Ζοζέπ Μπορέλ: "Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την κυριαρχία της Ελλάδας"

Επίσκεψη στον Έβρο πραγματοποίησε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ συνοδευόμενος από τον Έλληνα Υπ...


Επίσκεψη στον Έβρο πραγματοποίησε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ συνοδευόμενος από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους της Αστυνομίας και του Στρατού για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στα σύνορα με την Τουρκία, επιταχύνοντας μάλιστα την επίσκεψή του όπου και διαπίστωσε "ιδίοις όμμασι" την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αν και ανήσυχος για τις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τον Έβρο, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να στηρίξει αποφασιστικά την κυριαρχία της Ελλάδας σε μία περίοδο όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν χειροτερέψει. Στόχος, όπως τόνισε, είναι να σταματήσει η δυναμική της κλιμάκωσης και να επιλυθούν οι δυσκολίες, κάτι που είναι προς το συμφέρον Ελλάδας, ΕΕ και Τουρκίας.

Πιο αναλυτικά ο κ. Μπορέλ δήλωσε σήμερα:

"Αγαπητέ Νίκο [Δένδια], αγαπητέ Υπουργέ [Εξωτερικών της Ελλάδας], αγαπητέ φίλε. Εγώ πρέπει να σε ευχαριστήσω για την πρόσκληση, για τη θερμή υποδοχή που μου επιφύλαξες και που με συνόδευσες σήμερα στην περιοχή των συνόρων. Συνόρων της Ελλάδας αλλά και συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι όταν ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μοιραζόμαστε τα εξωτερικά μας σύνορα. 

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους τους διοικητές του Στρατού και της Αστυνομίας για τις εξηγήσεις που μου έδωσαν σχετικά με τα όσα έγιναν σε αυτό το τμήμα των συνόρων πριν κάποιους μήνες. Ήταν σημαντικό να τα μάθω από πρώτο χέρι. 

Η επίσκεψη αυτή είχε προγραμματιστεί πριν από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μιλήσαμε για το πότε θα μπορούσα να πραγματοποιήσω αυτή την επίσκεψη στην Ελλάδα. Όμως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιλήσαμε πολύ για την κατάσταση στην Ελλάδα, διότι ο Πρωθυπουργός [Κυριάκος Μητσοτάκης] και ο Πρόεδρος της Κύπρου [Νίκος Αναστασιάδης] εξήγησαν στους ομολόγους τους την κατάσταση της σχέσης με την Τουρκία και για τον λόγο αυτό επιτάχυνα την επίσκεψή μου, για να δείξω την αλληλεγγύη μας και το πόσο συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες σας. 

Αργότερα θα συνεχίσουμε τη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας [Νίκο Παναγιωτόπουλο]. Και οπωσδήποτε θα συζητήσουμε σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. [Νίκο Δένδια] έχεις ενημερώσει τόσο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων όσο και εμένα για τις γεωτρήσεις, τις θαλάσσιες διεκδικήσεις και τις υπερπτήσεις που έχουν επιφέρει σημαντική επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για το τι σημαίνει για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. 

Ήθελα να έρθω να δω ιδίοις όμμασι και να παρατηρήσω την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Χάρη στη σημερινή επίσκεψη στην περιοχή και στις εξηγήσεις και τη σε βάθος ενημέρωση από την Αστυνομία και τον Στρατό, μπόρεσα να κατανοήσω καλύτερα την κατάσταση την οποία αντιμετώπισε η Ελλάδα και την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει και στο μέλλον. 

 Γι’ αυτό βρίσκονται εδώ περίπου εκατό αξιωματούχοι του Frontex από 20 διαφορετικά κράτη μέλη, οι οποίοι ήταν και θα παραμείνουν εδώ για να δείξουν τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να στηρίξουμε σθεναρά την κυριαρχία της Ελλάδας. 

Με έχεις ενημερώσει για τις [κλιμακούμενες τουρκικές] υπερπτήσεις, τις παραβιάσεις του [ελληνικού] εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων και για τα όσα ζήσαμε σε αυτά τα σύνορα. Συμμεριζόμαστε την ανησυχία σας, μιλήσαμε σχετικά, για το πώς μπορούμε να σταματήσουμε την δυναμική της κλιμάκωσης. Η Ελλάδα έχει, περισσότερο από τον καθένα, λόγους να έχει καλές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία. Γιατί, στην τελική, πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες. Για αυτό εφευρέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να γίνουμε καλοί γείτονες. 

Θεωρώ ότι πρέπει να επιμείνουμε στα συμφέροντά μας, να συνεργαζόμαστε και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον μας, το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Τουρκίας και της Ελλάδας, να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις σημερινές δυσκολίες και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. 

Είμαι βέβαιος ότι οι συναντήσεις που έχουμε σήμερα με εσένα, με τον Πρωθυπουργό και με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας θα μας επιτρέψουν να εκπονήσουμε μια κοινή ατζέντα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία επί όλων των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και να επιδιώξουμε τον διάλογο με την Τουρκία προκειμένου να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας και να προαγάγουμε τη σταθερότητα της περιοχής. 

Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα στον κόσμο για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ γειτόνων και νομίζω ότι αυτό είναι εφικτό και με τους γείτονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι προτίθενται να ενταχθούν σε αυτή. Σας ευχαριστώ πολύ για τις εξηγήσεις και ελπίζω ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι πολύ γόνιμη."

Related

What's hot? 1009733346715251491

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item