Τα ανθρώπινα πάθη και η διαχείρισή τους με γνώμονα τη φιλοσοφία

Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας (BSPsy) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA...

Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας (BSPsy) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA) παρουσιάζει τη διαδραστική ομιλία "Τα ανθρώπινα πάθη και η διαχείρισή τους με γνώμονα τη φιλοσοφία" από τον Γιώργο Μπανιώκο (Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Αναλυτή και απόφοιτο του Προγράμματος Ψυχολογίας του Hellenic American College (2015). 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα). 

Με την ομιλία του αυτή ο κ. Μπανιώκος "θα επιχειρήσει να αναδείξει την άρρηκτη" όπως αναφέρει "σχέση της φιλοσοφίας με την ψυχολογία και τη σύνδεσή τους με την καθημερινή πρακτική. Όπως άλλωστε αναφέρει ο Αριστοτέλης στα Ηθικά Νικομάχεια 'το πρακτικόν μέρος της φιλοσοφίας δεν στοχεύει μόνο στη γνώση, αλλά αφορά κυρίως ανθρώπινες πράξεις οι οποίες στοχεύουν πρωτίστως στην ευδαιμονία'. (Ηθικά Νικομάχεια, 1095a 5 κ.ε.). Τόσο οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι (Σωκράτης, Πλάτωνας, Αριστοτέλης) όσο και οι φιλόσοφοι των ελληνιστικών χρόνων (Επίκουρος, Επίκτητος, Σενέκας, Μάρκος Αυρήλιος) έγραψαν πολλά έργα με θέμα την ερμηνεία και διαχείριση των ανθρώπινων παθών ανάγοντας με τον τρόπο αυτό τη φιλοσοφία σε μια "τέχνη του βίου". Επισημαίνει ακόμη πως στην εξέλιξη του φιλοσοφικού στοχασμού τα ανθρώπινα πάθη φαίνεται να απασχολούν όλο και περισσότερο τους φιλόσοφους λόγω της πολυπλοκότητάς τους, της σύνδεσής τους με τη φαντασία και του γεγονότος ότι κάποια από αυτά συνιστούν άρρητα βιώματα. Στην Ευρώπη του 17ου και 18ου αιώνα πολλοί συγγραφείς γοητεύτηκαν από την ερμηνεία και ταξινόμηση των παθών με αποκορύφωμα τους ρασιοναλιστές Ρενέ Ντεκάρτ (Τα Πάθη της Ψυχής) και Μπαρούχ Σπινόζα (Ηθική, Μέρος 3)."

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μπανιώκος θα παρουσιάσει βασικές αρχές από τις θεωρίες παθών των Ρενέ Ντεκάρτ, Μπαρούχ Σπινόζα, του εμπειριστή Ντέιβιντ Χιουμ και τη φιλοσοφική ψυχολογία του Φρίντριχ Νίτσε. Οι θεωρίες αυτές επηρέασαν την εξέλιξη της επιστήμης της ψυχολογίας ενώ στάθηκαν αφορμή και για τη γένεση της ψυχανάλυσης. Κατόπιν θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό σε μια προσπάθεια να γίνει χαρτογράφηση και ερμηνεία των σύγχρονων ανθρωπίνων παθών. Μέσα από τη διαλογική διαδικασία θα προκύψουν πιθανοί τρόποι διαχείρισής τους με γνώμονα τις παραπάνω θεωρίες.

Related

What's hot? 5372583140066346110

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item