Η ΕΕ δίπλα στις γυναίκες επιστήμονες

Χθες, επ’ ευκαιρία της 11ης Φεβρουαρίου, Διεθνούς Ημέρας Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ...


Χθες, επ’ ευκαιρία της 11ης Φεβρουαρίου, Διεθνούς Ημέρας Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξήρε τα εκπληκτικά επιτεύγματα των γυναικών επιστημόνων της Ευρώπης και υπενθύμισε ότι η κοινωνία μας μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της μόνο εάν χρησιμοποιήσει «όλα τα ταλέντα και την ποικιλομορφία» που διαθέτει. 

Η κ. φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε ότι δεν έχουν όλες οι γυναίκες την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους. «Κάτω από το 30 % των ερευνητών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι γυναίκες», επισήμανε η κ. φον ντερ Λάιεν σε βιντεοσκοπημένο της μήνυμα, παραθέτοντας στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. «Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει», τόνισε. 

Το 2015, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο η 11 Φεβρουαρίου ανακηρύχθηκε Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη (link is external) , με στόχο την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη. 

Το 2018, από τα περίπου 15 εκατομμύρια επιστήμονες και μηχανικούς στην ΕΕ, το 59 % ήταν άνδρες και το 41 % γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Η «ισότητα για όλους και σε όλες τις εκφάνσεις της» αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν και της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. «Η Επιτροπή μου θα εργαστεί σκληρά για την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη. Η επίτευξη μιας Ένωση ισότητας αποτελεί μία από τις βασικές μας προτεραιότητες», προσέθεσε η κ. φον ντερ Λάιεν. Και η Επίτροπος Ισότητας, κ. Έλενα Ντάλι, τόνισε την προσήλωση της ΕΕ στην ένταξη και την ισότητα ως μοχλούς προόδου, καινοτομίας και οικονομικής ανάπτυξης. 

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριελ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, προκήρυξε σήμερα το βραβείο της ΕΕ για τις καινοτόμους γυναίκες 2020, το οποίο τιμά τις γυναίκες που είναι πρωτοπόρες στην καινοτομία και έχει στόχο να εμπνεύσει την επόμενη γενιά ώστε να ακολουθήσει τα βήματά τους.

Related

What's hot? 114196589240070984

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item