Εποχή Τραμπ: Σε σύγκρουση με την πραγματικότητα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  Έχει περάσει σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο από τη στιγμή που οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος εισ...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

Έχει περάσει σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο από τη στιγμή που οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος εισήλθαν και επίσημα στην "εποχή Τραμπ" την οποία σηματοδότησε η ορκωμοσία του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η δε ομιλία που εκφώνησε, ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου απογοήτευσε όσους, μάλλον αφελώς, πίστευαν ότι ο 45ος Αμερικανός πρόεδρος θα υιοθετούσε μια περισσότερο διαλλακτική στάση σε σχέση με την προεκλογική περίοδο. Κάθε άλλο. Ο εβδομηντάχρονος δισεκατομμυριούχος συνεχίζει να ευαγγελίζεται ακριβώς την ίδια φοβική, οπισθοδρομική και απομονωτική Αμερική που οραματιζόταν μέχρι την εκλογή του στις 8 Νοεμβρίου του περασμένου έτους. 

Σε μία ομιλία-ευαγγέλιο του διχασμού, του εθνικισμού και του λαϊκισμού όπου το σλόγκαν "Πρώτα η Αμερική" είχε την τιμητική του, ο Τραμπ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο κατεστημένο της Ουάσινγκτον, το οποίο κατηγόρησε ότι τόσα χρόνια άκμαζε εις βάρος των πολιτών αποσιωπώντας ότι οι ακροδεξιοί πολυεκατομμυριούχοι που επέλεξε για την κυβέρνησή του δεν είναι ακριβώς άνθρωποι του λαού ο οποίος, όπως υπογράμμισε, έχει πλέον την εξουσία στα χέρια του. 

Ως προς την οικονομία υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι τα εκατομμύρια του εργατικού δυναμικού που έμειναν πίσω θα έχουν κεντρική θέση στη δική του Αμερική παραβλέποντας βέβαια ότι οι περισσότεροι αποτελούν "θύματα" των νέων τεχνολογιών στις οποίες ο ίδιος στη συνέχεια δήλωσε ότι θα επενδύσει. 

Παράλληλα, σε ένα ρεσιτάλ απομονωτισμού και (αυτο)καταστροφικής τάσης τόνισε ότι οι εποχές που οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν, υπερασπίζονταν και στήριζαν το στρατό, τα σύνορα και τις υποδομές άλλων χωρών τελείωσαν, ξεχνώντας ότι σε πολλές από αυτές τις χώρες οι ΗΠΑ έχουν ζωτικής σημασίας συμφέροντα. Ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει στο εμπόριο, στη φορολογία και στη μεταναστευτική πολιτική θα έχουν ως άξονα την προστασία της χώρας από ξένα προϊόντα και εταιρείες που "καταστρέφουν" τις δουλειές των Αμερικανών. Κι εδώ όμως παρέλειψε να αναφέρει πόσοι ασιατικοί και ευρωπαϊκοί κολοσσοί έχουν επενδύσει μέχρι τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Άλλο ένα χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας του ήταν η αναφορά του στον πόλεμο κατά του "ριζοσπαστικού τρομοκρατικού Ισλάμ", μια φράση βούτυρο στο ψωμί των τρομοκρατών του ISIS και η, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δέσμευσή του να επαναβεβαιώσει παλιές συμμαχίες διαμορφώνοντας παράλληλα καινούργιες, υπονοώντας προφανώς την προσέγγιση (και) με τη Ρωσία. Μένει να δούμε με ποιους όρους, σε ποιο πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό πλαίσιο θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος και κυρίως με ποιες συνέπειες και για ποιους. 

Αν όλα τα παραπάνω συνδυαστούν με το γεγονός ότι οι τρεις πρώτες κινήσεις της νέας διακυβέρνησης είναι η απόφαση για αποχώρηση από τον TPP που μπορεί να βλάψει τα αμερικανικά συμφέροντα προς όφελος των κινεζικών, η υπογραφή του εκτελεστικού διατάγματος για την κατάργηση του Obamacare και η άμεση διαγραφή από το επίσημο site του Λευκού Οίκου της σελίδας που ήταν αφιερωμένη στην ιστορία των πολιτικών δικαιωμάτων στη χώρα, τότε γίνεται αντιληπτή η μεγάλη, πολυεπίπεδη και σαφέστατα αρνητική αλλαγή που μόλις ξεκίνησε στην Ουάσινγκτον. Κυρίως όμως γίνεται ξεκάθαρη η διάθεση του νέου προέδρου να συγκρουστεί με την πραγματικότητα. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 6338215739890706270

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item