Ενίσχυση της ποιότητας ζωής όσων νοσούν και επιβιώνουν από τον καρκίνο, ζητά ο Α. Γεωργούλης από την Επίτροπο Κυριακίδου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  Την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του τέταρτου άξονα για την «ποιότητα ζωής όσων νοσούν και όσων επιβι...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

Την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του τέταρτου άξονα για την «ποιότητα ζωής όσων νοσούν και όσων επιβιώνουν από τον καρκίνο», ζήτησε ο ευρωβουλευτής, Αλέξης Γεωργούλης, κατά την συζήτηση στην Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Καρκίνο (BECA Committee), με αφορμή τη δημοσίευση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου.

Τον τελευταίο χρόνο το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στον χώρο της υγείας είναι, αναμενόμενα, η πανδημία του κορωνοϊού, ωστόσο, ο καρκίνος παραμένει ασθένεια που θερίζει: το 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαγνώστηκε καρκίνος σε 2,7 εκατ. κατοίκους της και 1,3 εκατ. έχασαν τη ζωή τους σε αυτή τη μάχη. Mέχρι το 2035 υπολογίζεται ότι θα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στην ΕΕ. Έτσι, ο αγώνας κατά του καρκίνου συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό στόχο της ευρωπαϊκής πολιτικής υγείας. Στις 3 Φεβρουαρίου 2021, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το νέο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου. 

Ως μέλος της Ειδικής Επιτροπής του ΕΚ για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου, ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Γεωργούλης, στη δημόσια ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου, επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που υπόκεινται σε θεραπείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπογραμμίζοντας: «Η απορρόφηση των πόρων για την υγεία, περιορίστηκε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και σε συνδυασμό με το φόβο μετάδοσης σε ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγηθήκαμε στο να καθυστερήσουν οι θεραπείες, αλλά και οι διαγνωστικές και άλλες εξετάσεις για τον καρκίνο»

Παράλληλα στη συζήτηση με την Επίτροπο για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, στην ίδια επιτροπή, επικεντρώθηκε στη σημασία επανένταξης στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή, των ανθρώπων που κέρδισαν την μάχη με τον καρκίνο. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, υπογράμμισε ότι «κομμάτι της αντιμετώπισης της ασθένειας είναι και η προσπάθεια που κάνουν οι ασθενείς, οι οικογένειες και οι φροντιστές τους στο μετεγχειρητικό και μεταθεραπευτικό στάδιο», προτρέποντας να ενισχυθεί ο τέταρτος άξονας της «ποιότητας ζωής όσων νοσούν αλλά και όσων επιβιώνουν από τον καρκίνο»

Τι επιδιώκει το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου 

Το συγκεκριμένο σχέδιο επιδιώκει να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, η έρευνα και η καινοτομία στα εξής τέσσερα βασικά πεδία δράσης:

α) πρόληψη, 

β) εντοπισμός καρκίνου σε αρχικό στάδιο, 

γ) έγκυρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία, 

δ) ποιότητα ζωής όσων νοσούν αλλά και όσων επιβιώνουν από τον καρκίνο. 

Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπονται 10 κεντρικές πρωτοβουλίες: 

1. Κέντρο Γνώσης για τον Καρκίνο (για καλύτερο συντονισμό των επιστημονικών/τεχνικών πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο) 

2. Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Απεικόνιση του Καρκίνου (για καινοτόμες λύσεις μεγαλύτερης ακρίβειας και εγκυρότητας στη διαγνωστική απεικόνιση) 

3. Χρηματοδότηση για τον εμβολιασμό μέχρι το 2030 τουλάχιστον του 90% των κοριτσιών και σημαντική αύξηση των εμβολιασμών των αγοριών κατά των ιών θηλώματος 

4. Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανίχνευσης Καρκίνου (επικαιροποίηση των Συστάσεων για έλεγχο και των Κατευθυντήριων γραμμών και Σχεδίων διασφάλισης ποιότητας) 

5. Ευρωπαϊκό Δίκτυο που θα συνδέει τα Αναγνωρισμένα Εθνικά Κέντρα Καρκίνου των Κρατών Μελών 6. Πρωτοβουλία για τη Διάγνωση και τη Θεραπεία (πρόσβαση σε καινοτόμες μεθόδους) 

7. Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Κατανόηση του Καρκίνου (στόχος ο εντοπισμός ατόμων που έχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από συνηθισμένα είδη καρκίνου)

8. Πρωτοβουλία για τη βελτίωση της ζωής πρώην και νυν ασθενών με καρκίνο (Έξυπνη Κάρτα Πρώην Ασθενούς με Καρκίνο, Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Κέντρο Ασθενούς με Καρκίνο) 

9. Μητρώο Ανισοτήτων ως προς τον Καρκίνο (στόχος η μείωση των ανισοτήτων μεταξύ κρατών μελών και μεταξύ περιοχών τους) 

10. Πρωτοβουλία για την Υποστήριξη των Παιδιών με Καρκίνο, που συμπεριλαμβάνει το Δίκτυο των Νέων που επιβίωσαν από Καρκίνο. 

Στις παραπάνω κεντρικές πρωτοβουλίες προστίθενται συμπληρωματικές δράσεις, που θα υποστηριχθούν από πολλών ειδών χρηματοδοτικά εργαλεία. Για δράσεις σχετικές με τον καρκίνο έχουν προβλεφθεί 4 δισεκατομμύρια ευρώ στα προγράμματα EU4Health, Horizon Europe και Digital Europe. Στόχος είναι να αναπτυχθούν δράσεις σε πολλαπλούς τομείς: περιβάλλον, γεωργία, μεταφορές, ενέργεια, φορολογία (καρκινογόνων ουσιών), εκπαίδευση, εργασία, κοινωνική ασφάλεια, πολιτική κοινωνικής συνοχής. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συνολική για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες αφενός της εμφάνισης καρκίνου (η μόλυνση του αέρα, του νερού και του εδάφους, η κακή διατροφή, η κατανάλωση επικίνδυνων ουσιών, η έλλειψη άθλησης κτλ.) αφετέρου οι αιτίες της μη έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισής του (η έλλειψη ενημέρωσης και επαρκών κονδυλίων για τον προληπτικό έλεγχο, οι κοινωνικές ανισότητες μεταξύ ασθενών).

Ακολουθούν η παρέμβαση του Αλέξη Γεωργούλη και η απάντηση της Επιτρόπου Κυριακίδου:





Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com



Related

What's hot? 8777939833198175116

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη όπου η φωνή των νέων θα έχει βαρύτητα"

FACEBOOK

TWITTER

item