Η ΕΟΚΕ ζητεί ανταλλαγή δεδομένων για την ψηφιακή και τη συνεργατική οικονομία

Η ΕΟΚΕ καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να εντείνουν τον συντονισμό τους σε φορολογικά ζητήματα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ενόψει της ψηφιακ...


Η ΕΟΚΕ καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να εντείνουν τον συντονισμό τους σε φορολογικά ζητήματα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ενόψει της ψηφιακής και συνεργατικής οικονομίας. Ο στενότερος συντονισμός των φορολογικών πολιτικών που διέπουν τον νέο αυτό οικονομικό κλάδο και ο σχεδιασμός μέσων και λειτουργικών λύσεων θα μπορούσε να βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση, να εξασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό του κλάδου. 

Παρ' ότι η ΕΟΚΕ επικροτεί την υφιστάμενη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κρατών μελών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ/της G20 επί του θέματος, σε γνωμοδότηση που εγκρίθηκε από την ολομέλεια της ΕΟΚΕ στις 15 Ιουλίου 2020, παροτρύνει τα κράτη μέλη να βρουν λύσεις σε επίπεδο ΕΕ εάν τυχόν δεν επιτευχθεί η προσδοκώμενη διεθνής συμφωνία μέχρι το τέλος του 2020 και δεν αναμένεται η επίτευξή της στο προσεχές μέλλον. 

Η Επιτροπή πρότεινε σαφείς και εναρμονισμένες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τις ψηφιακές και τις συνεργατικές επιχειρήσεις, καθώς και ένα λειτουργικό και αναλογικό σύστημα συλλογής και ανταλλαγής δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ, σε περίπτωση που καθυστερήσει η επίτευξη διεθνούς συμφωνίας. 

Στη σύνοδο ολομέλειας της ΕΟΚΕ, η εισηγήτρια της γνωμοδότησης Ester Vitale επέστησε ιδίως την προσοχή στην επείγουσα ανάγκη δράσης. 

«Η φορολογία και οι φορολογικές πολιτικές πρέπει να προσαρμόζονται στη συνεχή εξέλιξη της συνεργατικής οικονομίας. Η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση των διεθνών, ευρωπαϊκών και εθνικών θεσμικών φορέων είναι σημαντική για την αντιμετώπιση των συνακόλουθων προκλήσεων. Χρειάζεται να βρεθεί λύση, κατά προτίμηση σε διεθνές, αν όχι σε παγκόσμιο, επίπεδο», δήλωσε η κ. Vitale, διευκρινίζοντας ότι «οι ισχύοντες φορολογικοί κανόνες και τα υφιστάμενα μοντέλα πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Related

What's hot? 7033613104143241220

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item