Γράμμα σε κάποιο φεγγάρι μας

GUEST EDITORS ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΣΑΝΤΑΚΗ Έχει πανσέληνο απόψε, μου ψιθύρισαν.  Και τι έγινε; Και πριν ένα μήνα είχε. Και σε...

GUEST EDITORS



ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΣΑΝΤΑΚΗ

Έχει πανσέληνο απόψε, μου ψιθύρισαν. 

Και τι έγινε; Και πριν ένα μήνα είχε. Και σε ένα μήνα θα έχει, και μάλιστα εκείνη από τις καλές, την Αυγουστιάτικη. Και τι έγινε; 

Και πριν ένα μήνα τριγύριζες σαν ολόγιομο φεγγάρι στο μυαλό μου. Και σε ένα μήνα, δεν ξέρω καν που θα υπάρχουν οι αντανακλάσεις μας. 

Έχει πανσέληνο απόψε. Λίγο πριν με πάρει ο ύπνος, κάτι σαν να με ενοχλεί από έξω. Γυρίζω λίγο τα μάτια μου προς το παράθυρο. Το παντζούρι είναι κλειστό, όμως το φεγγάρι από πίσω κάνει αισθητή την παρουσία του απόψε, δε με αφήνει να χαθώ στο σκοτάδι μου. Σου μοιάζει λίγο. Ούτε κι εσύ με άφησες, ούτε απόψε να κοιμηθώ γαλήνια. 

Κοιτάζω το φεγγάρι αγανακτώντας λίγο που με ενοχλεί το φως του. Φως που υπό άλλες συνθήκες θα κυνηγούσα σε κόσμους μαγικούς να ταξιδέψω μαζί του. 

Τώρα, τώρα απλά εμποδίζει τον ύπνο μου, τον προ πολλού χαλασμένο ύπνο μου. 

Σε κοιτάζω για λίγο μέσα από τις μικρές χαραμάδες, όσο φαίνεσαι. Όμορφο είσαι, όπως πάντα άλλωστε. Όμως απόψε δε θέλω να σηκώσω παραπάνω το βλέμμα μου. Φοράς και κάτι δικό του τούτη τη νύχτα. Και φοβάμαι μη διασταυρώσουν τα βλέμματά μας και ματώσουμε- ξανά. 

Προσπαθώ να κοιμηθώ. Ο ύπνος μου διακόπτεται συνέχεια από εικόνες του μυαλού μου ανάκατες με πρόσφατες αλήθειες μας. Δε μπορώ να κοιμηθώ. Ζεσταίνομαι, έχω νεύρα, το φεγγάρι πια δε φαίνεται. 

Τα σεντόνια σκεπάζουν λίγα σημεία του κορμιού μου. Ένα κορμί που ακόμα φέρει ξεθωριασμένο το άρωμά σου. Αρχίζω να ανακατεύομαι με τις ανακατεμένες σκέψεις που πριν μερικές ώρες μοιραστήκαμε. 

Οι ώρες περνάνε βασανιστικά αργά και εγώ πρέπει να ετοιμαστώ για την καθημερινή μου ρουτίνα. Έξω ο καιρός μουντός, το φεγγάρι δεν έδωσε τη θέση του στο φως του ήλιου, σαν και πεισματικά να μου κρατάει μούτρα που δεν υποκλίθηκα στην αφεντιά του. Δεν πειράζει, μου αρέσει ο ουρανός σου σήμερα. 

Μου ταιριάζει. Θυμίζει κάτι από τη θλίψη που φοράω σήμερα. Θυμίζει κάτι από τις παράξενες κυκλοθυμίες σου που σε πιάνουν καταμεσής του καλοκαιριού όπου όλα καίνε, χωρίς λόγο. Χωρίς λόγο για τους άλλους, εμείς όμως ξέρουμε. 

Δεν έχω δάκρυα. Στέρεψαν, αλλά και κατά μία περίεργη έννοια, νιώθω καλά μέσα μου. Νιώθω πιο ήρεμη. Σαν όλη μου η θάλασσα έγινε φουρτούνα που έβρεξε τα πάντα και άφησε την καρδιά μου να στεγνώσει. 

Κοιτάζω τον ουρανό έξω. Γκρίζος. Μου αρέσει κάπως η ερμηνεία που αφήνει στις σκέψεις μου. Ούτε μαύρος, ούτε άσπρος. Τίποτα δεν είναι απόλυτο, σκέφτομαι δυνατά μήπως και έρθει στα αυτιά σου. Δεν είναι μόνο άσπρο ή μαύρο, ποτέ δεν ήταν. Αλλά το γκρι δεν είναι για τους πολλούς. Γιατί λίγοι μπορούν να δουν τις μίξεις του, τα κρυμμένα μυστικά του, τα βαθύτερα ποικίλα χρώματά του. Υπάρχει και το γκρι μάτια μου, που εμπεριέχει άπειρες αντανακλάσεις και χρωματισμούς που δε γνωρίζουμε. Το γκρι, που έχει τη μοναδικότητά του, που εμείς του δίνουμε την αλήθεια μας, και ποτέ δεν είναι το ίδιο με κάποιο άλλο γκρι. Εσύ τι φοβάσαι να δεις…; 

Το φεγγάρι μας και απόψε θα λάμπει εξίσου δυνατά, κι ας μην είναι πανσέληνος. Θα του λείπει ένα μικρό, ελάχιστο κομματάκι, όμως μη σε φοβίζει αυτό. Αυτό το κομματάκι το έχουμε κρατήσει στις ψυχές μας. Και σήμερα, που οι πιο πολλοί θα ξεχάσουν τη λάμψη του, απόψε εμείς θα το θαυμάσουμε, κρατώντας τις ματιές μας ψηλά εκεί, κρατώντας και στη χούφτα μας εκείνο το μικρό του κομματάκι που πλέον μας ανήκει. Γιατί δικαιούμαστε ένα κομμάτι στο φεγγάρι. Ένα μέρος στη μαγεία που δεν είδαμε στη χθεσινή πανσέληνο που δειλιάσαμε. Γράμμα σε κάποιο φεγγάρι μας τώρα γίνονται οι αποψινές μου σκέψεις. 

Γράμμα επισφραγισμένο με τα κομμάτια όλων των φεγγαριών που τόσους μήνες πέρναγαν από μπροστά μας και αγνοούσαμε τη λάμψη τους. Τώρα, σου στέλνω το κομμάτι κάποιου φεγγαριού που έστω και αργά αγγίξαμε. Δικαιούμαστε μία θέση στο δικό μας φεγγάρι, σήμερα, απόψε, κι ας μην είναι πανσέληνος. Είναι το δικό μας φεγγάρι, και κανείς δε θα μας το κλέψει. Εμείς θα "κλέψουμε" ό,τι μας ανήκει.

* η Μαρία Κουσαντάκη είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας και ψυχοθεραπεύτρια

Related

What's hot? 3958107700230135053

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item