Δήλωση Αλέξη Γεωργούλη για την απάντηση φον ντερ Λάιεν για το χαρτοφυλάκιο του πολιτισμού και της παιδείας

Όταν η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι η Μαρία Γκάμπριελ θα είναι υπεύθυνη...


Όταν η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι η Μαρία Γκάμπριελ θα είναι υπεύθυνη για το χαρτοφυλάκιο Καινοτομία και Νεολαία, Ευρωβουλευτές από 4 πολιτικές ομάδες (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Πράσινοι), μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας (CULT), ζητήσαμε με επιστολή να επανέλθουν οι λέξεις «Πολιτισμός» και «Παιδεία» στο τίτλο του χαρτοφυλακίου. Ήδη η απόφαση αυτή η οποία δεν συζητήθηκε ποτέ με φορείς και αρμόδιους πολιτιστικούς οργανισμούς, έχει φέρει δυσφορία στον κλάδο του πολιτισμού καθώς προμηνύει κακές εξελίξεις. Πριν από λίγες μέρες έλαβα την απάντηση της Προέδρου με την οποία ενημερώθηκα ότι το αίτημά μας θα εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή. 

Επιπλέον, θετική είναι η είδηση που μας έρχεται από το Ζάγκρεμπ όπου κατά την διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η κ. Φορ Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η το έργο της Γενικής Διεύθυνσης που θα αναλάβει η κ. Γκάμπριελ θα αφορά, μεταξύ άλλων, τον πολιτισμό και την παιδεία. 

Συντάσσοντας την συγκεκριμένη επιστολή, σκοπός μου είναι να υπενθυμίσω ότι η έννοια της Ευρωπαϊκής ταυτότητας είναι αλληλένδετη με αυτή του πολιτισμού καθώς και ότι η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη δεν μπορεί να επιτευχθεί με τον αποκλεισμό αυτού από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ιστορικά, η κοινή χρήση της του Πολιτισμού λειτούργησε ως συνδετικός κρίκος για τους Ευρωπαίους πολίτες, ειδικά σε περιόδους πολύ δύσκολες και ταραχώδεις για την Ήπειρό μας» όπως χαρακτηριστικά έλεγε η επιστολή. 

Ο πολιτισμός προωθεί τις κοινές αξίες και ιδεώδη όπως τη προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τη δημοκρατία και συμβάλει σημαντικά στην συγκρότηση ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού δήμου. Ως μέλος της CULT, είναι καθήκον μου να εξασφαλίσω ότι ο πολιτισμός θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Η συμπερίληψη του πολιτισμού και της παιδείας στον τίτλο και στο έργο της σχετικής Διεύθυνσης έπρεπε να είναι δεδομένη. 

Αναμένουμε από την νέα Πρόεδρο να εισακούσει το δίκαιο αίτημα της Ευρωπαϊκής δημιουργικής βιομηχανίας και να ενεργήσει αναλόγως αποκαθιστώντας τον πολιτισμό τόσο τυπικά στον τίτλο όσο και ουσιαστικά στις προτεραιότητες της νέας Κομισιόν.

Related

What's hot? 1365227617425688391

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item