Η κινητικότητα των καλλιτεχνών στην ΕΕ

Σχεδόν δύο εκατομμύρια καλλιτέχνες που ζουν στην ΕΕ για τους οποίους η κινητικότητα δεν είναι μόνο ζήτημα επιλογής αλλά και επαγγελματ...


Σχεδόν δύο εκατομμύρια καλλιτέχνες που ζουν στην ΕΕ για τους οποίους η κινητικότητα δεν είναι μόνο ζήτημα επιλογής αλλά και επαγγελματικής επιβίωσης. 

Παρόλο που η κινητικότητα αποτελεί πρωτίστως αρμοδιότητα των χωρών της ΕΕ, σε ορισμένους τομείς η ΕΕ μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ένα παράδειγμα είναι το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το 2020. Με προϋπολογισμό πάνω από 450 εκατομμύρια ευρώ για τον τομέα του πολιτισμού, αναμένεται να δώσει σε περίπου 250.000 καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα τη δυνατότητα να αναπτύξουν διασυνοριακές συνεργασίες και να προσεγγίσουν νέα ακροατήρια. 

Εικαστικοί καλλιτέχνες, μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί και σκηνοθέτες ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να δημιουργήσουν ή/και να προβάλουν το έργο τους, να πειραματιστούν και να αναζητήσουν έμπνευση, να αναπτύξουν και να επεκτείνουν τα επαγγελματικά τους δίκτυα. Η ελεύθερη κυκλοφορία είναι επίσης σημαντική για έναν καλλιτέχνη που θέλει να διευρύνει το κοινό του και να έχει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης. 

Κατά συνέπεια, με τη βελτίωση των συνθηκών που επιτρέπουν την καλλιτεχνική κινητικότητα υποστηρίζεται και το εισόδημα των καλλιτεχνών. Έχοντας αυτό κατά νου, η ΕΕ συντονίζει τους εθνικούς κανόνες για την κοινωνική ασφάλιση, προκειμένου οι πολίτες να διατηρούν την ασφαλιστική τους κάλυψη όταν μετακινούνται μεταξύ των χωρών της ΕΕ αλλά και όταν ταξιδεύουν στη Νορβηγία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Ελβετία. Για παράδειγμα, ένας καλλιτέχνης που ταξιδεύει, θα πρέπει να προμηθευτεί το «έντυπο Ε» και την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας από το ίδρυμα υγείας της χώρας του, ώστε να είναι ταχύτερη η επικοινωνία μεταξύ των ιδρυμάτων κοινωνικής ασφάλισης. 

Επίσης, εφικτή είναι και η εξαγωγή των συνταξιοδοτικών παροχών σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Παρ’ όλα αυτά, ο φόρος εξακολουθεί να συνδέεται με τη χώρα κατοικίας του ενδιαφερομένου, διότι τα εθνικά συστήματα φόρου εισοδήματος δεν είναι εναρμονισμένα στην ΕΕ. 

Περισσότερες πληροφορίες:

Μελέτη με θέμα «Καλλιτεχνική κινητικότητα: απόψεις ευρωπαϊκών πόλεων και ευρωπαίων καλλιτεχνών»

Ευκαιρίες χρηματοδότησης για την πολιτιστική κινητικότητα

Related

What's hot? 1664975299625394426

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item