Ελεγκτικό Συνέδριο: στήριξη από το ΕΚ για πέντε μέλη

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την Τρίτη υπέρ της ανάδειξης δύο νέων μελών και της ανανέωσης της θητείας άλλων τριών (συμπεριλαμβανομένου το...


Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την Τρίτη υπέρ της ανάδειξης δύο νέων μελών και της ανανέωσης της θητείας άλλων τριών (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου) του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

Νέα μέλη: Γαλλία και Λουξεμβούργο 

Ο François-Roger Cazala, υποψήφιος της Γαλλίας, στηρίχθηκε από το ΕΚ με 568 ψήφους έναντι 42 και 55 αποχών. Είναι μέλος και πρώην Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ελεγκτών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). 

Η υποψηφιότητα της Joëlle Elvinger, η οποία είναι η υποψήφια του Λουξεμβούργου, είναι μέλος του κοινοβουλίου της χώρας της και δικηγόρος, έλαβε 512 ψήφους υπέρ, 79 κατά, ενώ υπήρξαν και 70 αποχές. 

Ανανεώσεις θητείας: Ελλάδα, Γερμανία και Ολλανδία 

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ (497 έναντι 130, 32 αποχές) της ανανέωσης της θητείας του Klaus-Heiner Lehne, ο οποίος είναι Πρόεδρος του Συνεδρίου, ενώ διετέλεσε για σειρά ετών ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ. 

Η υποψηφιότητα του Νικόλαου Μηλιώνη, υποψήφιου της Ελλάδας, έλαβε 590 ψήφους έναντι 15 και 47 αποχών, ενώ ο Alex Brenninkmeijer από την Ολλανδία στηρίχθηκε από 555 βουλευτές, έναντι 17 και 47 αποχών. Και οι δύο είναι μέλη του Συνεδρίου από το 2014. 

Επόμενα βήματα 

Αφού λάβουν τη στήριξη του Κοινοβουλίου, τα νέα μέλη θα πρέπει να επικυρωθούν από το Συμβούλιο. 


Σχετικές πληροφορίες 

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, δηλ. η ανεξάρτητη εξωτερική ελεγκτική αρχή για τα οικονομικά της ΕΕ, έχει 28 μέλη, ένα από κάθε κράτος μέλος. Οι θητείες των μελών του είναι εξαετείς, ανανεώσιμες από το Συμβούλιο κατόπιν διαβούλευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάθε μέλος έχει το δικό του «χαρτοφυλάκιο» και είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των στοιχείων της ΕΕ σε συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέροντος. 

Ο πρόεδρος του Συνεδρίου εκλέγεται από τα μέλη του. 

Το Συνέδριο, με έδρα το Λουξεμβούργο, συνεπικουρεί το Κοινοβούλιο στον έλεγχο της εφαρμογής του προϋπολογισμού της ΕΕ, ειδικά στο πλαίσιο της διαδικασίας απαλλαγής, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των Ευρωπαίων φορολογούμενων 

Για τα πέντε αυτά μέλη πραγματοποιήθηκε ακρόαση και δόθηκε η σύμφωνη γνώμη της επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού στις 12 Νοεμβρίου.

Related

πολιτική 4589836236188382738

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item