Εύα Καϊλή: "Πρώτο βήμα είναι η στρατηγική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ Ως το πρώτο βήμα προς ένα διψήφιο ποσοστό για το Κίνημα Αλλαγής χαρακτηρίζει η υποψήφια ε...

Eva Kaili - thecolumnist.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Ως το πρώτο βήμα προς ένα διψήφιο ποσοστό για το Κίνημα Αλλαγής χαρακτηρίζει η υποψήφια ευρωβουλευτής κ. Εύα Καϊλή τις προσεχείς ευρωεκλογές, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "The Columnist", τονίζοντας ότι απώτερος στόχος είναι η αποκατάσταση της προοδευτικής δημοκρατικής κυβερνητικής επιλογής. Ταυτόχρονα, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τις σαφείς διαφορές που χωρίζουν το Κίνημα τόσο από το "σταλινικού τύπου" κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τον παραδοσιακό ιδεολογικό αντίπαλο, τη ΝΔ. 

Παράλληλα, ως επικεφαλής της Επιτροπής για το Μέλλον αναλύει τις ενέργειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης των fake news ενώ με την ιδιότητα της κεντρικής εισηγήτριας του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων επεξηγεί τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει το νέο πρόγραμμα Horizon για τις starts-up και τις καινοτόμες επιχειρήσεις. 

Τέλος, σημειώνει τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που αναδεικνύονται μέσα από την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση στέλνοντας το δικό της μήνυμα προς τη νέα γενιά. 

- Τι διακυβεύεται στην αναμέτρηση της 26ης Μαΐου και πού τοποθετείτε τον εκλογικό πήχη για το Κίνημα Αλλαγής; 

Ε.Κ.: "Με την ολοκλήρωση και του Συνεδρίου ο πήχης έχει μπει ήδη ψηλά. Στόχος μας είναι η σταδιακή επαναφορά της Δημοκρατικής Παράταξης σε ποσοστά που θα μας επιτρέψουν να είμαστε ο καταλύτης της επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη, τη θεσμική βεβαιότητα και την εθνική αξιοπρέπεια. 
Η κοινωνία αντιλαμβάνεται πλέον το ξεκάθαρο πολιτικό μας στίγμα και αρχίζει να μας εμπιστεύεται σταδιακά μετά την αποτυχία της νέας Δεξιάς του ΣΥΡΙΖΑ να λεηλατήσει και να εξαπατήσει ως fake προοδευτικός. Οι Ευρωεκλογές είναι το πρώτο βήμα προς ένα διψήφιο ποσοστό. Το δεύτερο βήμα, οι εθνικές εκλογές, είναι η μητέρα των μαχών καθώς στόχος μας δεν είναι μόνο η επαναφορά μας στον πολιτικό χάρτη αλλά και η ενίσχυση των πολιτικών που θα ξανακάνουν την Ελλάδα δυνατή στηρίζοντας την μεσαία τάξη και την ελληνική οικογένεια."

- Η Φώφη Γεννηματά ζητά ψήφο Αλλαγής για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ποιο είναι το περιεχόμενό του; 

Ε.Κ.: "Έχουμε διακριτή πολιτική υπόσταση τόσο με τη ΝΔ όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της Προοδευτικής Δημοκρατικής κυβερνητικής επιλογής. Η Δεξιά μιλάει για ατομικισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαν σημείο αναφοράς τον διχασμό της τάξης. Για εμάς ο κεντρικός πυρήνας αναφοράς είναι η οικογένεια. Για τη δογματική Δεξιά η αγορά είναι αυτοσκοπός. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εχθρός και λάφυρο. Για εμάς η αγορά είναι μηχανισμός που παράγει πλούτο και πρέπει να λειτουργεί χωρίς τριβές και χωρίς προβλήματα για να δημιουργεί ανάπτυξη και καλές θέσεις εργασίας. 
Για τη Δεξιά η ανισότητα είναι φυσική κατάσταση και δεν ενδιαφέρεται. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκλογική λίστα κοινωνικής ομηρίας των πολιτών που τους συντηρεί διασωληνωμένους στην εντατική του επιδόματος, οπότε έχει συμφέρον να την διογκώνει. Για εμάς η ανισότητα και η φτώχεια είναι εχθρός και τον αντιμετωπίζουμε με στρατηγικές επιτάχυνσης της κοινωνικής κινητικότητας. Η πατρίδα για τη Δεξιά είναι σύνθημα εσωκομματικής συσπείρωσης. Για το ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδεολογικός αντίπαλος. 
Για εμάς πατρίδα είναι η κοινή ταυτότητα, το σημείο αναφοράς που ενώνει τους Έλληνες. Αυτό είναι το στίγμα μας. Απλά, ξεκάθαρα, αληθινά και σταράτα."

- Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για την ανάγκη σύμπραξης των προοδευτικών δυνάμεων ενόψει τόσο των ευρωεκλογών όσο και των βουλευτικών εκλογών. Για ποιο λόγο το Κίνημα Αλλαγής απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο, από τη στιγμή μάλιστα που η Σοσιαλδημοκρατία με την Αριστερά θεωρούνται όμοροι πολιτικοί χώροι; 

Ε.Κ.: "Θεωρούμε κι εμείς ότι ο προοδευτικός χώρος πρέπει να αποκατασταθεί στην Ελλάδα και να αποκτήσει τον ηγεμονικό ρόλο που του αξίζει. Πρώτο βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση είναι η πολιτική αποκατάσταση μας, με την στρατηγική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα αντιδραστικό κόμμα σταλινικού τύπου που φτωχοποιεί τη μεσαία τάξη, ώστε να κρατήσει τους πολίτες διασωληνωμένους με επιδόματα και να ελέγξει τη δικαστική εξουσία και τα ΜΜΕ. Είναι ολοκληρωτικού χαρακτήρα «τύπου Μαδούρο». Η ΝΔ παραμένει παραδοσιακός ιδεολογικός μας αντίπαλος."

- Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις αυτής της αναμέτρησης είναι οι ψευδείς ειδήσεις και η παραπληροφόρηση. Πόσο θωρακισμένη είναι η ΕΕ απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους; 

Ε.Κ.: "Τα τελευταία χρόνια έχω λάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθότι αναγνωρίζω τον κίνδυνο των fake news αλλά και του να παραδώσουμε τον έλεγχο του τι κατεβαίνει ή λογοκρίνεται στις πλατφόρμες. Έτσι, ως επικεφαλής της Επιτροπής για το Μέλλον, συνέβαλα στην ίδρυση του European Science and Media Hub, ενός οργανισμού, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που λειτουργεί ως έγκυρο κέντρο πληροφόρησης, δικτύωσης και εκπαίδευσης στον ευρύ τομέα της δημοσιογραφίας δίνοντας πληροφορίες και επιλογές. 
Πέραν αυτού, με σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις μου, επεδίωξα την επίλυση του προβλήματος των fake news προωθώντας έξυπνες λύσεις, αντί της διαγραφής περιεχομένου και λογοκρισίας, αποτρέποντας την εκχώρηση παραπάνω αρμοδιοτήτων στα κοινωνικά δίκτυα."

Eva Kaili 2 - thecolumnist.gr
Με το Crowdfunding άνοιξαν τεράστιες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις που πλέον δεν είναι απομονωμένες, επισημαίνει η κ. Καϊλή
- Σε ποια πεδία ανοίγονται ευκαιρίες για τη νεανική επιχειρηματικότητα και τις starts-up στη χώρα μας με το πρόγραμμα InvestEU; 

