Ελίζα Βόζεμπεργκ: "Η λύση δεν βρίσκεται σε μια Ευρώπη που υψώνει τείχη"
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ Η περιχαράκωση της δημοκρατίας και η διαφύλαξη των αρχών της αλληλεγγύης και της συνε...
http://www.thecolumnist.gr/2018/10/blog-post_19.html
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
Η περιχαράκωση της δημοκρατίας και η διαφύλαξη των αρχών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας είναι το μεγάλο στοίχημα των εξαιρετικά κρίσιμων ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου, όπως υπογραμμίζει η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ στο "The Columnist". Παράλληλα, εκφράζει το σοβαρό προβληματισμό της για τον ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών σε μια περίοδο μάλιστα που οι ισορροπίες εντός της ΕΕ είναι εύθραυστες.
Ως προς το προσφυγικό αναγνωρίζει τα λάθη και τις παραλείψεις εκ μέρους της Ευρώπης, κυρίως ως προς την ταχύτητα αντίδρασης και λήψης αποφάσεων, απορρίπτει κατηγορηματικά της ιδέα της "ευέλικτης αλληλεγγύης" και προκρίνει την πρόσβαση Δήμων και Περιφερειών σε μέρος των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων, που αποτέλεσε και πρότασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ.
Όσον αφορά στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, η κ. Βόζεμπεργκ επισημαίνει ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες επιβάλλεται να συνοδεύονται και από εξίσου δυναμικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης ενώ αναφορικά με τον τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, ως μέλος της αρμόδιας Επιτροπής του Κοινοβουλίου στηλιτεύει την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων του κλάδου τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της ψηφιακής οικονομίας στην ανάπτυξη υποδομών υψηλού επιπέδου.
- Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι οι πλέον κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών, αναμένοντας μία αναμέτρηση ολκής μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που έχουν ως σημείο αναφοράς την Ευρώπη και εκείνων που εναντιώνονται ξεκάθαρα στο ευρωπαϊκό όραμα. Εσείς συμμερίζεστε αυτήν την άποψη και κατά πόσο θεωρείτε εφικτή τη συγκρότηση ενός συμπαγούς ευρωπαϊκού δημοκρατικού μετώπου που θα αντιμάχεται τα μορφώματα του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας;
Ε.Β.: "Οι ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου είναι εξαιρετικά κρίσιμες και πιστεύω ότι θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης.
Το προσφυγικό ζήτημα, η οικονομική κρίση, το Brexit και ορισμένες εγγενείς αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, έχουν δημιουργήσει εύθραυστες ισορροπίες και μεγάλη αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα της Ένωσης.
Το μεγάλο στοίχημα, για όσους πιστεύουμε στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, είναι η περιχαράκωση της δημοκρατίας, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ΕΕ και η διαφύλαξη των αρχών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.
Εάν ενισχυθούν επικίνδυνα ο λαϊκισμός, ο ευρωσκεπτικισμός και οι ακραίες φωνές, το μέλλον της Ένωσης διαγράφεται δυσοίωνο.
Η Ευρώπη έχει να κερδίσει πολλά από ένα δημοκρατικό μέτωπο αρχών και αξιών, που θα της εξασφαλίσει ρόλο πρωταγωνιστή στο διεθνές προσκήνιο, ενώ αντίθετα θα γυρίσει πολλά χρόνια πίσω, εάν επικρατήσουν οι φωνές του εθνολαϊκισμού και του απομονωτισμού.
Ακόμη και όσοι είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην ΕΕ, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η ευρωπαϊκή κυριαρχία πηγάζει από την εθνική κυριαρχία και δεν την αντικαθιστά."
Ακόμη και όσοι είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην ΕΕ, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η ευρωπαϊκή κυριαρχία πηγάζει από την εθνική κυριαρχία και δεν την αντικαθιστά."
- Από την άλλη δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν την ευρωπαϊκή Χριστιανοδημοκρατία ότι συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη αυτών των αναχρονιστικών δυνάμεων με τα κεφαλαιώδους σημασίας λάθη της στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και στο προσφυγικό, συνεχίζοντας μάλιστα να περιλαμβάνει στους κόλπους του ΕΛΚ τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν. Ποια είναι η δική σας απάντηση;
Ε.Β. "Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη έκανε λάθη στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, ιδίως με τη σκληρή λιτότητα που επέβαλε στις χώρες του Νότου, επιδεινώνοντας την ήδη δυσχερή οικονομική τους κατάσταση.
