Κώστας Μπαργιώτας: "Το Κίνημα Αλλαγής διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ Σε μία εποχή έντονων μετασχηματισμών σε όλα τα επίπεδα, το Κίνημα Αλλαγής στοχεύει στη ...

Kostas Bargiotas - thecolumnist.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Σε μία εποχή έντονων μετασχηματισμών σε όλα τα επίπεδα, το Κίνημα Αλλαγής στοχεύει στη διακυβέρνηση της χώρας με προοδευτικό πολιτικό πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "The Columnist" ο βουλευτής Λάρισας του φορέα κ. Κώστας Μπαργιώτας. Παράλληλα, χαρακτηρίζει παραμύθι τη θέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί καθαρής εξόδου στις αγορές αφού η απόφαση του Eurogroup ούτε κούρεμα του χρέους ούτε διασύνδεσή του με την μακροχρόνια ανάπτυξη εξασφαλίζει. 

Ως προς τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, τονίζει ότι το ΚΙΝΑΛ είναι απέναντι τόσο στην εθνικιστική Δεξιά και τους υπερπατριώτες της ΝΔ όσο και στο δήθεν προοδευτικό μέτωπο που επιχειρεί να συγκροτήσει η κυβέρνηση ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις του για την αντικαπνιστική εκστρατεία και την μάχη κατά των ναρκωτικών στη χώρα μας, αμφότερα πεδία στα οποία έχει επιδείξει έντονη δράση εντός και εκτός Βουλής. 

- Η κυβέρνηση χαρακτήρισε "ιστορική" την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου για το χρέος, με την οποία η χώρα "αλλάζει σελίδα". Ποια είναι η δική σας εκτίμηση ως προς τους όρους της συμφωνίας και τί επίδραση μπορεί να έχει αυτή στην πορεία της ελληνικής οικονομίας; 

Κ.Μ.: "Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για έξοδο από τα μνημόνια, όταν έχει συμφωνήσει ήδη τα μέτρα για περικοπή των συντάξεων που θα φθάνει μέχρι το 18% από τις αρχές του 2019 και για μείωση του αφορολόγητου από το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις και οι μισθωτοί έως ένα μισθό. Με τις αποφάσεις του, το Eurogroup δίνει οριστικό τέλος στο παραμύθι του κ. Τσίπρα περί "καθαρής εξόδου", αφού περιγράφεται με σαφήνεια ένα μνημόνιο διαρκείας, με τη μεγάλη διαφορά ότι δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση. Τα μέτρα που περιλαμβάνονται δεν αντιμετωπίζουν κανένα από τα καίρια προβλήματα του δημοσίου χρέους, καθώς κάθε συζήτηση για οριστική επίλυση μετατίθεται για μετά το 2030. Πήραμε μια περαιτέρω αναβολή των τόκων για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και μια παράταση του μέγιστου μέσου όρου ωρίμανσης κατά 10 χρόνια. Ούτε κούρεμα χρέους ούτε διασύνδεσή του με τη μακροχρόνια ανάπτυξη. Όταν η κυβέρνηση το 2012 πέτυχε 10ετη επιμήκυνση, ο κ. Τσίπρας μιλούσε για "ένα μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε" και έλεγε ότι η μόνη λύση είναι η μονομερής διαγραφή χρέους. 
Δυστυχώς, με αυτές τις επιλογές η χώρα καλείται να πετύχει ανάπτυξη με βαρίδια στα πόδια. Προς τι η φιέστα και η θριαμβολογία; Για ένα "πουκάμισο αδειανό". Για μια γραβάτα…"

- Ύστερα από εικοσιπέντε και πλέον χρόνια η Ελλάδα ήρθε σε συμφωνία με την ΠΓΔΜ για την ονομασία. Αρκετοί τη χαρακτήρισαν "προδοσία" και "ξεπούλημα" ενώ άλλοι έκαναν λόγο για βήμα προς τα εμπρός. Ποια είναι η δική σας άποψη και πώς μπορεί αυτό το γεγονός να επηρεάσει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, ιδίως όσον αφορά στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; 