Ε.Κ.: "Σας ευχαριστώ για την ερώτηση αυτή, καθώς τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι εκθετικές τεχνολογίες της Τέταρτης Βιομηχανική Επανάστασης είναι το κύριο σημείο της δουλειάς μας. Αρχικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) όπου είχα τη τιμή να είμαι η κεντρική εισηγήτρια του νομοσχεδίου για την Επιτροπή Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταφέραμε με τις τροπολογίες μας να φέρουμε την Ελλάδα στη πρώτη θέση απορρόφησης κεφαλαίων. Τo πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του 2020 και έχει διαθέσιμα περίπου 450 δις ευρώ για υποδομές, καινοτομία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και startups. Το InvestEU είναι η διάδοχη κατάσταση του EFSI για τη περίοδο από το 2021 ως το 2027 που θα μεταφέρει περίπου 670 δις. 
Κάθε επιχείρηση που θέλει να αναπτυχθεί, κάθε startup που θέλει να μεγαλώσει, με οποιοδήποτε τεχνολογικό προϊόν, μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στα εργαλεία του EIF και να χρηματοδοτηθεί. Πέρα από αυτό όμως υπάρχει το νέο πρόγραμμα Horizon που μπαίνει σε εφαρμογή από το 2021 όπου θα διαθέσει 100 δις σε καινοτόμες επιχειρήσεις, startups και R&D. Επιπλέον εγκρίθηκαν 10 δις στο πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη. Τα προγράμματα της ΕΕ, αλλά και το άνοιγμα της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, που δίνει για τις ελληνικές επιχειρήσεις πρόσβαση στις χρηματαγορές των άλλων κρατών-μελών, με παραδοσιακά εργαλεία αλλά και εργαλεία Fintech, όπως για παράδειγμα το Crowdfunding, το νομοσχέδιο του οποίου, επίσης, εισηγηθήκαμε στην ΕΕ. Ανοίξαμε τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις που πλέον δεν είναι απομονωμένες ή εγκλωβισμένες από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία της χώρας. Είμαι στη διάθεση όποιου χρειάζεται πληροφορίες για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που δημιουργήσαμε."

- Ποιες προκλήσεις αναμένετε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη στους τομείς των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής οικονομίας στην επόμενη πενταετία και ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον; 

Ε.Κ.: "Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση μας εντάσσει σε μία περίοδο όπου η έννοια της οικονομικής μεγέθυνσης μοιάζει με εκθετική συνάρτηση. Αναμένουμε ότι όταν τα παραγωγικά μοντέλα ενσωματώσουν τεχνολογικά στοιχεία των data analytics, AI, machine learning, blockchain θα δημιουργηθούν υποδομές στη βάση του internet of things που αποτελεί το υπόβαθρο δικτύων καινοτομίας όπως των smart cities και smart farming. Όλη η ένταση χρηματοδότησης και χρηματοδοτικών εξασφαλίσεων της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατευθύνονται προς αυτές τις τεχνολογίες. Η Ευρώπη, πιστεύουμε ότι θα είναι ο δυνατότερος παγκόσμιος παίκτης τα επόμενα χρόνια. Η πρόκληση είναι ωστόσο να επιταχύνουμε την υιοθέτηση των τεχνολογιών αυτών στα επιχειρηματικά μοντέλα όλων. Αυτές οι τεχνολογίες δεν αφορούν μία μικρή ομάδα επιχειρήσεων. Απευθύνονται σε όλες τις επιχειρήσεις και σε κάθε τομέα παραγωγής και υπηρεσιών. 
Αν μέσα στην επόμενη επταετία δεν γίνει δραστικός μετασχηματισμός των επιχειρηματικών μοντέλων μας, τότε όλες οι επιχειρήσεις δεν θα περιοριστούν μόνο σε απώλεια ροής κεφαλαίων, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά σε ολοκληρωτική έξοδό τους από την αγορά με ολέθριες συνέπειες και για τις θέσεις εργασίας και για την ανταγωνιστικότητα της χώρας."

- Είστε μια πολιτικός με σημαντική απήχηση στους νέους ανθρώπους. Ποιο μήνυμα τους στέλνετε ενόψει ευρωεκλογών; 

Ε.Κ.: "Δεν έχω κανένα κομματικό μήνυμα για τους νέους ανθρώπους. Έχω όμως ένα μήνυμα να μεταφέρω που προκύπτει από την εμπειρία μου κατά τη πρώτη θητεία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: ανεξάρτητα από την ηλικία μας, ανεξάρτητα από τη χώρα που καταγόμαστε και τα προβλήματά της, δεν μπορεί κανένας να μας αγνοήσει ή να ανακόψει τις προτεραιότητές μας όταν για αυτές έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά και έχουμε μία αποφασιστική στρατηγική διαπραγμάτευσης. Αποφασιστικότητα, επιμονή και συστηματική δουλειά. Αν κάνουμε αυτό που πρέπει δεν χρειαζόμαστε κανένα σωτήρα και κανένα πολιτικό. Αυτό είναι το μήνυμά μου."


Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 453288370610173788

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item