Σόφια: Η απόλυτη βαλκανική μεγαλοπρέπεια

ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΚΟΝΤΟΥΛΗ  Η Σόφια είναι η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας και όπως κάθε πρωτεύουσα είναι πολλά υποσχόμενη. Παρακάτω παραθέτ...


ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΚΟΝΤΟΥΛΗ 

Η Σόφια είναι η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας και όπως κάθε πρωτεύουσα είναι πολλά υποσχόμενη. Παρακάτω παραθέτουμε κάποια tip που θα σας βοηθήσουν να επισκεφτείτε την ανερχόμενη σε προτιμήσεις αυτή πόλη.

Tip 1: Το ξέρατε ότι μπορείτε να πάτε με αεροπλάνο μέσω Αθήνας; Από Βόρεια Ελλάδα μπορείτε να πάτε με τα ΚΤΕΛ Μακεδονίας αν είστε από Θεσσαλονίκη ή κάποια ιδιωτική εταιρεία ή και το αμάξι σας.

Tip 2: Η Βουλγαρία ανήκει στην ευρωπαϊκή ένωση αλλά κρατάει το τοπικό της νόμισμα το “lev” ή λέβα στα ελληνικά. Δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα στο συνάλλαγμα μιας και διαθέτει πολλά ανταλλακτήρια.

Θα ήταν βέβαια προτιμότερο να γίνει ανταλλαγή σε κατάστημα της Western Union ή σε μια τράπεζα. Προσοχή στις τιμές με τις οποίες ανταλλάσσετε.

Tip 3: Η μετακίνηση στην πόλη γίνεται πολύ εύκολα μιας και διαθέτει 2 γραμμές μετρό, λεωφορεία, ταξί, τρόλλλεϋ καθώς και τραμ. Η μετακίνηση είναι αρκετά οικονομική, αν και το κέντρο είναι σχετικά μικρό και τα αξιοθέατα μπορούν άνετα να περπατηθούν. 

Tip 4: Λίγες μέρες είναι αρκετές για να την γυρίσετε. Άλλωστε οι γείτονες έχουν φροντίσει για την ξενάγηση χωρίς κόστος, μέσω μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης "Free Sofia Tour". Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία, και προσφέρουν 2 ώρες ξενάγησης στα ποιο γνωστά σημεία της πόλης. Καλό θα ήταν στο τέλος να αφήσετε φιλοδώρημα. Η διαδρομή ξεκινάει μπροστά από το "Palace of Justice" (φωτογραφία) στα λιοντάρια στο τέλος του πιο εμπορικού δρόμου Vitosha και είναι 2 φορές την ημέρα 11 το πρωί και 6 το απόγευμα 365 μέρες το χρόνο. Επίσης διαθέτει άλλα 2 tour. Το "Culture tour" στο οποίο μαθαίνετε για την παράδοση, δοκιμάζετε κάποιες γεύσεις τους και μαθαίνετε να χορεύετε παραδοσιακό χορό υπό την επίβλεψη της ξεναγού. Και τέλος το "The Communist tour" στο οποίο θα έχετε την δυνατότητα να ανατρέξετε σε αξιοθέατα που αφορούν τον κομμουνισμό. Τα συγκεκριμένα tour είναι έναντι αμοιβής 20BGN το καθένα όπου είναι συγκεκριμένες μέρες και ώρες (μπορείτε να ενημερωθείτε από τους ξεναγούς στο "Free Sofia Tour"). 


Tip 5: Η Vitosha Blvd είναι ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης. Θα συνιστούσα να πάρετε πρωινό και καφέ εκεί καθώς και να κάνετε και τα ψώνια σας. Μπορεί να έχει κάνει αρκετές προόδους σαν χώρα αλλά προσοχή με την καθαριότητα.


Tip 6: Είναι πολύ φιλόξενοι άνθρωποι. Μη διστάσετε να ρωτήσετε κάποιον ακόμα και αν δεν μιλάει τη γλώσσα. Θα προσπαθήσει να βοηθήσει όπως μπορεί.