Το ίδιο συνέβη με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς η Ευρώπη επέδειξε αργά αντανακλαστικά, έλλειψη αποφασιστικότητας και απροθυμία επιβολής αυστηρών κυρώσεων εις βάρος των κρατών μελών, που φάνηκαν απρόθυμα να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί.
Όμως για τους ανωτέρω λανθασμένους χειρισμούς, την ευθύνη δεν φέρει μόνο μία, αλλά περισσότερες πολιτικές ομάδες.
Σε ό, τι αφορά στον Ορμπάν, να μην ξεχνάμε ότι με την ψήφο ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αποφασίστηκε πριν ένα μήνα στο Ευρωκοινοβούλιο η ενεργοποίηση του άρθρου 7 περί επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων."
- Πόσο ανησυχητική είναι η κρίση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, ύστερα μάλιστα και από την πρόσφατη συνάντηση Σαλβίνι-Λεπέν όπου επιβεβαιώθηκε η συμμαχία τους εναντίον της ΕΕ;
Ε.Β.: "Η κρίση στις σχέσεις Ρώμης – Βρυξελλών προκαλεί εύλογη ανησυχία και έντονο προβληματισμό, όχι μόνο γιατί η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και γιατί εκδηλώνεται σε μία δύσκολη συγκυρία για την ΕΕ, την ώρα που προσπαθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, του προσφυγικού προβλήματος και του BREXIT.
Οι σοβαρές ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ιταλικό προϋπολογισμό και η ανυποχώρητη στάση των Σαλβίνι και Ντι Μάγιο έχουν ως αποτέλεσμα να έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους ένας επικίνδυνος πολιτικός ανταγωνισμός με απρόβλεπτες συνέπειες για τις ούτως ή άλλως εύθραυστες ισορροπίες, που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό της ΕΕ."
- Σε πρόσφατη παρέμβασή σας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αναφερθήκατε στην ανάγκη ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων δήμων και περιφερειών που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες με σκοπό την αναβάθμιση της συνεργασίας ΕΕ και τοπικών αρχών σε χώρες όπως η Ελλάδα. Ποιος προβλέπεται να είναι ο ρόλος των εθνικών κυβερνήσεων σε αυτή τη διαδικασία και πώς μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα κακοδιαχείρισης;
Ε.Β.: "Με την παρέμβασή μου τόνισα την ανάγκη ενίσχυσης Δήμων και Περιφερειών, που πλήττονται από το προσφυγικό, προκειμένου να μπορούν να ενεργούν αυτόνομα σε θέματα υποδοχής και φροντίδας προσφύγων, με στόχο να περιοριστούν οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, που δυσχεραίνουν τη διαχείριση του προβλήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησα να εξεταστεί η δυνατότητα πρόσβασης Δήμων και Περιφερειών σε μέρος των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε συνάρτηση πάντοτε με τον εθνικό σχεδιασμό των κρατών μελών, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων διαφάνειας και να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυσαρμονία κατά τη διαχείριση του προσφυγικού.
Σε κάθε περίπτωση, το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα μείζονος σημασίας για τη χώρα μας, γι’ αυτό και έχω καταθέσει πληθώρα σχετικών ερωτήσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πιο πρόσφατη την κατεπείγουσα ερώτησή μου με θέμα την ανησυχητική αύξηση των παράνομων διελεύσεων από την περιοχή του Έβρου."
- Η "ευέλικτη αλληλεγγύη" που προκρίνεται το τελευταίο διάστημα από πολλές πλευρές ως λύση για τις χώρες που αρνούνται να συμμορφωθούν με τις κοινές αποφάσεις της ΕΕ στο προσφυγικό, δεν νομιμοποιεί ουσιαστικά το ρήγμα μεταξύ των κρατών-μελών;
E.B.: "Οι θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της συνεργασίας δεν μπορούν να είναι περισσότερο ή λιγότερο ευέλικτες.
Η συμμετοχή σε μία διακρατική ένωση δεν συνοδεύεται μόνο από δικαιώματα, αλλά και από υποχρεώσεις και κάθε κράτος μέλος οφείλει να αναλαμβάνει το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί.
Η Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής έχει ήδη σηκώσει τεράστιο βάρος και μάλιστα σε μια περίοδο, κατά την οποία βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου, το ίδιο οφείλουν να πράξουν και οι ευρωπαίοι εταίροι της!"
- Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) για τη βία κατά των γυναικών, ο μέσος όρος των γυναικών στην Ευρώπη που έχουν υποστεί σωματική ή και σεξουαλική βία από σύντροφο ή και μη από την ηλικία των 15 ετών είναι 33%. Αξίζει να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στη Δανία και στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι 52% και 25% αντίστοιχα. Σε ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες έχει προβεί το ΕΚ για την αντιμετώπιση του φαινομένου και ποια είναι η θέση σας ως ευρωβουλευτής και ως γυναίκα απέναντι σε κινήματα όπως το #MeToo;
Ε.Β.: "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται σταθερά ενάντια στη βία κατά των γυναικών και υπενθυμίζει επανειλημμένα την επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου.
Η προσχώρηση της Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2017 στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης, το πιο ολοκληρωμένο νομικά δεσμευτικό κείμενο για την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, υπήρξε αποτέλεσμα σημαντικών προσπαθειών από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Με διαδοχικά νομοθετικά ψηφίσματα ασκήσαμε ισχυρές πολιτικές πιέσεις, ζητώντας ακόμα και νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία με δεσμευτικά μέτρα προστασίας των γυναικών από τη βία.
Στις Επιτροπές Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων που συμμετέχω, αναδείξαμε τις νέες αναδυόμενες μορφές βίας στο σύγχρονο κόσμο, όπως τη σεξουαλική κακοποίηση γυναικών μέσω διαδικτύου και λάβαμε ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες γυναικών, όπως ανήλικα κορίτσια, γυναίκες πρόσφυγες και γυναίκες με αναπηρίες.
Με αφορμή την παγκόσμια εκστρατεία των γυναικών #MeToo, που περιλαμβάνει προσωπικές αναφορές σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, πήρα θέση κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τον Οκτώβριο του 2017.
Συγκεκριμένα, μίλησα για νοσηρό φαινόμενο που διαιωνίζεται από χαλαρές συνειδήσεις και διαχρονικά στερεότυπα σε βάρος των γυναικών. Για το λόγο αυτό, δεν αρκούν μόνο οι νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά σημαντικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν και οι παγκόσμιες εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που θα οδηγήσουν στην αλλαγή νοοτροπίας ανδρών και γυναικών μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης."
- Πρόσφατα βρέθηκε δολοφονημένη η δημοσιογράφος Βικτόρια Μαρίνοβα από τη Βουλγαρία, η τρίτη μέσα σε ένα χρόνο μετά την Μαλτέζα Ντάφνι Γκαλιζία και τον Σλοβάκο Γιαν Κούτσιακ. Όλοι τους ερευνούσαν υποθέσεις διαφθοράς. Ποια είναι η απάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε καίριες προκλήσεις όπως η προστασία των δημοσιογράφων και η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου εν γένει;
Ε.Β.: "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις δολοφονίες Ευρωπαίων δημοσιογράφων, όπως της Μαλτέζας Daphne Galizia, η οποία ερευνούσε το σκάνδαλο των "Panama Papers", του Σλοβάκου δημοσιογράφου Ján Kuciak και της μνηστής του, καθώς και της 30χρονης δημοσιογράφου από τη Βουλγαρία, Βικτόρια Μαρίνοβα, που πραγματοποιούσε έρευνα για υπόθεση διαφθοράς στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Στο πλαίσιο αυτό, από τον Οκτώβριο του 2017 έχουν ξεκινήσει συζητήσεις στην Ολομέλεια του Σώματος τόσο για την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου, όσο και για την προστασία των ερευνητών δημοσιογράφων.
Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2018 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθετήσαμε κοινή πρόταση ψηφίσματος από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, στην οποία ζητάμε την καλύτερη προστασία δημοσιογράφων, bloggers και πληροφοριοδοτών, που συχνά αντιμετωπίζουν αγωγές με σκοπό τη λογοκρισία.
Επίσης, ζητήσαμε τη βελτίωση της νομοθεσίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποστηρίζοντας παράλληλα τη δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος χρηματοδοτικής βοήθειας για τη στήριξη της ανεξάρτητης ερευνητικής δημοσιογραφίας."
- Με ποιο τρόπο θα μπορούσε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί εποικοδομητικά τις ψηφιακές τεχνολογίες και την καινοτομία για την ανάπτυξη υποδομών υψηλού επιπέδου;
E.B.: "Τον περασμένο Μάιο ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κατάταξη των κρατών-μελών της ΕΕ με βάση τον ετήσιο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) και η Ελλάδα κατετάγη στην 27η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες.
Με αφορμή αυτές τις απογοητευτικές επιδόσεις, αξίζει να παραδειγματιστούμε από καλές πρακτικές άλλων χωρών, οι οποίες σημείωσαν άλματα προόδου σε αυτόν τον τομέα, όπως η Εσθονία.
