Απάντηση Κομισιόν στην ερώτηση Γεωργούλη για την κοινωνική συνοχή στις αγροτικές περιφέρειες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στην ερώτηση που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής κ. Αλέξης Γεωργούλης, ως μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Πα...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στην ερώτηση που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής κ. Αλέξης Γεωργούλης, ως μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, για τις πρωτοβουλίες που θα δρομολογήσει η Κομισιόν το 2020, αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Δράσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά και για την στήριξη των αγροτικών περιοχών της Ελλάδας. Το Πλαίσιο Δράσης σκοπεύει να συνδράμει στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Συγκεκριμένα, επιδιώκει την ανάδειξη και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως μέσου που ενισχύει τις κοινές αξίες της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή ταυτότητα. 

Στο πλαίσιο αυτό, η αναζωογόνηση των αγροτικών κοινοτήτων συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες που έχει θέσει η Επιτροπή. Επομένως, ο Ευρωβουλευτής ζήτησε από την Κομισιόν να εξηγήσει με λεπτομέρεια με ποιον τρόπο πρόκειται να πραγματώσει αυτόν τον στόχο. Δηλαδή, πως θα αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια, αν θα δοθεί η δέουσα βαρύτητα στην Ελλάδα, καθώς οι αγροτικές περιοχές καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της επικράτειάς της, και αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας στις αγροτικές περιφέρειες, όπου απαιτείται άμεση δράση. 

Σύμφωνα με την απάντηση, στα 10,5 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία επωφελούνται αγροτικές περιοχές στην Ευρώπη, μεταξύ αυτών και οι ελληνικές, μέσω του προγράμματος «Ορίζων 2020» (Horizon 2020), θα προστεθούν άλλα 6 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με στόχο την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, θα διαθέσει 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση του τομέα του πολιτισμού και της αγοράς εργασίας σε αυτόν. Μέρος αυτού του προϋπολογισμού θα διανεμηθεί σε αγροτικές περιοχές. Τέλος, στην απάντησή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να ορίσει ένα πολυετές πλάνο για την υποστήριξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των αγροτικών περιοχών. 

Ο Ευρωβουλευτής δήλωσε για την απάντηση της Κομισιόν στην ερώτησή του: "Η χρηματοδότηση στον τομέα του πολιτισμού είναι σημαντική. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί πλείστες φορές, μέσα από έρευνες και έχει αποτυπωθεί σε ψηφίσματα του Κοινοβουλίου ότι ο πολιτισμός έχει την δυναμική για να συνεισφέρει στην τοπική οικονομία, ειδικά των αγροτικών περιοχών. Εδώ επιβεβαιώνεται ακριβώς αυτή η σύνδεση. Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέχεια. Ο πλούτος του Ευρωπαϊκού πολιτισμού συνεχίζει να ακτινοβολεί και να παρέχει οφέλη κάθε είδους για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ειδικά αυτές του ευρωπαϊκού Νότου, που προσπαθούν να βγουν από το σκοτάδι που τις βύθισε η κρίση και η λιτότητα". 

Related

What's hot? 9044156168783130103

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item