Η σωματική άσκηση των εφήβων στο επίκεντρο ερώτησης της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου

Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Αντιπρ...


Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου για τη σωματική άσκηση των εφήβων στην Ελλάδα που βρίσκεται σε ιδιαίτερα ανησυχητικό επίπεδο. 

Η κυρία Ασημακοπούλου αναφέρθηκε σε στοιχεία πρόσφατης μελέτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που κρίνουν το επίπεδο σωματικής άσκησης των εφήβων στη χώρα μας ως ανεπαρκές και κάτω από το μέσο παγκόσμιο όρο. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα πολλαπλά οφέλη της σωματικής άσκησης στην καρδιαγγειακή, πνευμονική και μυϊκή υγεία, καθώς επίσης στη νοητική κατάσταση και στην ομαλή κοινωνικοποίηση, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποιες συνέργειες θα μπορούσε να αναπτύξει η Επιτροπή με τα κράτη μέλη για την προώθηση της σωματικής άσκησης των νέων. Επίσης, δεδομένου ότι η ψηφιακή επανάσταση ωθεί αρκετούς νέους περισσότερο προς την καθιστική ζωή, η κυρία Ασημακοπούλου θέτει το ερώτημα για το πως θα μπορούσε η Επιτροπή να προωθήσει τη σωματική άσκηση μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης: 


Σύμφωνα με νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το επίπεδο σωματικής άσκησης των εφήβων στην Ελλάδα κρίνεται ανεπαρκές, καθώς βρίσκεται κάτω από το μέσο παγκόσμιο όρο και επιδεινώνεται διαχρονικά. 

Η μελέτη που αναλύει δεδομένα 1,6 εκατομμυρίων συμμετεχόντων επισημαίνει, ότι, ενώ το 2001 η χώρα μας βρισκόταν -μεταξύ 146 χωρών- στην 59η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με ποσοστό 83,6% ανεπαρκώς ασκούμενων μαθητών, το 2016 είχε πέσει στη 87η θέση (84,5%). Παρόμοια είναι τα αποτελέσματα για αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ. Οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι η ανεπαρκής καθημερινή σωματική δραστηριότητα υποσκάπτει την υγεία των νέων. Η τακτική και επαρκής σωματική άσκηση ευνοεί την καρδιαγγειακή, πνευμονική και μυϊκή υγεία, καθώς επίσης τη νοητική κατάσταση και την ομαλή κοινωνικοποίηση. 

Το ίδιο ανησυχητικά με τα παραπάνω στοιχεία είναι και τα αποτελέσματα της έρευνας του ελληνικού Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (2018). 

Με βάση τα ανωτέρω: 

1. Με σεβασμό στην αρχή της επικουρικότητας, ποιες συνέργειες θα μπορούσε να αναπτύξει η Επιτροπή με τα κράτη μέλη για την προώθηση της σωματικής άσκησης των νέων; 

2. Δεδομένου ότι η ψηφιακή επανάσταση ωθεί αρκετούς νέους περισσότερο προς την καθιστική ζωή, πως θα μπορούσε η Επιτροπή να προωθήσει τη σωματική άσκηση μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών; 

Related

What's hot? 5112773703506438874

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
"Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι υπαρξιακές προκλήσεις, η γεωπολιτική σκακιέρα και το κρίσιμο σταυροδρόμι"

FACEBOOK

TWITTER

item