Επιστολή Ευρωβουλευτών για την νέα περιβαλλοντική νομοθεσία του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρου Κόκκαλη και Γούτα Πάουλους (Πράσινοι), εστάλη επιστολή, την οπο...


Με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρου Κόκκαλη και Γούτα Πάουλους (Πράσινοι), εστάλη επιστολή, την οποία συνυπογράφουν 49 ευρωβουλευτές από τρεις Πολιτικές Ομάδες (της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Πράσινων). Απευθύνεται προς τον Πρώτο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς καθώς και τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιργίνιους Σινκεβίτσιους, αναφορικά με το νέο νόμο για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» που ψηφίστηκε πρόσφατα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. 

«Ο νέος νόμος περιλαμβάνει άρθρα που είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενα ως προς τη νομική τους βάση στο διεθνές δίκαιο, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Ελληνικό Σύνταγμα. Επιπλέον, αποδυναμώνει τα κρίσιμα εργαλεία περιβαλλοντικής πολιτικής που θα υπονομεύσουν σημαντικά την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου στην Ελλάδα τώρα και στο μέλλον», αναφέρουν οι ευρωβουλευτές, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση κατά της απορρύθμισης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα.

Στην επιστολή τους, οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για «παραβίαση του διεθνούς και του κράτους δικαίου της ΕΕ», ενώ υπογραμμίζουν ότι «η διατήρηση της βιοποικιλότητας πρέπει να αποτελεί βασικό μέρος της αντίδρασής μας στην παγκόσμια κρίση υγείας και περιβάλλοντος και είναι βασική πτυχή για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη επιβίωση και ευημερία των κοινωνιών μας». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος νόμος για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» έχει ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην Ελλάδα καθώς 24 περιβαλλοντικές οργανώσεις σε εθνικό επίπεδο και περισσότερες από 80 οικολογικές κινήσεις και συλλογικές αρχές έχουν ζητήσει την απόσυρση του νόμου. Επιπλέον, επιστημονικά ιδρύματα και πανεπιστήμια, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και πολλοί άλλοι επαγγελματικοί οργανισμοί και φορείς, έχουν εκφράσει σημαντικές επιφυλάξεις σχετικά με διάφορες διατάξεις του νέου νόμου και τα προβλήματα που αναμένεται να προκαλέσει η εφαρμογή του.

Related

What's hot? 3758830646646232374

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item