Παγκόσμια Αντίδραση στον κορωνοϊό: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να διαθέσει 300 εκατ. ευρώ στην Gavi

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να διαθέσει 300 εκατ. ευρώ στην Gavi, την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και ...


Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να διαθέσει 300 εκατ. ευρώ στην Gavi, την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση, για την περίοδο 2021-2025. Το ποσό αυτό θα συμβάλει στον εμβολιασμό 300 εκατ. παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο και στη χρηματοδότηση των αποθεμάτων εμβολίων που προστατεύουν από εξάρσεις λοιμωδών νοσημάτων. 

Η σημερινή παγκόσμια σύνοδος κορυφής για τα εμβόλια που διοργανώθηκε από την Gavi, την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση, αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και των ικανοτήτων ανοσοποίησης των πλέον ευάλωτων χωρών του κόσμου. Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της Παγκόσμιας Αντίδρασης στον κορωνοϊό. 

Στην εκδήλωση συγκέντρωσης δωρεών «Παγκόσμια Αντίδραση στον κορωνοϊό», η οποία συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4 Μαΐου, δεσμεύτηκαν περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ για την Gavi, την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση, συμπεριλαμβανομένων 488 εκατ. ευρώ για τη χρήση ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, μόλις καταστεί διαθέσιμο. 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Τα εμβόλια μπορούν να σώσουν ζωές μόνο εάν όλοι όσοι τα χρειάζονται μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά, ιδιαίτερα στις πλέον ευάλωτες κοινότητες και περιοχές του κόσμου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον το έργο της Gavi, της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση, είναι τόσο σημαντικό. Παρέχει στις αναπτυσσόμενες χώρες τα μέσα για την οικοδόμηση ισχυρότερων συστημάτων υγείας και προγραμμάτων ανοσοποίησης, ώστε να καταστεί ο κόσμος ένας ασφαλέστερος τόπος. Είμαι ευτυχής που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να στηρίξει την Gavi σε ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα. Έτσι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να αποφύγουμε άλλες.»

Η Επίτροπος αρμόδια για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις, κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, δήλωσε: «Η ανάπτυξη συστημάτων ανοσοποίησης αποτελεί θεμελιώδες τμήμα του έργου που παράγει η ΕΕ σε συνεργασία με τις χώρες-εταίρους και την Gavi για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, κάτι που θα είναι σημαντικότερο από ποτέ κατά την ανάκαμψή μας από την COVID-19. Η βελτίωση της πρόσβασης των παιδιών σε βασική υγειονομική περίθαλψη, και ιδίως σε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια, ήταν καθοριστικής σημασίας για τη μείωση σχεδόν κατά το ήμισυ της παγκόσμιας θνησιμότητας των παιδιών μεταξύ του 2000 και του 2017. Η εξασφάλιση της συνεχούς πρόσβασης περισσότερων ευάλωτων παιδιών σε εμβόλια θα είναι καθοριστική για τη συλλογική μας επιτυχία κατά την επόμενη πενταετία.»

Η νέα δέσμευση της Επιτροπής, ύψους 300 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύει ποσό μεγαλύτερο από τη συνολική συνεισφορά της στην Gavi, την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση, μέχρι σήμερα. 

Η χρηματοδότηση θα βοηθήσει:

- να εμβολιαστούν 300 εκατ. παιδιά και να σωθούν έως και 8 εκατ. ζωές. 
- να διασφαλιστεί η επιτυχής μετάβαση ορισμένων χωρών στην αυτοχρηματοδότηση. 
- να αντληθούν 3,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ για εθνική συγχρηματοδότηση και αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα εμβολιασμού. 
- να παραδοθούν πάνω από 3,2 δισ. δόσεις σωτήριων εμβολίων σε 55 χώρες. 
- να διευκολυνθούν 1,4 δισ. επαφές μεταξύ οικογενειών και υπηρεσιών υγείας μέσω του εμβολιασμού. 
- να προστατευθεί ο κόσμος από την επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας μέσω συστημάτων τακτικού εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας με αδρανοποιημένα εμβόλια σε συνεργασία με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας. 
- να χρηματοδοτηθούν αποθέματα εμβολίων έκτακτης ανάγκης για την ανάσχεση επικίνδυνων εξάρσεων. 

Η σημερινή δέσμευση πραγματοποιείται βάσει της παραδοχής ότι το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, και ιδίως ο Μηχανισμός Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (NDICI), από όπου θα προέλθουν τα κονδύλια που δεσμεύονται για την Gavi, την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση, θα εγκριθούν ευρέως σύμφωνα με τα όσα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις 2 Ιουνίου η Επιτροπή πρότεινε να αυξηθεί η χρηματοδότηση του NDICI για την περίοδο 2021-2027 σε 86 δισ. ευρώ σε τιμές 2018 (96,4 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές), συμπεριλαμβανομένων 10,5 δισ. ευρώ από το νέο μέσο «Next Generation EU». 

Related

What's hot? 1987377065899991460

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item