Κ.Μ.: "Από την αρχή δηλώσαμε πως η συμφωνία αποτελεί ένα βήμα, αλλά όχι ολοκληρωμένη λύση. Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων. Υπάρχουν, όμως, και αρνητικά σημεία που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης. Τονίσαμε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν πρώτον η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και δεύτερον η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα. 
Ο κ. Καμμένος άρχισε να υπονομεύει την προσπάθεια λύσης και να απειλεί ότι θα ρίξει την Κυβέρνηση. Πυροδότησε μια αλυσιδωτή αντίδραση στο χώρο των ομοϊδεατών του, η οποία είναι η εθνικιστική Δεξιά, η οποία βρίσκεται όχι μόνο δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά εκτείνεται βαθιά μέσα στη δεξιά της πτέρυγα. Όσο ο κ. Καμμένος συγκροτούσε το υπερπατριωτικό του μέτωπο, η άλλη μισή Κυβέρνηση συγκροτούσε το "προοδευτικό" μέτωπο χαρακτηρίζοντας συλλήβδην όλους τους Έλληνες, που βγήκαν να διαδηλώσουν με πραγματική αγωνία για την πατρίδα και την Μακεδονία, φασίστες. Κατά την προσφιλή της τακτική, η Κυβέρνηση δίχασε και πάλι τους Έλληνες με ανύπαρκτα διλήμματα. 
Η ιστορία της Μακεδονίας, όμως, δεν προσφέρεται ούτε για υπεραπλουστεύσεις ούτε για εθνολαϊκιστικές κορώνες. Εμείς είμαστε με το συμφέρον της χώρας. Δεν συντασσόμαστε ούτε με τους υπερπατριώτες, στους οποίους φαίνεται να προσχωρεί η Νέα Δημοκρατία, που όλο και λιγότερο φαίνεται να θυμάται τις θέσεις τις από το 1991 και μετά, ούτε με το «πατριωτικό» μέτωπο, το οποίο προσπαθεί να διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να λύσει τα πολιτικά αδιέξοδα που έχει η Κυβέρνηση που οδεύει προς το τέλος της. Το εθνικό θέμα που επέλεξε να αξιοποιήσει πολιτικά, φαίνεται ότι της έχει γυρίσει μπούμερανγκ. Ήδη, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία φυλλοροεί."

- Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία σαφής αναταραχή στο ΚΙΝΑΛ με αφορμή την εντελώς διαφορετική προσέγγιση των στελεχών του Ποταμιού ως προς την θέση του φορέα για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, όπως αυτή εκφράστηκε από την πρόεδρο κυρία Γεννηματά. Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι το ενδεχόμενο διάσπασης είναι κάτι παραπάνω από ορατό. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα άλλης μίας χαμένης ευκαιρίας για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς; 

Κ.Μ.: "Διανύουμε εποχή μετασχηματισμών σε όλα τα επίπεδα, τη στιγμή που η ελληνική κρίση –αποτέλεσμα και εσωτερικών στρεβλώσεων- "επιμένει". Οι προκλήσεις σε εθνικό, πολιτικό, κοινωνικό επίπεδο είναι μεγάλες και πρέπει όλοι να αναθεωρήσουμε βεβαιότητες και παρωχημένες πρακτικές. Η χώρα χρειάζεται σαφείς και ξεκάθαρες πολιτικές και το Κίνημα Αλλαγής στοχεύει στη διακυβέρνηση της χώρας με προοδευτικό πολιτικό πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, για να αντιμετωπίσουμε οριστικά τα αίτια της κρίσης και να οδηγηθούμε σε αναπτυξιακή τροχιά. 
Δεν τίθεται θέμα χαμένης ευκαιρίας. Με βάση την καθαρή εντολή των 212.000 συμπολιτών μας, το Κίνημα Αλλαγής διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων. Η, μέχρι τώρα, πορεία μας είναι σταθερά ανοδική. Είμαστε σταθερά το τρίτο πολιτικό κόμμα, όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει ήδη αρχίσει. Το Κίνημα Αλλαγής ανασυγκρότησε με επιτυχία το χώρο της κεντροαριστεράς σαν τον πυρήνα ενός νέου, πλειοψηφικού ρεύματος διακυβέρνησης. Έχουμε σταθερές, πάγιες θέσεις για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης στα μεγάλα ζητήματα. Εμμένουμε σε αυτές, γιατί πρέπει το πολιτικό σύστημα να ξεφύγει επιτέλους από την ακραία πόλωση, η οποία οδήγησε τη χώρα σε περιπέτειες και το ίδιο το σύστημα στην απαξίωση και την απονομιμοποίησή του. Συζητήσεις για "αποχωρήσεις εν αναμονή" δεν βοηθούν και πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του."

