Η Μάντσεστερ Σίτυ έγινε ομάδα με ταυτότητα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΟΥΣΑΡΗΣ Μετά την σχετικά "φτωχή" περσινή σεζόν, όπου η ψυχρολουσία της τέταρτης θέσης στην Αγγλία με...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΟΥΣΑΡΗΣ

Μετά την σχετικά "φτωχή" περσινή σεζόν, όπου η ψυχρολουσία της τέταρτης θέσης στην Αγγλία μετριάστηκε κάπως από την συμμετοχή για πρώτη φορά σε ημιτελικό Champions League και από την κατάκτηση του Capital One Cup απέναντι στη Λίβερπουλ, ήταν σίγουρο ότι το φετινό καλοκαίρι θα ήταν ιδιαιτέρως «καυτό» για τη ομάδα του Μάντσεστερ. 

Παρότι η τριετία του πρώην προπονητή της Mανουέλ Πελεγκρίνι δεν ήταν άσχημη, οι "πολίτες" θέλησαν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Με τον Χιλιανό τεχνικό στον πάγκο της κατάφερε να κατακτήσει μία φορά το αγγλικό πρωτάθλημα, δύο φορές το Κύπελλο Αγγλίας, όπως επίσης κατάφερε να κάνει την καλύτερη -ιστορικά- πορεία της στην Ευρώπη.

Η έλευση του Καταλανού προπονητή Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του στη Μπάγερν Μονάχου, έφερε αέρα ανανέωσης και έδωσε φτερά στις ελπίδες της ομάδας ότι θα επιστρέψει στην κορυφή. Ο νέος τεχνικός της Σίτι, γνωστός από την εξαιρετική θητεία του στην Μπαρτσελόνα στην διάρκεια της οποίας κατέκτησε ό, τι υπήρχε σε τρόπαιο, ήταν σίγουρο ότι εξ’ αρχής θα έβαζε την προσωπική του πινελιά και θα προσπαθούσε να ενισχύσει την ομάδα στις θέσεις που "πονούσε" τα προηγούμενα χρόνια, διατηρώντας παράλληλα σταθερό τον κορμό της.

Ο Καταλανός προπονητής Πεπ Γκουαρδιόλα
Αφίξεις/ Αποχωρήσεις

Οι "γαλάζιοι" του Μάντσεστερ, αν και για μια ακόμη χρονιά ξόδεψαν πάνω από 130 εκατομμύρια για μεταγραφές, φέτος οι κινήσεις ήταν πολύ προσεγμένες και παράλληλα ποιοτικές. Αποκτήθηκαν συνολικά εννέα παίχτες, εκ των οποίων οι τρεις έχουν δοθεί ως δανεικοί με σκοπό να πάρουν συμμετοχές και να κερδίσουν εμπειρίες.

Πρώτος αποκτήθηκε ο Ισπανός επιθετικός Νολίτο από την Θέλτα, ο οποίος αποτελεί μια πολύ καλή επιθετική λύση που θα ενισχύσει σημαντικά τα άκρα των "πολιτών". Ο διεθνής Ισπανός με την ταχύτητα, την τεχνική και τα ωραία τελειώματα του έκανε μια πολύ καλή σεζόν στο ισπανικό πρωτάθλημα και η Σίτι έσπευσε να τον εντάξει στο δυναμικό της.

Το πρώτο απόκτημα των "πολιτών", ο Νολίτο
Ακολούθησε η προσθήκη του Ιλκάι Γκουντογκάν, πρώην παίκτη της Ντόρτμουντ. O Γερμανός μέσος αποτελεί μια από τις μεταγραφές που έγιναν για να καλυφθεί η θέση του Γιάγια Τουρέ, του οποίου η προχωρημένη ηλικία και η φυσική κατάσταση προβλημάτισαν τον Γκουαρντιόλα, ο οποίος απαιτεί διαρκή κίνηση και ταχύτητα στο κέντρο της ομάδας του. Η άψογη τεχνική και το πάθος του Γκουντογκάν τον καθιστούν ένα πολύ ολοκληρώμενο παίχτη από τα πόδια του οποίου θα ξεκινούν οι επιθέσεις της Σίτι.

Ο Ιλκάι Γκουντογκάν
H άφιξη των Σανέ από τη Σάλκε, Γκαμπριέλ Ζεσούς από την Παλμέιρας και Αλεξάντρ Ζιντσένκο από την Ούφα ολοκλήρωσαν το παζλ των μεταγραφών προσθέτοντας νιάτα, φρέσκα πόδια και ποιότητα στο ρόστερ της Σίτι.

