Η ΕΕ δίπλα στους ανθρώπους με προβλήματα κατάχρησης ουσιών

Η χρήση ναρκωτικών μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση με επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία. Το 2015, περίπου 3,5 εκατομμύρια ενήλικες Ευρ...


Η χρήση ναρκωτικών μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση με επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία. Το 2015, περίπου 3,5 εκατομμύρια ενήλικες Ευρωπαίοι έκαναν χρήση κοκαΐνης, 1,8 εκατομμύρια χρησιμοποίησαν αμφεταμίνες και 1,3 εκατομμύρια έκαναν χρήση οπιοειδών. Οι χρήστες κάνναβης έφτασαν τα 23,5 εκατομμύρια. Η κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως ηρεμιστικών, αναλγητικών και διεγερτικών, δημιουργεί επίσης αυξανόμενη ανησυχία. 

Αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΕ έχει υιοθετήσει συγκεκριμένη στρατηγική και σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά. Σκοπός τους είναι να μειώσουν τους κινδύνους και τις βλάβες που προκαλούνται από τα ναρκωτικά στην υγεία και την κοινωνία, καθώς και να εξασφαλίσουν ότι η θεραπεία που προσφέρεται στους χρήστες ναρκωτικών θα τους βοηθήσει να ανακάμψουν και να επανενταχθούν στην κοινωνία. Η ΕΕ έχει επίσης δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) για την παροχή πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ένα συμβουλευτικό όργανο, το Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών για τα Ναρκωτικά (CSF). Το 2017 η ΕΕ ενέκρινε νομοθεσία που περιλαμβάνει τις νέες ψυχοτρόπες ουσίες («designer drugs») στον ορισμό των ναρκωτικών ουσιών και δημιουργεί σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών και έγκαιρης προειδοποίησης σχετικά με αυτές. Οι βλάβες που προκαλούνται στην υγεία από τα ναρκωτικά είναι μία από τις προτεραιότητες του σημερινού προγράμματος της ΕΕ για την υγεία. 

Στα πολυάριθμα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για να βοηθήσουν τα άτομα με προβλήματα κατάχρησης ουσιών περιλαμβάνονται μια διαδικτυακή έρευνα σχετικά με τα ναρκωτικά, ένα δίκτυο για την ενίσχυση της έρευνας σχετικά με το πρόβλημα των παράνομων ναρκωτικών ουσιών, ένας ιστότοπος και μια εφαρμογή για κινητές συσκευές που απευθύνονται σε νεαρούς χρήστες νέων ψυχοτρόπων ουσιών, με γενικές πληροφορίες, τεστ αυτοαξιολόγησης και πρόγραμμα παρέμβασης, καθώς και μια πρωτοβουλία για τη βελτίωση της κατάρτισης των οικογενειακών γιατρών στην ιατρική του εθισμού.

Στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά 2013-2020
Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας

Related

What's hot? 1743757528778122102

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item