Κοινή ερώτηση Παπαδημούλη και Αρβανίτη στην Κομισιόν για την αύξηση της έμφυλης βίας εν μέσω COVID-19

Ερώτηση προς την Κομισιόν συνυπογράφουν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης ...


Ερώτηση προς την Κομισιόν συνυπογράφουν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, για το σοβαρό ζήτημα της αύξησης των περιστατικών έμφυλης βίας στην Ευρώπη, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού

Οι ευρωβουλευτές επικαλούνται τον οδικό χάρτη, που προσφάτως δημοσίευσαν η Διεθνής Αμνηστία σε συνεργασία με τις διεθνείς οργανώσεις Women’s Link Worldwide και International Planned Parenthood Federation προς τα κράτη-μέλη, όπου κρούουν τον κώδωνα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια. 

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να μάθουν από την Κομισιόν "ποια άμεσα μέτρα -οικονομικής στήριξης και υλικοτεχνικής υφής- προτίθεται να λάβει για να στηρίξει τα θύματα και να περιορίσει νέο ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων", καθώς και αν "σκοπεύει να προβεί σε άμεσες κυρώσεις στα κράτη-μέλη που δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης". Τέλος, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει "ποιες από τις συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας θα εφαρμόσει άμεσα". 

Στο κείμενο της ερώτησής τους οι κκ. Παπαδημούλης και Αρβανίτης σημειώνουν ότι "οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συστημάτων υγείας ανά την ΕΕ 1 , στηρίζοντας την αντιμετώπιση της πανδημίας", και καταδεικνύουν ότι "οι μορφές διακρίσεων και βίας που αντιμετωπίζουν αφορούν το ενδοοικογενειακό περιβάλλον τους, το εργασιακό, μπορεί να είναι σεξουαλικής φύσης". Στην κοινή ανακοίνωση των τριών διεθνών φορέων επισημαίνονται και οι κίνδυνοι για τις γυναίκες πρόσφυγες μεταξύ άλλων. 

Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της ερώτησης: 

ΘΕΜΑ: Έμφυλη βία στην ΕΕ, εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού 

"Η Διεθνής Αμνηστία  υπογραμμίζει τους κινδύνους για εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια στην Ευρώπη, λόγω της αύξησης της βίας εν μέσω της πανδημίας κορονοϊού. Σε συνεργασία με τις διεθνείς οργανώσεις Women’s Link Worldwide και International Planned Parenthood Federation, δημοσιεύει οδικό χάρτη προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να ενθαρρύνει τη λήψη των μέτρων ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις και τη βία. Επικαλείται, δε, στοιχεία του ΠΟΥ, βάσει των οποίων οι κλήσεις έκτακτης ανάγκης έχουν αυξηθεί έως 60% σε ετήσια βάση στην ΕΕ, ενώ υπογραμμίζονται τα ποσοστά ατιμωρησίας και τα κωλύματα στην πρόσβαση των θυμάτων στη δικαιοσύνη. 

Σημειωτέον, οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συστημάτων υγείας ανά την ΕΕ, στηρίζοντας την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι μορφές διακρίσεων και βίας που αντιμετωπίζουν αφορούν το ενδοοικογενειακό περιβάλλον τους, το εργασιακό, μπορεί να είναι σεξουαλικής φύσης, ενώ επισημαίνονται και οι κίνδυνοι για τις γυναίκες πρόσφυγες μεταξύ άλλων. 

Ερωτάται η Κομισιόν:  

- Ποια άμεσα μέτρα -οικονομικής στήριξης και υλικοτεχνικής υφής- προτίθεται να λάβει για να στηρίξει τα θύματα και να περιορίσει νέο ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων; 

- Σκοπεύει να προβεί σε άμεσες κυρώσεις στα κράτη-μέλη που δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης; 

- Ποιες από τις συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας θα εφαρμόσει άμεσα;

Related

What's hot? 8925576210598326762

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ LAURENŢIU PLOSCEANU

ΑΡΘΡΟ LAURENŢIU PLOSCEANU
"Δεν υπάρχει κοινωνική διάσταση χωρίς ισχυρή οικονομική βάση"

FACEBOOK

TWITTER

item