Tip 7: Λέβα σημαίνει λιοντάρι. Και γι’ αυτό σε πολλά σημεία της πόλης θα δείτε πολλά λιοντάρια. Επίσης διαθέτει πολλές διαφορετικές και μεγαλοπρεπείς εκκλησίες. Μερικές από αυτές είναι ο Καθεδρικός Ναός της Σόφιας που στέκει επιβλητικός και κτίστηκε σε βυζαντινό ρυθμό σε ένδειξη ευγνωμοσύνης του βουλγαρικού λαού προς τους Ρώσους απελευθερωτές της του Αλεξάντρ Νιέφσκι "Alexandar Nevski", επίσης ο πολύ παλιός ναός της Αγίας Σοφίας "Saint Sofia Church", η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου "The Rotunda of St George" που μοιάζει πολύ με την Ροτόντα στην Θεσσαλονίκη, η ρωσική εκκλησία του Αγίου Νικολάου "Saint Nikolas Russian Church" και ο Ναός της Αγίας Κυριακής "Saint Nedelya Church" είναι ίσως από τις πιο σημαντικές εκκλησίες της πόλης. Αυτό που δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει είναι ότι στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης στην Maria Luiza Blvd σε απόσταση ενός τετραγώνου συνυπάρχουν ειρηνικά 4 διαφορετικοί ναοί θρησκειών, η Αγία Κυριακή (Χριστιανική εκκλησία), ο ναός του Αγίου Ιωσήφ (Καθολική εκκλησία), το τζαμί Μπάνια Μπασί, και η Συναγωγή της Σόφιας που είναι η τρίτη μεγαλύτερη της Ευρώπης. 


Tip 8: Για τους λάτρεις των μουσείων η Σόφια διαθέτει μια πληθώρα από αυτά. Όπως το Μουσείο Εθνικής Ιστορίας, το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Στρατιωτικής ιστορίας, το Μουσείο της Σοσιαλιστικής και Κομμουνιστικής τέχνης, το αρχαιολογικό μουσείο, το Εθνολογικό μουσείο καθώς και το μουσείο Επιστημών.

Tip 9: Επιβλητικά κτίρια τα οποία δεσπόζουν στο κέντρο και αξίζει να τα δείτε κατά την περιπλάνησή σας, είναι το Εθνικό Θέατρο Ivan Vazov (όπου η πρόσοψη μοιάζει με αρχαιοελληνικό κτίριο, και έχει 6 άσπρες μαρμάρινες στήλες που απεικονίζουν τον Απόλλωνα με τις Μούσες), το άγαλμα της Αγίας Σοφίας που είναι αφιερωμένο στην Αγία που είναι προστάτιδα της πόλης, το αστικό γλυπτό του πατέρα και γιου Slaveikovs (διάσημος συγγραφέας και ποιητής), η Εθνική Όπερα και Μπαλέτο, το γραφείου του Προέδρου (το προσέχει ειδική φρουρά που θυμίζει αρκετά τους Εύζωνες της Βουλής στη πλατεία Συντάγματος), το Δημαρχείο, το Εθνικό Παλάτι του Πολιτισμού (ή αλλιώς NDK), το αμφιθέατρο της Serdica, καθώς και το κοινοβούλιο. 


Tip 10: Κάτι που συνιστούμε ανεπιφύλακτα είναι να επισκεφτείτε το μουσείο Necropolis που είναι υπόγεια του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας. Μπαίνοντας θα αντικρίσετε ένα μικρού τύπου πάγκο, αριστερά περπατώντας μπαίνοντας στο εσωτερικό της εκκλησίας έχει κάτι σκαλάκια που οδηγούν στο σκοτεινό και λίγο φωτισμένο κάτω από τη γη μουσείο. Αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε, εκτός εάν έχετε κλειστοφοβία.


Tip 11: Αν η περιπέτεια είναι στο αίμα σας τότε το διάσημο ακόμα και στους τουρίστες όρος Vitosha είναι must. Είναι άκρως συναρπαστικό μιας και προσφέρει διάφορα είδη extreme sport όπως αναρρίχηση, σκι κλπ. Μπορείτε να θαυμάσετε τη χλωρίδα και πανίδα στο εθνικό πάρκο Vitosha καθώς και να επισκεφτείτε το μοναστήρι Dragalevtzi και την μακρύτερη σπηλιά στην χώρα την Duhlata. Η πρόσβαση στο βουνό γίνεται εύκολα με αστικά λεωφορεία από το κέντρο της πόλης.

Tip 12: Σε ποιόν δεν αρέσει η πόλη που επισκέπτεται να έχει νυχτερινή ζωή; Η Σόφια έχει νυχτερινή ζωή, αλλά σε αντίθεση με την χώρα μας τα "νυχτοπερπατήματα" και ο πανικός σε τέτοια μαγαζιά είναι την Παρασκευή. Θα προτείνουμε το underground εναλλακτικό Club Jim Beam. 


"To move, to breathe, to fly, to float,
To gain all while you give,
To roam the roads of lands remote,
To travel is to live."
― Hans Christian Andersen 


Related

What's hot? 3116978635451454873

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item