Ποιοτική ενίσχυση με τους Σανέ, Ζεσούς και Ζιντσένκο
Η μεταγραφή όμως που έγινε "στο παρά πέντε" και προκάλεσε αίσθηση στην Αγγλία ήταν η άφιξη του Τζον Στόουνς από την Έβερτον, ένα σίριαλ μηνών με αίσιο τέλος για τους "πολίτες". Ένας νέος, γηγενής κεντρικός αμυντικός που αποκτήθηκε καθαρά για το ψηλό παιχνίδι και την καλή κυκλοφορία της μπάλας στην άμυνα καθώς με τον επιρρεπή σε τραυματισμούς Kομπανύ και τον ασταθή Μανγκαλά δημιουργούνταν πολλά κενά, τα οποία η ομάδα "πλήρωσε" την περασμένη σεζόν. Να υπενθυμίσουμε πως ο Στόουνς πλέον είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος αμυντικός στον κόσμο, καθώς γι αυτόν δαπανήθηκαν περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ρεκόρ για την μικρή του ηλικία.

Αίσιο τέλος για τη Σίτυ είχε το πολύμηνο σίριαλ του Τζον Στόουνς
Τελευταίος παίχτης που απέκτησε η Σίτι ήταν ο Κλαούντιο Μπράβο από την Μπαρτσελόνα. Ο Χιλιανός γκολκίπερ είναι πολύ έμπειρος και εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια, γεγονός που έκανε τον Πεπ να τον προτιμήσει από τον ασταθή μερικές φορές Τζο Χαρτ ο οποίος είχε πολλά προβλήματα με την μπάλα κάτω και έκανε αρκετά συχνά λάθος εκτιμήσεις στις εξόδους του. Βέβαια, στο ντεμπούτο του στο ντέρμπι απέναντι στην Γιουνάιτεντ μόνο αυτό δεν έδειξε κάνοντας πολλά και σημαντικά λάθη. Πάντως σίγουρα είναι ένας τερματοφύλακας που θα βοηθήσει πολύ την ανάπτυξη της Σίτι και θα της προσφέρει σίγουρη πάσα προς τα πίσω με σκοπό απαλλαγή από την πίεση και «άπλωμα» του παιχνιδιού.

Ο Χιλιανός τερματοφύλακας Κλαούντιο Μπράβο
Ο Γκουαρδιόλα είναι ένας προπονητής που δεν έχει "κολλήματα" και εμμονές και χρησιμοποιεί παίχτες που θα του κάνουν την δουλειά υπηρετώντας πιστά το αγωνιστικό πλάνο της ομάδας. Γι’ αυτό το λόγο γνωστά ονόματα του ρόστερ της Σίτι θεωρούνται ήδη "ξένα σώματα". Ο γερασμένος Τουρέ, ο στάσιμος Νασρί, ο προβλέψιμος Χεσούς Νάβας, ο απρόβλεπτος Μανγκαλά και ο αδούλευτος Μπονύ δεν υπολογίζονται από τον Ισπανό προπονητή. Επιπλέον, ο αργός Τζέκο δεν επέστρεψε ποτέ, καθώς αποκτήθηκε οριστικά από τη Ρόμα. Στόχος είναι οι νίκες και το αποτέλεσμα. Και ο Πεπ δεν είναι άνθρωπος που θα συγχωρήσει τους απείθαρχους ή τεμπέληδες. Δεν πήγε στην Σίτι για να κάνει διαχείριση αλλά να βάλει τη σφραγίδα του... Και για αυτό δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανένα αν δεν μπορεί κάποιος να ακολουθήσει αυτά που έχει στο μυαλό του. 

Αγωνιστικό πλάνο


Σαφώς και δεν βλέπουμε το γνωστό "τίκι τάκα" που εφάρμοσε στην Μπαρτσελόνα αλλάζοντας κατά κάποιο τρόπο τα δεδομένα του ποδοσφαίρου, αλλά το παιχνίδι κατοχής, οι κάθετες πάσες, η συνεχόμενη αλλαγή θέσεων και οι αυτοματισμοί είναι στοιχεία βασικά και αναντικατάστατα σε κάθε ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα. Η ατελείωτη εναλλαγή της μπάλας που κουράζει και «κοιμίζει» τον αντίπαλο συνοδευόμενη από διαρκείς εναλλαγές των παιχτών στηριζόμενη στην ικανότητα των ακραίων μπακ να γίνονται επιπλέον χαφ όταν η ομάδα είναι στην επίθεση, είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που βλέπει κανείς στη Σίτι. Γενικά, στόχος ουσιαστικά είναι "όλοι να κινούνται συνέχεια χωρίς όμως να μετατοπίζεται το σχήμα". Δηλαδή να προωθείται και να οπισθοχωρεί ολόκληρη η ομάδα με ενιαίο τρόπο ώστε να μην δημιουργούνται κενά και να υπάρχουν πολλές επιλογές. 

