Απάντηση Μ. Γκάμπριελ στην πρωτοβουλία Γεωργούλη για την Ψηφιακή Εκπαίδευση

Απάντηση στην επιστολή που κατέθεσαν με πρωτοβουλία του Αλέξη Γεωργούλη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία , Δημήτρης...Απάντηση στην επιστολή που κατέθεσαν με πρωτοβουλία του Αλέξη Γεωργούλη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με άλλα 37 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από 6 πολιτικές ομάδες συνολικά, έδωσε η Επίτροπος Μ. Γκάμπριελ για τα προβλήματα της ψηφιακής εκπαίδευσης εν μέσω της πανδημίαs. Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτέλεσμα της επιστολής, ήταν να ανοίξει προς δημόσια διαβούλευση το σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση

Στην απάντηση της η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς, Μαρίγια Γκάμπριελ, παραδέχθηκε ότι "Η πανδημία COVID-19 επηρέασε 100 εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικούς στην ΕΕ, οι οποίοι έπρεπε να στραφούν γρήγορα στις ψηφιακές τεχνολογίες για να συνεχίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία, δημιουργώντας μια άνευ προηγουμένου επιτάχυνση της ψηφιοποίησης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση."

"Η επιστολή που στείλαμε έχει στόχο να παρακινήσει την Κομισιόν να λάβει σοβαρά υπόψη της τις καθημερινές δυσκολίες μαθητών και εκπαιδευτικών τόσο στην παρούσα περίοδο λόγω τις πανδημίας όσο και γενικότερα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη εξαιτίας της πανδημίας από τον ιό SARS-CoV-2 έκαναν εμφανή τις αδυναμίες του Σχεδίου Δράσης για την Ψηφιακή Εκπαίδευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο Σχέδιο Δράσης χρειάζονται άμεσα μεταρρυθμίσεις. Αν μάθαμε κάτι για το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ε.Ε. είναι ότι χρειάζεται μια ευέλικτη στρατηγική που να βλέπει μπροστά και να μπορεί αντιμετωπίσει άμεσα τέτοιου είδους κρίσεις." ανέφερε ο Αλέξης Γεωργούλης στην σχετική επιστολή του προς την Επίτροπο από την οποία ζητούσε: 

- να ενεργήσει άμεσα για την επίλυση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην Ευρώπη όσον αφορά την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία

- να αναφέρει στην Επιτροπή ότι πρέπει δώσει κίνητρα για περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης. να καλυφθούν τα όποια κενά στο Σχέδιο Δράσης για την Ψηφιακή Εκπαίδευση σε ότι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ασφάλεια στο διαδίκτυο

- την εξασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και τις διακρίσεις που μπορεί να προκύψουν από την χρήση αλγορίθμων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή για την αποτελεσματική διευθέτηση των παραπάνω, η Κομισιόν οφείλει να εξοπλίσει τους αρμόδιους φορείς στα Κράτη Μέλη με τα απαραίτητα εργαλεία και να προχωρήσει στην έκδοση κατευθυντήριων γραμμών, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. 

Η Επίτροπος σε απάντηση των παραπάνω ανέφερε: "Σε αυτό το κομβικό σημείο για την ψηφιακή εκπαίδευση, εκτιμώ πολύ την πρότασή σας για ένα φιλόδοξο και στρατηγικό Ευρωπαϊκό πλαίσιο και οι διαφορές προτάσεις πολιτικής που διατυπώσατε. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Κομισιόν θα λάβε υπ’όψιν της τα προτεινόμενα μέτρα, ειδικά ενόψει της σχέσης τους με το νέο Σχέδιο Δράσης για την Ψηφιακή Τεχνολογία, το οποίο προγραμματίζεται για υιοθέτηση αργότερα αυτόν τον χρόνο. Με το νέο Σχέδιο Δράσης, θα προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή, ενισχύοντας την συνεργασία με τα Κράτη Μέλη και τις αρχές σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και συμπεριλαμβάνοντας όλη την κοινότητα στην συζήτηση. 
Όπως τονίστηκε στην επιστολή σας, εναρμονισμένη φιλοδοξία, δέσμευση και συνεργασία παίζουν σημαντικό ρόλο και θα τεθούν συνεπείς προσπάθειες στην προώθηση αυτών των αξιών, με τον παράλληλο σεβασμό της αρχής της επικουρικότητας. Η χρηματοδότηση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την διαδικασία και θα επιμείνω ώστε το Σχέδιο Δράσης να ευθυγραμμιστεί αυστηρά με τους στόχους του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. "

Related

What's hot? 2511941727533481197

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item