Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2018 σε τρεις ελληνικές οργανώσεις

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις "Κιβωτός του Κόσμου" και "HOPEgenesis" και...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις "Κιβωτός του Κόσμου" και "HOPEgenesis" και η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση "Άνεμος Ανανέωσης" ήταν οι νικητές από την Ελλάδα του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη 2018, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα παρουσία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπροέδρου του ΕΚ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη και της ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Ελιζας Βόζεμπεργκ και υπό το συντονισμό του Εκπροσώπου Τύπου του Γραφείου κ. Κώστα Τσουτσοπλίδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η χώρα μας δικαιούται βάσει του κανονισμού δύο βραβεία, τιμήθηκε ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τρία βραβεία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. 

Με δεδομένο ότι το Κοινοβούλιο απονέμει κάθε χρόνο 50 βραβεία σε πολίτες, σωματεία ή οργανώσεις για τη δράση τους στο πλαίσιο καινοτόμων πρωτοβουλιών και συμμετοχών που προάγουν τις θεμελιώδεις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, το γεγονός ότι η χώρα μας έχει και φέτος τρεις εκπροσώπους στο σύνολο των νικητών, αναδεικνύει το άλλο "πρόσωπο" της Ελλάδας, εκείνο της κοινωνίας των πολιτών που ανθίσταται στην κρίση και στην μιζέρια μέσω της προσφοράς και της κοινωνικής ευθύνης. 

Ως προς την τελετή, το λόγο πήρε αρχικά ο κ. Παπαδημούλης ο οποίος αφού αναφέρθηκε στη σημασία του θεσμού των Βραβείων, εξήρε τη δράση της «Κιβωτού», η οποία ήταν η δική του πρόταση στο ΕΚ, τονίζοντας ότι ενώ πριν 20 χρόνια στην καρδιά της προσπάθειας της ήταν τα ασυνόδευτα παιδιά, πλέον η δράση της έχει επεκταθεί και σε άλλα πεδία πάντα όμως με σημείο αναφοράς τα παιδιά. 

Από την πλευρά του ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου αφού ευχαρίστησε από καρδιάς τον κ. Παπαδημούλη για την πρότασή του όπως και το σύνολο του Ευρωκοινοβουλίου, στη συνέχεια έδωσε στους παρευρισκομένους πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δράση της οργάνωσης. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι με το βραβείο αυτό τιμάται ο αγώνας 3000 εθελοντών της Κιβωτού, η οποία πλέον έχει φτάσει να φιλοξενεί 400 παιδιά μόνο στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια επεσήμανε τη δημιουργία υποδομής και στο νησί της Χίου όπου μαζί με τα 60 Ελληνόπουλα φιλοξενούνται και περίπου 200 προσφυγόπουλα, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία τόσο για το νησί όσο και γενικότερα για την ελληνική κοινωνία. Συγκίνηση προκάλεσε και στους παρευρισκομένους και η αναφορά του σε ένα παραμύθι που του χάρισε ένα νεαρό κορίτσι της "Κιβωτού", το δικό της μεγάλο "ευχαριστώ" για όλα όσα έκανε ο πατέρας Αντώνιος και η οργάνωση όταν η ίδια βρέθηκε σε μία πολύ δύσκολη θέση σε μικρή ηλικία. 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Βόζεμπεργκ η οποία δήλωσε τη στήριξή της στην πρόταση του κ. Παπαδημούλη για τη βράβευση της "Κιβωτού του Κόσμου", υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η ίδια ήταν η πρώτη που είχε καλέσει πριν κάποια χρόνια τον πατέρα Αντώνιο στο Στρασβουργο για τη δράση του. Ακολούθως περιγράφοντας τη δράση της ΜΚΟ "HOPEgenesis" που ήταν η δική της πρόταση στην Επιτροπή των Βραβείων, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αρχικά ο στόχος είναι η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας σε ακριτικές περιοχές μέσω της στήριξης γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία οι οποίες είτε ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες είτε δεν δύνανται να ανταποκριθούν οικονομικά στα έξοδα της ιατρικής φροντίδας, των εξετάσεων και των μεταφορών από τη σύλληψη έως και τη γέννηση των παιδιών. 

Πιο αναλυτικός ήταν ο ιδρυτής της οργάνωσης μαιευτήρας-γυναικολόγος κ. Στέφανος Χανδακάς, ο οποίος υπογράμμισε τις τρομακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες των ακριτικών περιοχών, ιδίως των νησιών, στη διαδικασία της κύησης χαρακτηρίζοντας την "HOPEgenesis" ως μία "ομπρέλα ασφαλείας" για αυτές τις γυναίκες. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μέχρι να αναλάβει δράση η οργάνωση, υπήρχαν περιοχές στην Ελλάδα χωρίς γέννηση παιδιών ακόμη και τέσσερα χρόνια με ότι αυτό συνεπάγεται για την υπογεννητικότητα, την τοπική οικονομία ακόμη και τη διατήρηση σχολικών μονάδων. Μάλιστα προκάλεσε αίσθηση η επισήμανσή του ότι για μία εξέταση που δεν υπερβαίνει τα 40 ευρώ για εγκύους από ακριτικό νησί, πολλές φορές το κόστος για τις γυναίκες ακριτικών περιοχών εκτοξεύεται ακόμη και στα 1000 ευρώ με δεδομένα τα λιγότερα δρομολόγια, τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και τα έξοδα διαμονής στην πόλη ή το νησί εξέτασης. Το ευχάριστο πάντως είναι ότι, σύμφωνα με τον κ. Χανδακά, έχουν γεννηθεί μέχρι στιγμής χάρη στη δράση της οργάνωσης 42 παιδιά ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη 80 εγκυμοσύνες. 

Στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού κ. Μίλτος Κύρκος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό μέσω βίντεο λόγω υποχρεώσεών του στο εξωτερικό, τόνισε τη σημασία της προσπάθειας του "Άνεμου Ανανέωσης" στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μέσα από την περίθαλψη, τη στέγη και της διαδικασία ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων. Μία προσπάθεια που είχε να αντιμετωπίσει από την μία τις γνωστές δυσκολίες του επιχειρείν στη χώρα μας κι από την άλλη τις προκαταλήψεις που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία για ανάλογες δράσεις. 

Κλείνοντας, ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος ευχαρίστησε εκ μέρους της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης το Ευρωκοινοβούλιο για τη βράβευση, επισημαίνοντας τη συμβολή της στην γόνιμη επικοινωνία μεταξύ ομάδων με πολιτιστικά και κοινωνικά ενδιαφέροντα και την εποικοδομητική δράση της ως ένας καινοτόμος ξενώνας που στεγάζει 22 εθνότητες με 12 γλώσσες εξελίσσοντάς τη σε ένα παράδειγμα αναθεώρησης μοντέλων κοινωνικών δομών, ανανέωσης μοντέλων εκπαίδευσης και ανάδειξης της καινοτομίας.


Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 299600935902631184

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item