Δήλωση φον ντερ Λάιεν μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για τον κορωνοϊό

Σε δηλώσεις μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Μισέλ, η οποία ακολούθησε την χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για την...


Σε δηλώσεις μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Μισέλ, η οποία ακολούθησε την χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για την επιδημία COVID-19, προέβη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

"Πράγματι είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι τα κράτη μέλη στηρίζουν ένθερμα τις δέσμες μέτρων που παρουσιάσαμε τις τελευταίες ημέρες —τη δέσμη για τα σύνορα, τη δέσμη για την οικονομία, για τις κοινές δημόσιες συμβάσεις και, φυσικά, για την έρευνα. Ήταν θετικό που είδαμε πλήρη έγκριση από πλευράς κρατών μελών.

Για να εμβαθύνουμε λίγο σε ορισμένα από τα ζητήματα αυτά: Ένα από τα πρώτα ζητήματα ήταν όντως η εφαρμογή προσωρινών περιορισμών εισόδου στα εξωτερικά σύνορα. Τα κράτη μέλη εξέφρασαν την έντονη στήριξή τους. Εναπόκειται τώρα σε αυτά να τους εφαρμόσουν. Δήλωσαν ότι θα το πράξουν άμεσα. Αυτό είναι καλό ώστε να έχουμε ομόφωνη και ενιαία προσέγγιση όσον αφορά τα εξωτερικά σύνορα. Η πρότασή μας έλαβε έντονη στήριξη.

Σημαντικό ήταν σήμερα και το ζήτημα των εμποδίων στα εσωτερικά σύνορα. Και εδώ, είναι απολύτως απαραίτητο να ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση, διότι γνωρίζουμε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποκλειστεί και δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Πρέπει να τους στηρίξουμε για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Και φυσικά έχουμε μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα.

Η ροή των αγαθών πρέπει να είναι απρόσκοπτη. Χρειαζόμαστε τα αγαθά αυτά για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Γι’ αυτό υπήρξε γενική ικανοποίηση για τις κατευθυντήριες γραμμές που εκδώσαμε χτες, οι οποίες συζητήθηκαν χθες στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Εχουμε μεγάλη αποδοχή για τις αποκαλούμενες «πράσινες λωρίδες», δηλαδή λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας, κυρίως για τη ροή των αγαθών.

Πρέπει όμως να διασφαλίσουμε και τη δυνατότητα των μετακινούμενων εργαζομένων να πηγαινοέρχονται μεταξύ των τόπων εργασίας και κατοικίας τους.

Έχουμε ένα εντυπωσιακό παράδειγμα από το Λουξεμβούργο: Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είπε ξεκάθαρα ότι η χώρα του εξαρτάται πλήρως από τη μετακίνηση των εργαζομένων, διότι οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας των νοσοκομείων ζουν στη Γερμανία ή στη Γαλλία και πρέπει να μετακινούνται απρόσκοπτα χωρίς να χρειάζονται ώρες για να πάνε στη δουλειά ή να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Επομένως, είναι σημαντικό να διορθώσουμε την κατάσταση.

Το ίδιο ισχύει και για τα φορτηγά: Οι Επίτροποί μου βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με τους αντίστοιχους Υπουργούς των διαφόρων κρατών μελών για να επιλύσουν το ζήτημα άμεσα. Έχουμε κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες εγκρίθηκαν και πρέπει τώρα να εφαρμοστούν.

Ένα ακόμη σημείο που ήταν πολύ θετικό: Μας ζητήθηκε να συστήσουμε μια ομάδα ειδικών —ιολόγων και επιδημιολόγων— η οποία θα παρέχει συμβουλές. Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συνεδριάσεις και διαπιστώσαμε ότι στη σύστασή τους εγκρίνουν πλήρως τα μέτρα «κοινωνικής απόστασης».

Συνεπώς είναι απολύτως ορθή η επιβολή αυτών των καλά τεκμηριωμένων και βασισμένων στην επιστήμη μέτρων για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού, να βεβαιωθούμε ότι δεν γίνονται δημόσιες συγκεντρώσεις, ότι είναι κλειστά τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και οι χώροι διασκέδασης. Επειδή στην προκειμένη περίπτωση θέλουμε να μην υπάρχει επαφή μεταξύ των ανθρώπων ώστε να μειωθούν η ταχύτητα εξάπλωσης του ιού και η πίεση που δέχονται ο τομέας της υγείας και οι ασθενείς που χρήζουν θεραπείας.

Σήμερα ξεκινήσαμε τις δημόσιες συμβάσεις για γάντια και μάσκες, και χτες για τους αναπνευστήρες. Συμμετέχουν 24 κράτη μέλη - αυτό είναι θετικό. Οι εταιρείες έχουν τώρα στη διάθεσή τους έξι ημέρες να υποβάλουν προσφορές και έπειτα το κράτος μέλος θα μπορεί να υπογράψει τη σύμβαση την επομένη της λήξης του διαγωνισμού, εντός των επόμενων έξι ημερών.

Συνεργαζόμαστε και με τη βιομηχανία σε όλη την Ευρώπη για να αυξηθεί η παραγωγή των εν λόγω προϊόντων που είναι σε έλλειψη, τόσο του εξοπλισμού ατομικής προστασίας όσο και των αναπνευστήρων που χρειάζονται επειγόντως.

Και τέλος, την Παρασκευή, δρομολογήσαμε μια ισχυρή δέσμη οικονομικών μέτρων. Και αυτή εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη. Η Παρασκευή φαντάζει ήδη πολύ μακρινή γιατί, από την Παρασκευή μέχρι σήμερα η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο σοβαρή. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, η οικονομική κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και, διαπιστώνουμε ότι όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την υγεία, τα οποία είναι σωστά για την ανάσχεση του ιού, έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία μας. Πρόκειται για εξωτερικό σοκ που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο. Ο εχθρός είναι ένας ιός και τώρα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις οικονομίες μας. Από την Παρασκευή, εργαζόμαστε σε όλα τα μέτωπα για να επιτύχουμε αποτελέσματα στην πράξη.

Πρώτον, είμαστε σε φάση οριστικοποίησης του νέου προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο θα δώσει στα κράτη μέλη πολύ μεγάλη ευελιξία, π.χ. για να στηρίξουν τις εταιρείες τους.

Δεύτερον, ήταν θετικό που χθες η Ευρωομάδα χαιρέτισε την ετοιμότητά μας για την ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής. Εργαζόμαστε επί αυτού και θα υποβάλουμε πρόταση στο Συμβούλιο εντός των προσεχών ημερών. Και επιτρέψτε μου να τονίσω για μία ακόμη φορά ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί.

Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε πρόσθετα μέτρα ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης."

Related

What's hot? 6512024651827190708

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item