- Είναι γνωστό ότι ο αντικαπνιστικός νόμος του 2009 συνεχίζει να μην εφαρμόζεται στην πράξη αν όχι στο σύνολο, τουλάχιστον σε μεγάλος μέρος των χώρων εστίασης και διασκέδασης, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Τί ιδιαίτερο έχει τελικά η Ελλάδα που την εμποδίζει να εναρμονιστεί με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ στον τομέα της αντικαπνιστικής εκστρατείας και της προστασίας του κοινωνικού συνόλου; 

Κ.Μ.: "Στην πράξη, η απαγόρευση του καπνίσματος είναι προαιρετική. Ο αντικαπνιστικός νόμος υπάρχει μόνο στα χαρτιά και είναι διάχυτη η αίσθηση της ατιμωρησίας. Οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι, πρόστιμα δεν επιβάλλονται και όλοι αναζητούν "παραθυράκια". Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού απολογισμού, τα έσοδα που εισπράχθηκαν από πρόστιμα είναι μηδενικά από το 2011 έως το 2016. Το Υπουργείο Υγείας τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν έχει προβεί σε καμία θετική ενέργεια υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος και το ερώτημα είναι αν θα λάβει μέτρα εφεξής, ιδίως για την εφαρμογή του ν. 3868/2010. Αντίθετα, είδαμε ακόμα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας να καπνίζει on camera εντός του Υπουργείου Υγείας! 
Πάντα στο εφαρμοστικό σκέλος χωλαίνει η Ελλάδα (implementation deficit). Ο κατακερματισμός και η πολυδιάσπαση των ελέγχων είναι το πρόβλημα: εμπλέκεται το Υπουργείο, η δημοτική αστυνομία, οι υγειονομικές υπηρεσίες των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, οι λιμενικές αρχές, το ΣΕΥΥΠ και συνεπικουρούνται από ΕΟΤ και ΣΕΠΕ... Κατ’ αποτέλεσμα, δεν υπάρχει έλεγχος και ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο. Πρέπει να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή, την επίρρωση των ελέγχων και, πρωτίστως, στην καθιέρωση του καπνίσματος στη συνείδηση όλων ως αντικοινωνική συμπεριφορά."

- Πρόσφατα τιμήσαμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, όπως έχει καθιερωθεί η 26η Ιουνίου κάθε έτους. Ως μέλος της υποεπιτροπής της Βουλής για την μελέτη και την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, πώς κρίνετε τις επιδόσεις της χώρας μας στο πλαίσιο της ενημέρωσης αλλά και σε σχέση με το υφιστάμενο θεραπευτικό σύστημα; 

Κ.Μ.: "Έχω αναδείξει πολλές φορές κοινοβουλευτικά τα προβλήματα στο χώρο της τοξικοεξάρτησης. Οι απαντήσεις του Υπουργείου Υγείας υπήρξαν πρόχειρες, τη στιγμή που τα ερωτήματα είναι πολλά και σοβαρά. Δεν ξέρω που ερείδεται η αισιοδοξία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, όταν όλοι οι πίνακες που περιλαμβάνονται στον πρόσφατο απολογισμό του ΟΚΑΝΑ-2016 καταδεικνύουν ότι τα καλύτερα, ποσοτικά τουλάχιστον, αποτελέσματα σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Οργανισμού ήταν στο διάστημα 2010-2013 παρόλο που η χρηματοδότηση του Οργανισμού, και δικαίως, ενισχύθηκε σημαντικά σε σχέση με την περίοδο 2011-2013. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για την "αριθμητική" των χρηστών και της εξάρτησης. Υπάρχουν διαφορές για τα στατιστικά μεταξύ εθνικών οργανισμών, όπως ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, και του Υπουργείου Υγείας. 
Επιπλέον, η χώρα από το 2014 δεν διαθέτει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά, ένα απαραίτητο πλαίσιο, δηλαδή, που να εξειδικεύει τα συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της χρήσης ναρκωτικών, τις πολιτικές στο πεδίο της πρόληψης και της απεξάρτησης, τις οριζόντιες συνέργειες μεταξύ υπουργείων, τις πηγές χρηματοδότησης των δράσεων κλπ. Και όλα αυτά, παρόλο που από τον Ιούνιο του 2013 διορίστηκε Εθνική Συντονίστρια. Επίσης, το Υπουργείο σιωπά σε σχέση με τη δημιουργία κλειστών χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης -η οποία έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε χώρες του εξωτερικού-, με τη διευκόλυνση των συνεργειών και της διασύνδεσης ανάμεσα στις πολλές υφιστάμενες δομές και με την αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος της υποστελέχωσης των δομών πρόληψης και αποθεραπείας. Οριακές είναι οι επιδόσεις και στο πεδίο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης."

