Η Επιτροπή εγκαινιάζει ειδική ενότητα για τα fake news του κορωνοϊού

Σε συνέχεια της πρώτης σύσκεψής της με τις διαδικτυακές πλατφόρμες στις αρχές Μαρτίου, την Παρασκευή η κ. Βιέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρ...


Σε συνέχεια της πρώτης σύσκεψής της με τις διαδικτυακές πλατφόρμες στις αρχές Μαρτίου, την Παρασκευή η κ. Βιέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για θέματα αξιών και διαφάνειας, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τις εταιρείες Google, Facebook, Twitter, Microsoft, Mozilla και την επαγγελματική ένωση EdiMA, για να ενημερωθεί σχετικά με την εξάπλωση της παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού. 

Όλες οι πλατφόρμες, οι οποίες έχουν συνυπογράψει τον Κώδικα Δεοντολογίας για την Παραπληροφόρηση, ενημέρωσαν ότι τα μέτρα που έλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες συνέβαλαν στην αύξηση της πρόσβασης σε αξιόπιστες πηγές (όπως ο ΠΟΥ και οι εθνικές υγειονομικές αρχές) και στον υποβιβασμό και την αφαίρεση επιβλαβούς περιεχομένου. Οι πλατφόρμες επιβεβαίωσαν ότι παρατηρείται σταθερή ροή ψευδών και επιβλαβών πληροφοριών που σχετίζονται κυρίως με την υγεία, τις οποίες αφαιρούν μαζικά. Ομοίως, έχουν θέσει σε εφαρμογή μέτρα για την αφαίρεση διαφημίσεων που σχετίζονται με εξοπλισμό προστασίας, όπως μάσκες. 

Ωστόσο, η εφαρμογή αυτών των νέων πολιτικών εξακολουθεί να παρουσιάζει κενά. Η Αντιπρόεδρος κάλεσε τις εταιρείες να ανταλλάσσουν τα σχετικά στοιχεία με τους ερευνητές και τους ελεγκτές γεγονότων, να συνεργάζονται με τις αρχές όλων των κρατών μελών και να ανταλλάσσουν δείγματα αφαιρεθέντος περιεχομένου, μεταξύ άλλων και με την Επιτροπή. 

Κατόπιν της συζήτησης, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Γιούροβα, δήλωσε: «Χαιρετίζω τα αποφασιστικά μέτρα που έλαβαν οι πλατφόρμες και στηρίζω την ακολουθούμενη προσέγγιση, με εστίαση στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε έγκυρες πηγές και παράλληλη καταπολέμηση του επιβλαβούς περιεχομένου και των εκμεταλλευτικών ή παραπλανητικών διαφημίσεων. Όμως, τόσο οι πλατφόρμες όσο και οι αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα. Οι πλατφόρμες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες να εφαρμόσουν πλήρως τις νέες πολιτικές τους και να παράσχουν περισσότερες αποδείξεις ότι τα μέτρα τους λειτουργούν. Επίσης, είναι σημαντικό να επιταχύνουμε την αναλυτική μας ικανότητα και να συντονίσουμε καλύτερα την αντίδραση στις επιβλαβείς πληροφορίες». 

Οι πλατφόρμες παρατήρησαν αύξηση της κίνησης προς έγκυρες πηγές, ιδίως σε θέματα υγείας, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης της υψηλής ποιότητας του σχετικού περιεχομένου σε όλες τις γλώσσες. Από την έναρξη της κρίσης, η Επιτροπή έχει δημιουργήσει έναν ειδικό ιστότοπο αντιμετώπισης του κοροναϊού. 

Σήμερα, εγκαινιάζει μια ειδική ενότητα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού, η οποία παρέχει υλικό για την κατάρριψη μυθευμάτων και τον έλεγχο γεγονότων. Παράλληλα, και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ασχολείται με την ανάλυση και την αποκάλυψη της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία από εξωτερικές πηγές και φορείς.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο EUvsDisinfo.eu. 

Related

What's hot? 3048924672914863719

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item