Γιάννης Δάλμας: "Θα υπερασπιστώ τα συμφέροντα των πολλών σε Ελλάδα και Ευρώπη"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ  Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το Κίνημα ...

Yiannis Dalmas - thecolumnist.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ 

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το Κίνημα Αλλαγής αλλά και τους όρους που εμπεριέχει το νέο κοινωνικό συμβόλαιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την Ελλάδα και την Ευρώπη αναλύει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ και σύμβουλος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Γιάννης Δάλμας σε συνέντευξή του στο "The Columnist". Παράλληλα, αναφέρεται στην ευθύνη της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς να ξανασυναντηθεί με την κοινωνική βάση της μέσω ριζικών και ταυτόχρονα εφαρμόσιμων λύσεων όπως το νέο Ευρωπαϊκό New Deal, υπογραμμίζει το ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας ενώ δίνει το δικό του μήνυμα στους νέους για τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία της 26ης Μαΐου.

-  Έχετε υπηρετήσει την πολιτική από διάφορες θέσεις, όμως στις 26 Μαΐου είναι η πρώτη φορά που είστε υποψήφιος. Γιατί ειδικά σε αυτές τις ευρωεκλογές με το Κίνημα Αλλαγής;

Γ.Δ.: "Πράγματι είναι η πρώτη φορά που είμαι υποψήφιος. Οι θέσεις ευθύνης στις οποίες υπηρέτησα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στο χώρο της κυβερνητικής μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς, καθώς και η γέννηση του γιου μου πριν λίγους μήνες, με έκαναν να θέλω να δραστηριοποιηθώ ακόμη περισσότερο για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα των πολλών, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Είμαι υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής, γιατί ιστορικά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποτελεί τη βάση του ΚΙΝΑΛ, έχει υπάρξει η μεγαλύτερη κυβερνητική μεταρρυθμιστική δύναμη. Αυτός ο χώρος δημιούργησε το κράτος πρόνοιας, αυτός χειραφέτησε πολιτικά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και αυτός εκσυγχρόνισε θεσμούς. Είναι αυτός ο χώρος που καλείται να διαχειριστεί, προς όφελος των κοινωνικά και πολιτικά αδύναμων, τα μεγάλα ζητήματα του 21ου αιώνα, όπως τις αυξανόμενες ανισότητες, το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, την κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, τις διακρίσεις που έχουν σχέση με το φύλο, με τις πολιτισμικές καταβολές και με τις σεξουαλικές προτιμήσεις και την προστασία της δημοκρατίας, της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων."

- Τί διαφορετικό μπορεί να περιμένει η χώρα μας από μία Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Φρανς Τίμερμανς;

Γ.Δ.: "Έχω προσωπική άποψη για το Φρανς Τίμερμανς. Έχω συνεργαστεί μαζί του τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και στο Κοινωνικό Δίκτυο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) και τον έχω ζήσει ως Α’ Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι ένας προοδευτικός και κοινωνικά ευαίσθητος άνθρωπος που δεν ξεχνάει ποτέ τις κοινωνικές και ταξικές του καταβολές. Μιλάει με υπερηφάνεια για τον πατέρα του που ήταν ανθρακωρύχος και αναφέρεται σε κάθε ομιλία του στο πόσο του στοίχισε που δικαιούταν μόνο μία μέρα άδεια πατρότητας όταν γεννήθηκαν τα παιδιά του. Δεν ξεχνάει επίσης την ανθρώπινη διάσταση της πολιτικής, την οποία βλέπει ως εργαλείο για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των απλών ανθρώπων, των απλών Ευρωπαίων. Δε θεωρεί την πολιτική και την άσκηση της οποιασδήποτε εξουσίας ως αυτοσκοπό, ως καριέρα. Ο Φρανς Τίμερμανς, όπως έχει αποδείξει με την πολιτική του πορεία, θα αγωνιστεί για μια Ευρώπη ίσων ευκαιριών, για μια Ευρώπη για όλους."

- Τί περιλαμβάνει για την Ελλάδα το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που ευαγγελίζονται οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και το Κίνημα Αλλαγής;

Γ.Δ.: "Περισσότεροι από 118,7 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κινδυνεύουν από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, συμπεριλαμβανομένων 26,9% των παιδιών και 17,4% των ηλικιωμένων. Τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι εξίσου ανησυχητικά και δεν συνάδουν με τις ιδρυτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για το σκοπό αυτό εκπονήσαμε ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο κατά της Φτώχειας με στόχο τη μείωση των φτωχών κατά 25 εκατομμύρια μέσα στην επόμενη δεκαετία και κατά 50 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Πιστεύουμε επίσης ότι ένα Ευρωπαϊκό New Deal είναι αναγκαίο για την αναγέννηση της ενιαίας οικονομίας. Μιλάμε για έως και 500 δισεκατομμύρια ευρώ που θα επενδυθούν σε ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, περιβάλλον και κοινωνικές δομές. Ζητάμε να μπει ένα τέλος στην πολιτική λιτότητας, που, μεταξύ άλλων, διέλυσε το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα.
Τόσο το Μανιφέστο του PES, όσο και η Έκθεση για την ευημερία και την ισότητα σε μια βιώσιμη και ριζικά διαφορετική από σήμερα Ευρώπη, στην προετοιμασία των οποίων συμμετείχα, συμπεριλαμβάνουν τις παραπάνω προτάσεις και μπορούν να συσπειρώσουν ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς και των φιλελευθέρων με κοινωνικές ευαισθησίες, με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες και κοινούς στόχους."

