"Μαμά..."

ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΝΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ  Θυμάμαι τη μαμά μου να στέκεται υπομονετικά δίπλα μου, καθώς μου μάθαινε την αλφαβήτα. Να κάνει αστείες φω...


ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΝΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ 

Θυμάμαι τη μαμά μου να στέκεται υπομονετικά δίπλα μου, καθώς μου μάθαινε την αλφαβήτα. Να κάνει αστείες φωνούλες για να φάω αυτή την τελευταία μπουκιά που αρνιόμουν πεισματικά. Να μου διαβάζει για χιλιοστή φορά ‘’τον Πήτερ Πάν’’, γιατί μόνο αυτό το παραμύθι με ηρεμούσε πριν κοιμηθώ.. Ήξερε, εξάλλου, ότι όσο φοβισμένη κι αν ένιωθα εκείνη τη στιγμή από τις παράξενες σκιές στον τοίχο ,η προοπτική ότι θα κλείσω τα μάτια και θα βρεθώ στη ‘’Χώρα του Ποτέ’’ ήταν το μόνο που μπορούσε να με γαληνέψει. Μεγαλώνοντας, οι φόβοι για το σκοτάδι και τα τέρατα της ντουλάπας αντικαταστάθηκαν από τον φόβο για το αν θα κάνω φίλους, αν θα πραγματοποιήσω τα όνειρα μου, πώς θα είναι η ζωή μου. Κι εκεί δίπλα μου, να μου θυμίζει πως καθένας μας είναι ξεχωριστός κι αγαπιέται γι΄ αυτό που είναι.. πως τα όνειρα βγαίνουν αληθινά όταν τα πιστέψουμε. Κι όταν καβγαδίζαμε γιατί "ήταν υπερπροστατευτική, με καταπίεζε, δε με καταλάβαινε’", συνήθως απαντούσε στωικά μ' ένα ‘"όταν θα μεγαλώσεις και θα γίνεις μάνα, θα με καταλάβεις’".

Και μεγάλωσα. Κι έγινα κι εγώ μαμά. Και κατάλαβα. Κατάλαβα ότι μάνα δεν είσαι  απαραίτητα γιατί γέννησες, ή γιατί θήλασες. Μαμά είσαι γιατί ξενυχτάς, πονάς, νοιάζεσαι μ’ έναν τρόπο αδιάκοπο και γλυκά βασανιστικό. Γιατί παρά τα όσα κάνεις υπάρχουν στιγμές που νιώθεις λίγη και ανεπαρκής κι αποφασισμένη να τα κάνεις όλα αύριο καλύτερα. Γιατί όπως έλεγε κι η Elizabeth Stone, όταν γίνεσαι μαμά, "αποφασίζεις ν’ αφήσεις την καρδιά σου να κυκλοφορεί έξω από το σώμα σου για πάντα’".

(Αφιερωμένο στις μανούλες που γέννησαν κι εκείνες που ανέθρεψαν. Σ΄ εκείνες που θήλασαν και σ΄ εκείνες που δεν θήλασαν. Σ΄ εκείνες που υπέβαλλαν τον εαυτό τους σε δεκάδες εξωσωματικές και σ΄ εκείνες που δεν το είχαν σχεδιάσει αλλά το λάτρεψαν από τον πρώτο χτύπο. Εκείνες που το έχασαν πρόωρα αλλά το μεγαλώνουν κάθε μέρα στην καρδιά και το μυαλό τους μέχρι να το ‘’συναντήσουν’’. Είστε όλες ηρωίδες).

Άννα Ευσταθίου

Related

What's hot? 727069763170051136

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item