Μετά τη νίκη μέσα στο "Ολντ Τράφορντ" ο Γκουαρντιόλα έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία των "πολιτών" που κερδίζει τα έξι πρώτα επίσημα ματς στον πάγκο της ομάδας. Αυτό που μετρά όμως δεν είναι το νικηφόρο αποτέλεσμα αυτό καθ’ αυτό αλλά ο τρόπος με τον οποίο ήρθε. Με κατοχή, καλή κυκλοφορία μπάλας και παιχνίδι πρωτοβουλίας. Αποδυναμώνοντας τα ατού του αντιπάλου με ασφυκτικό πρέσινγκ και έτοιμοι σε κάθε λάθος της ασταθούς άμυνας της Γιουνάιτεντ να ξεδιπλωθούν υποδειγματικά στον αιφνιδιασμό, οι παίχτες του Γκουαρδιόλα άξιζαν την νίκη. 

Σίγουρα, η Σίτι είχε προβλήματα και ο Κλαούντιο Μπράβο προφανώς ήταν ένα από αυτά. Επιπλέον κάποια εύκολα λάθη στο κέντρο διορθώθηκαν γρήγορα από την ηρωική εμφάνιση των Φερναντίνιο και Οταμέντι. Ο Στόουνς έδωσε λύσεις και ψυχραιμία, ο Στέρλινγκ αναγεννημένος πρόσφερε σημαντικά σε όλους τους τομείς και ο Ιεανάτσο με τον Ντε Μπρόινε αποτελούσαν διαρκή κίνδυνο. Μαέστρος ο Ισπανός Νταβίντ Σίλβα ο οποίος "έκοβε και έραβε" στο χώρο του κέντρου κάνοντας ένα πολύ μεστό, εγκεφαλικό παιχνίδι με εξαιρετικές επαφές, ωραία ανοίγματα της μπάλας και σωστή κάλυψη. Είναι νωρίς μέσα στη χρονιά ακόμα και σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια για βελτίωση. Δεν παύει όμως η εμφάνιση της Σίτι να είναι πολύ πειστική και γεμάτη ουσία. Και όλα αυτά χωρίς την παρουσία του τιμωρημένου Αγκουέρο και του τραυματία Γκουντογκάν που θα δώσουν επιπλέον λύσεις στην ομάδα. 

Οι στόχοι της ομάδας για την φετινή σεζόν είναι σίγουρα πολύ υψηλοί. Η σταθερή απόδοση σε συνδυασμό με την κατάκτηση τίτλων είναι το ζητούμενο. Οι στόχοι που έχουν σίγουρα τεθεί είναι δύο. Αρχικά η διεκδίκηση, αν όχι και η κατάκτηση του πρωταθλήματος, είναι κομβικό σημείο καθώς η Σίτι έχει ανάγκη να επιστρέψει στην εγχώρια κορυφή. Δεύτερος στόχος η πρόκριση από τους ομίλους στο Champions League και μετά μια πολύ καλή πορεία, τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Κακά τα ψέματα, αλλά ο Γκουαρδιόλα θα πρέπει να διαχειριστεί και την κούραση των παιχτών καθώς το αγγλικό πρωτάθλημα είναι πολύ ανταγωνιστικό. Ο Πεπ βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Η λαμπρή καριέρα που έχει πίσω του, η προπονητική του εφυϊα, το ποιοτικό υλικό που έχει στα χέρια του και η "δίψα" των παικτών του για διάκριση δείχνουν πως έχει όλα τα φόντα να πετύχει. Να κάνει την Σίτι μια ομάδα ισχυρή, με χαρακτήρα και πολλούς τίτλους. Μια παραδοσιακή ποδοσφαιρική δύναμη. Είναι αλήθεια κύριοι: η Μάντσεστερ Σίτι έχει πια ταυτότητα και ήρθε για να μείνει.

Related

What's hot? 4567117976484507638

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item