- Πολλοί αποδίδουν την άνοδο της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού στην αδυναμία των παραδοσιακών κομμάτων, ιδίως της σοσιαλδημοκρατίας, να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις. Τι απαντάτε σε αυτό;

Γ.Δ.: "Είναι γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι αυτή που ήταν, ούτε ως κοινωνία, ούτε ως οικονομία, ούτε ως συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων. Ο χώρος της μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς οφείλει να συναντηθεί ξανά με την κοινωνική του βάση και να προσφέρει πειστικές απαντήσεις τόσο στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, όσο και στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Οι λύσεις που προτείνουμε είναι ριζοσπαστικές, καινοτόμες και εφαρμόσιμες. Διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη, την αειφόρα ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναγκαία προϋπόθεση για να εφαρμοστούν είναι η αλλαγή πολιτικών συσχετισμών, η οποία μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την 26η Μαΐου."

- Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, όπως είπαμε προηγουμένως, μιλούν για ένα ευρωπαϊκό New Deal ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ την ίδια στιγμή που η Επιτροπή προτείνει δραστικές μειώσεις του προϋπολογισμού σε ΚΑΠ και Ταμείο Συνοχής. Είναι ρεαλιστικός στόχος με βάση τη σημερινή εικόνα ισορροπιών στην ΕΕ;

Γ.Δ.: "Οι ισορροπίες και οι συσχετισμοί αλλάζουν μέσα από την συμμετοχή και την πολιτική πάλη. Να σας θυμίσω πως οι ΗΠΑ, εφαρμόζοντας το New Deal του προέδρου Ρούζβελτ, όχι μόνο αντιμετώπισαν το οικονομικό κραχ του 1929, αλλά κατάφεραν να γίνουν οικονομική και γεωστρατηγική υπερδύναμη. Έτσι ανορθώθηκε και η Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι γεννήθηκε και η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος Oμπάμα δημιούργησε επίσης το Obama Care, γιατί το πίστεψε και το πάλεψε πολιτικά, όταν όλοι θεωρούσαν αδύνατο να δοθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες.
Οι πολλαπλές κρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με περικοπές και λιτότητα. Με συμμάχους τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία των πολιτών μπορούμε να αντιταχθούμε στις κοντόφθαλμες προτάσεις της Επιτροπής που στερούνται οράματος. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού."

- Ποια είναι η πρότασή σας για την οικονομική ανάπτυξη στην ελληνική περιφέρεια και ποιο ρόλο έχουν οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας σε αυτό το πλαίσιο;

Γ.Δ.: "Οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες σε επίπεδο εθνικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αλλά και σε επίπεδο Βορρά και Νότου, θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, οδηγούν στην ενίσχυση της ακροδεξιάς και των λαϊκιστών και δυναμιτίζουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Στην περιφέρεια χρειάζεται να επενδύσουμε κονδύλια και τεχνογνωσία, ενισχύοντας τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα. Η γεωγραφική θέση και οι καιρικές συνθήκες της Ελλάδας ευνοούν την αειφόρα ανάπτυξη σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, η γεωργία, οι μεταφορές και ο τουρισμός. Με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές μπορούμε ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε πλήρη ενεργειακή αυτάρκεια σε χαμηλές τιμές και να συμβάλουμε στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Τα εργαλεία υπάρχουν, πολιτική βούληση χρειάζεται."

- Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους νέους ψηφοφόρους για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία των ευρωεκλογών;

Γ.Δ.: "Είμαστε η πρώτη γενιά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το μέλλον της οποίας προβλέπεται πιο δυσοίωνο από της προηγούμενης. Μια γενιά με υψηλά μορφωτικά και επαγγελματικά προσόντα που καλείται να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις. Μισό εκατομμύριο νέοι και νέες, ανάμεσα σε αυτούς κι εγώ, αναγκαστήκαμε να φύγουμε μακριά από την πατρίδα μας και τους δικούς μας ανθρώπους λόγω ανεργίας ή απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Δύο στους τρεις νέους στην Ελλάδα και ένας στους τρεις στη Ευρώπη ζει σε συνθήκες φτώχειας ή βρίσκεται πολύ κοντά στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε τη ζωή μας, την τύχη μας και το μέλλον μας προς το καλύτερο είναι μέσα από την πολιτική συμμετοχή, ως ενεργοί πολίτες. Δεν αρκεί να διαμαρτυρόμαστε. Τον κόσμο τον κτίζουν όσοι συμμετέχουν. Καλώ, λοιπόν, όλους τους νέους και όλες τις νέες να συμμετάσχουν μαζικά στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Καλώ τους συνομήλικους μου, καλώ τους νεότερους, ειδικά αυτούς που δικαιούνται να ψηφίσουν για πρώτη φορά, αλλά και τους μεγαλύτερους."


Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 963344530892467703

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item