Kostas Bargiotas 2 - thecolumnist.gr
Η καθιέρωση του καπνίσματος στη συνείδηση όλων ως αντικοινωνική συμπεριφορά είναι πρώτιστης σημασίας για την επιτυχία της αντικαπνιστικής εκστρατείας, σύμφωνα με τον Κώστα Μπαργιώτα
- Κλείνοντας, είστε από τους ελάχιστους πολιτικούς που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή είτε όταν βρίσκεστε στο βήμα του Κοινοβουλίου είτε όταν συμμετέχετε ως ομιλητής σε διάφορες εκδηλώσεις. Πόσο σημαντική είναι, κατά τη γνώμη σας, η χρήση των νέων τεχνολογιών στην πορεία της Ελλάδας στον 21ο αιώνα και με ποιους τρόπους μπορούμε ως χώρα να εκμεταλλευτούμε τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις; 

Κ.Μ.: "Ο πλανήτης περνάει στην επόμενη φάση του πολιτισμού, στην εποχή των ρομπότ, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό, ενώ η Ελλάδα μένει κολλημένη στο βάλτο μιας κρίσης στην οποία οδηγήθηκε, μεταξύ άλλων, από μια βαθιά καχυποψία για την πρόοδο και την τεχνολογία. Είναι συστηματική η άρνησή της να ενσωματώσει νέα τεχνολογία και να προσαρμοστεί στη σύγχρονη πραγματικότητα. Εισάγει στο δημόσιο διάλογο όρους, όπως τεχνοφασισμός, και δαιμονοποιεί τα πάντα, από τις ανεμογεννήτριες μέχρι τις ηλεκτρονικές ταυτότητες. Ο κόσμος, όμως, αλλάζει και μας ξεπερνά. Για παράδειγμα, ο τοµέας της υγείας είναι έντασης πληροφορίας και εξαρτάται σηµαντικά από τις ΤΠΕ, οι οποίες υποστηρίζουν τις ιατρικές έρευνες, την καλύτερη διαχείριση και διάχυση της γνώσης και την ιατρική βασισµένη στις εµπειρίες (evidence-based medicine). Για την ακρίβεια, δε νοείται αποτελεσματικό σύστημα υγείας σήμερα δίχως την αξιοποίηση ηλεκτρονικών εφαρμογών και εργαλείων. Η πρωτοφανής αποτυχία εισαγωγής ψηφιοποίησης στην ιατρική υπηρεσία είναι από τις πιο μεγάλες πληγές του εθνικού συστήματος υγείας. Εκατομμύρια δαπανώνται κάθε μέρα σε χαρτί, φιλμ, εργατοώρες, σκουριασμένα μηχανήματα και γραφειοκρατία. Σε μια εποχή που η πληροφορική παρέχει εκπληκτικές δυνατότητες, τα ελληνικά νοσοκομεία εκδίδουν ακόμα χειρόγραφα τιμολόγια, χειρόγραφες ιατρικές γνωματεύσεις και δεν έχουν δυνατότητες μετάδοσης δεδομένων ούτε καν σε ήδη δικτυωμένους υπολογιστές. 
Στην Ευρώπη έχουν ήδη υιοθετήσει εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας, που μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρότυπα στο σχεδιασμό μιας εθνικής πολιτικής στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας. Για παράδειγμα, στην Εσθονία -τη χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων- με μία ηλεκτρονική ταυτότητα, με μια κάρτα, υπάρχει πλήρης πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο. Στην Ελλάδα επιχειρήθηκε με αστείες δικαιολογίες να αναπτυχθούν "ελληνικές" εφαρμογές. Δισεκατομμύρια σπαταλήθηκαν σε εφαρμογές που είτε είναι ατελείς είτε παραδοθήκαν απαρχαιωμένες είτε παρουσιάζουν προβλήματα διαλειτουργικότητας. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα: ο ΕΟΠΠΥ ανέπτυξε πλατφόρμα συνταγογράφησης ανταγωνιστική προς αυτή της ΗΔΙΚΑ. Το θέμα, βεβαίως, δεν είναι μόνο οικονομικό. Εάν οι δύο πλατφόρμες ήταν συμβατές μεταξύ τους, θα μπορούσε να γίνει έλεγχος και των γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων. Θα μπορούσε, επίσης, να γίνει εκμετάλλευση των συγκεντρωτικών δεδομένων τόσο για καλύτερη τιμολόγηση των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων όσο και λελογισμένη εκμετάλλευση για πραγματοποίηση ερευνών, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να μάθουμε και εμείς να αλλάζουμε, εάν επιθυμούμε να επιβιώσουμε."

Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 4190397127276545254

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item