Μία μικρή χώρα, στην οποία το ήμισυ του πληθυσμού όταν ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης δεν διέθετε ούτε απλή τηλεφωνική γραμμή, κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να εξελιχθεί σε παγκόσμιο πρωταθλητή στην τεχνολογία.
Η Εσθονία το 2007 έγινε η πρώτη χώρα που διοργάνωσε ψηφοφορία μέσω διαδικτύου σε γενικές εκλογές, οι ευρυζωνικές της ταχύτητες είναι από τις πιο υψηλές στον κόσμο και κατέχει το ρεκόρ για τη δημιουργία εταιρειών startups.
Η συνταγή της επιτυχίας αυτού του μικρού κράτους της Βαλτικής ήταν ένα απλουστευμένο φορολογικό σύστημα, ελεύθερο εμπόριο, φιλοεπενδυτική πολιτική, σταθερό νόμισμα, ταχεία ίδρυση νέων επιχειρήσεων και ιδιωτικοποιήσεις.
Όταν και στη χώρα μας υπάρξει η ανάλογη πολιτική βούληση για να πράξουμε τα αυτονόητα, τότε η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και οι υποδομές υψηλού επιπέδου θα πάψουν να αποτελούν ευχολόγιο και θα γίνουν επιτέλους πράξη."
Η Ελλάδα οφείλει να παραδειγματιστεί από χώρες όπως η Εσθονία στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας, σύμφωνα με την Ελίζα Βόζεμπεργκ. |
- Ως μέλος της Επιτροπής Τουρισμού του Κοινοβουλίου πώς πιστεύετε ότι μπορεί η χώρα μας να αναβαθμίσει το brand name της και ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτήν την προσπάθεια;
Ε.Β.: "Το brand name της Ελλάδας στο χώρο του τουρισμού είναι πολύ ισχυρό, όμως το πρόβλημα έγκειται στην υπερφορολόγηση του τουριστικού μας προϊόντος, που πλήττει καίρια τόσο την ανταγωνιστικότητα όσο και τα τουριστικά έσοδα.
Ενδεικτικά σημειώνω ότι κατά την τελευταία τριετία αυξήθηκε ο ΦΠΑ διαμονής από 6,5% σε 13%, ο ΦΠΑ εστίασης από 13% σε 24%, ο ΦΠΑ στις επιβατικές μεταφορές από 8% σε 24%, η φορολογία επί των κερδών των τουριστικών επιχειρήσεων από 26% σε 29%, ενώ παράλληλα επεβλήθη νέο τέλος διαμονής στα τουριστικά καταλύματα.
Πώς να αναβαθμιστεί ο τουρισμός μας με τέτοια φοροεπιδρομή;
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση τόσο των αφίξεων όσο και των τουριστικών εσόδων είναι ένα πιο ελκυστικό τουριστικό πακέτο, που μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από φοροελαφρύνσεις.
Η ΕΕ από την πλευρά της είναι σε θέση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο με μια σειρά σχετικών προγραμμάτων, η υλοποίηση των οποίων όμως προϋποθέτει, όπως κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία, αλλαγή κλίματος στην αγορά και πιο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον."
- Κλείνοντας, πόσο αισιόδοξη είστε για το μέλλον της Ευρώπης, με δεδομένο μάλιστα ότι ακόμη και σήμερα για πολλούς νέους ειδικά στο Νότο η έννοια αυτή συνίσταται σε έναν ακόμη αδιάφορο, αν όχι εχθρικό, γραφειοκρατικό οργανισμό;
Ε.Β.: "Η ενωμένη Ευρώπη διέρχεται μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, καθώς για πρώτη φορά αμφισβητείται το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενώ λανθασμένοι χειρισμοί τροφοδοτούν τον εθνολαϊκισμό, πυροδοτώντας κρούσματα εσωστρέφειας και εθνικών ανταγωνισμών στους κόλπους της ΕΕ. Ακόμη πιο επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι νέοι στις χώρες του Νότου, που δοκιμάστηκαν πιο σκληρά από την οικονομική και την προσφυγική κρίση.
Όμως η λύση δεν βρίσκεται σε μια Ευρώπη που υψώνει τείχη και μας γυρνά πίσω σε εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε.
Η απάντηση πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική με μια Ευρώπη αξιών, με θεσμική εμβάθυνση, προσήλωση στα δημοκρατικά ιδεώδη και κοινή στρατηγική απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Μία Ευρώπη συνοχής και αλληλεγγύης, που θα αμβλύνει ιστορικές, ιδεολογικές και οικονομικές διαφορές και θα ξαναβρεί το χαμένο της προσανατολισμό."