρά δικής τους περιοδείας, να φέρουν ολόκληρο τον εξοπλισμό τους εδώ και να παίξουν 100% όπως εκείνοι μπορούν και ξέρουν, χωρίς φεστιβάλ και άλλα τέτοια. Γιατί, με τις δικές μας παραγωγές και διοργανώσεις, το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα και το πιο ιδανικό...

Μάριος Μάντζος

Related

What's hot? 8413679929434878753

Δημοσίευση σχολίου

  1. Encore έγινε! Uprising-Mercy-Knights of Cydonia.
    Απλά αντί να κλείνουν τα φώτα και να περιμένουμε στο σκοτάδι για τα τελευταία τρία τραγούδια, στους muse το κενό καλύπτεται με κάποιο instrumental ή ηχογραφημένο κομμάτι. Ακούσαμε το Drones και μετά επέστρεψαν για Uprising...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγνώμη αλλά θα διαφωνήσω για την τιμή του εισιτηρίου. Τα λεφτά δεν είναι τόσο λίγα, αλλά επρόκειτο για ΦΕΣΤΙΒΑΛ με 4 συγκροτήματα. Παρ'ότι οι Muse ήταν οι headliners, η συναυλία ήταν στα πλαίσια του eject FESTIVAL, δεν ήταν The drones tour+support acts (για το οποίο παρεμπιπτόντως ΄τα εισιτήρια ΞΕΚΙΝΟΥΣΑΝ από 60 ευρώ). Αν γινόταν στο ΟΑΚΑ π.χ. πόσο νομίζατε θα κόστιζε; Οι muse πλέον είναι ένα τεράστιο συγκρότημα που παίζει για πλήθος θεατών, όχι ένα indie act που θα πάει στο piraeus academy ή σε κάποιο άλλο μικρότερο gig space με 20 και 25 ευρώ... Για αυτά που προσέφερε η μέρα, και έχοντας πληρώσει τα ίδια λεφτά για να δω συναυλίες στη Σκωτία με ΕΝΑ headliner και ΕΝΑ opening act σε χώρους 2000 ατόμων, θεωρώ ότι η τιμή ήταν λογική. Ελλαττώματα είχε η βραδιά, αλλά για μένα δεν επηρρέασαν το πόσο το διασκέδασα. Επίσης, αν κάποιος βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι αν θα μπορέσει να δει τους muse. Προηγούνται άλλες, βασικότερες ανάγκες. Τώρα όποιος έβρισκε την τιμή παράλογη, μπορούσε απλούστατα να μην πάει. - Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χωρίς παρεξήγηση αλλά είναι αστεία αυτά που γράφεις. Αμφιβάλλω αν έχεις πάει ποτέ σου σε συναυλία.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. K γω καλυφθηκα τοσο απο την Ελενη οσο κ απο τον ανωνυμο των 11:16 πιο πανω.. μια ζωη μοιρλα ρε παιδι μου.. ή λεμε κακως κειμενα απλα για να μη φανουμε εκτος τοπου κ χρονου (βλ ελλαδα, κριση, μονιμη κατηφεια, πως τολμαμε να ειμαστε 100% θετικοι εδω γυρω? ) Μια χαρα υπεροχο ηταν το λαιβ, για ο,τι προανεφεραν τα παιδια στα σχολια τους κ ελπιζω να κλεισει εκει :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμείς φίλε ήρθαμε απο Κύπρο για τη συναυλία και μια χαρά περάσαμε. Και οχι δεν μας περισσεύουν τα χρήματα, στερηθηκαμε άλλα πράγματα για να έρθουμε αλλά 50 ευρώ για 4 συγκροτήματα, όποια κι αν είναι αυτά, είναι μια χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδια, το οτι οι Muse ειναι μεγαλο συγκροτημα δεν τους καθιστα αγιους. Μη φοβαστε και μην σας κακοφαινεται οταν καποιος τους θιγει. Υπηρχαν πραγματα που σε πολλους δεν αρεσαν και αυτα ειναι ορισμενα απο αυτα. Οπως και γενικοτερα η διοργανωση που ηταν απαραδεκτη. Μην αναφερω τι περασαμε για να φυγουμε απο εκει με το αυτοκινητο. Δεν ειναι ζητημα χρηματων. Ειναι ζητημα δουναι και λαβειν. Δινεις 50 ευρω και παιρνεις κατι που δεν αξιζε τοσο, συμφωνω με τον αρθρογραφο. Μη θιγεστε τοσο πολυ επειδη ειναι οι Muse!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε George88 κανείς νομίζω που έγραψε κριτική πάνω στο άρθρο δεν θίχτηκε επειδή ήταν οι Muse. Oύτε τους Muse γνωρίζουμε προσωπικά, ούτε τους διοργανωτές. Οταν γράφεις ένα άρθρο δημοσίως φυσικό είναι να δεχτείς και κριτική πάνω σε αυτό. Και όπως φαίνεται και από τα σχόλια και από άλλα άρθρα για την συναυλία, πολλοί διαφωνούν με τον αρθρογράφο.
      Αλλά για να έχει και μια βάση η συζήτηση, σε παρακαλώ για πες μας είτε εσύ είτε ο αρθρογράφος ποια συναυλία στην Ελλάδα θεωρείτε επιτυχυμένη, για να υπάρχει και ένα μέτρο σύγκρισης. Ευχαριστώ, Νίκος

      Διαγραφή

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item